Boskoop geheel anders tocht

Op zaterdag 9 november 2024 organiseerde WS78 de Boskoop geheel anders tocht. De start was vanaf Grand Café Roos, Parklaan 4, 2771 GB Boskoop. Het was de 2e keer in de WS78 geschiedenis dat zij een tocht vanuit Boskoop organiseerden. De eerste keer was op 1 maart 1980. In die periode had WS78 nog geen vaste data waarop tochten georganiseerd werden.

De startlocatie lag tegenover het station van Boskoop. Men was bezig met de opbouw van een feesttent voor Grand Café Roos. Vanwege maandag 11 november moest op deze zaterdag de raad van 11 van de plaatselijke carnavalsvereniging bij elkaar komen, want door de week werken deze feestvierders nog. Toen we rond 9 uur starten, was de opbouw van de feesttent zo ver gevorderd dat WS78 pijlen niet te zien waren. Daardoor misten we de beginroute door het Rosarium.

Na kruising met de spoorlijn voerde de route over een lange en smalle vlonder. Dat is voor mij niet bepaald mijn ding. Doordat we over de ingetekende route beschikten, konden we makkelijk een alternatieve route bedenken. Met de alternatieve route liepen we over een fietstunneltje. Het fietspad had hier de naam Aardbeienpad. Langs de wanden van dit tunneltje waren mooie schilderingen aangebracht die natuurlijk gefotografeerd moesten worden.

Nadat we op de officiële route waren gekomen, liepen we een dijk op en kwamen langs Kinderboerderij Contactweide. Bij station Boskoop-Snijdelwijk staken we het spoor over. Rechts op een hoek stond een geel kleurig beeld confrontatie. Na de Ichtuskerk volgden we een smal grintpad. Na kruising met de Linaeuslaan volgden we het Wilgenlaantje. Na gemaal De Omringdijk liepen we een dijk op die parallel aan het Wilgenlaantje loopt. Hier werden we ingehaald door Corma met de kinderwagen. Nu liep zij (ook) de 20 km route.

We slingerden een tijdlang door het Gouwebos. Ook nadat we de spoorlijn hadden gekruist. Ditmaal waren we onder de spoorlijn doorgelopen. We kwamen uit op de N455 en volgden deze verkeersweg. Bij het plaatsnaambordje Boskoop stond dat het gemeente Alphen aan de Rijn is. Maar onderaan stond dat de huisnummers 120 t/m 150c tot de gemeente Waddinxveen behoren. Dat kwam wat vreemd over. Maar toen bedachten we dat in ons eigen dorp ook een weg loopt waarbij huizen aan de andere kant van de weg tot een andere gemeente behoren.

Bij huisnummer 139 stond een pijl naar rechts. Twee wandelaars voor ons waren rechtdoor gelopen maar waren te ver voor om ze terug te roepen. We volgden een leuk smal graspad langs een sloot en achterkant van huizen. Hierlangs stonden een paar prachtige bomen met herfstkleuren. Na een rotonde, op de grens van Boskoop en Waddinxveen volgden we het Jagtlustpad, een asfaltpad. Nu dwaalden we zo'n 4 km door het Bentwoud over enigszins modderige graspaden. Ook kwamen we over een laarzenpad. Maar dat pad was minder modderig dan sommige graspaden. Er waren ook al meer dan 150 wandelaars ons hier voorgegaan.

Op 10 km was de soep/koffie/theepost in Hazerswoude-Dorp. Hier konden we ook wat lekkers kopen, echter alleen met contante betaling. Na deze rustpost liepen we over een 14 meter hoge heuvel. Daarna dwaalden we verder door het Bentwoud. Na flink slingeren kwamen we bij Sportcomplex Hoogeveenseweg te Boskoop. Hier was de fruitpost.

Na weer een rotonde langs de N455 voerde de route prachtig over een kwekerij. We liepen maar liefst anderhalve km over dit kwekerij-complex. We kwamen uit op de Padesche Kade. Dit was een smal asfaltpad over een grasdijk met aan beide zijden een sloot. Na een sluisje kruisten we de spoorlijn opnieuw. Nu liepen we langs de Otwegwetering. Het eerste deel lagen plezierboten langs de kade. Verderop waren dat woonboten. De Otwegwetering mondde uit in de Gouwe. Deze volgden we even om via Laag Boskoop weer terug te keren naar de start aan de Parklaan. Bij de feesttent voor de finish stond de muziek, of wat daar voor door ging, keihard aan.

Het was een verrassende tocht geworden. Mooi zoals de vele smalle paden tot een gehaal waren samengevoegd. Wij danken de organisatie en parkoersarchitect hartelijk voor deze tocht.




Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor