oude NS wandeling Tjamsweer

Op zondag 25 augustus 2024 liepen wij de oude NS wandeling Tjamsweer. We waren allebei nog in het bezit van meerdere keuzedagen van ons NS abonnement. We checkten ruim voor half zeven in en kwamen om 9.41 uur aan in Loppersum. In Loppersum liepen we eerst naar Hotel Spoorzicht en dronken er koffie. Rond kwart over 10 begaven we ons op pad. Op 1½ km was een onbewaakte spoorwegovergang. Tot ongenoegen van veel inwoners uit de omgeving wil NS en/of Prorail die spoorwegovergang afsluiten en we waren benieuwd of we er over konden. Vooraf hadden we wel gebeld naar Prorail op ☏ 0800-7767245. Dit nummer hadden we doorgekregen van een medewerker van het gemeentehuis van Eemsdelta. De man van Prorail zei dat de spoorwegovergang vermoedelijk nog open was. Bij de laatste informatie, die al weer even oud was, stond dat de spoorwegovergang nog open was, maar dat deze op termijn wel zal worden afgesloten.

Over de Zuider Lopsterweg liepen we in de richting van Eenum, grotendeels over graspaden. Na een begraafplaats sloegen we af over een klinkerpad dat langs een groot grasveld met lantaarnpalen liep ten teken dat dit 's winters een schaatsbaan kon zijn. We kwamen bij de kerk van Eenum. De kerk was open, maar er was niemand binnen. We konden hier al wat van ons meegenomen lunchpakket opeten. Aan de rand van Eenum staken we de Zeerijpstermaar over nabij Dorpshuis De Schans. Over de Schansweg werd Leermens bereikt. We staken de Leermenstermaar over. Iets verderop was de Donatiuskerk en deze was ook open. We waren hier ook geweest op 26 juni 2018 met de Noordroute van het Pronkjewailpad.

In Lutjerijp hadden we snel achterelkaar twee houtzagerijen. Nabij de tweede houtzagerij kwam een pad van links en in dat pad stond een klein houten huisje waarin alleen een bank stond voor 2 personen. Helaas ging er net een fietser rusten. Van afstand maakten we nog een foto om die te plaatsen op de Facebookgroep Bankjes zonder/met uitzicht en bijzondere bankjes. Over het Boakepad werd NAM-locatie Leermens bereikt. Deze werd nu afgebroken omdat er geen Gronings aardgas meer wordt gewonnen. Bij een boerderij stonden op een picknickbank kisten met appels die we gratis mochten meenemen. Omdat de picknickbank aan een doodlopende weg lag, kwamen hier alleen fietsers en wandelaars langs.

We staken de Godlinzermaar over en volgden de Kloosterweg naar Arwerd. In het centrum van Arwerd stond een nieuw bankje. Bij een boerderij in Wierhuizen vroegen we of we op een bank mochten zitten om wat te drinken en uit te rusten. Na de spoorlijn kwamen we door buurtschap Tjamsweer. Bij de kerk van Tjamsweer stond een auto uit de Duitse plaats Bad Oldesloe/Sleeswijk-Holstein.

In Appingedam liepen we over de Fivelkade langs talrijke woonboten. Uiteraard kwamen we nog langs de beroemde hangkeukens. In het centrum van Appingedam waren festiviteiten waaronder het er druk was. Omdat we een bus naar Groningen wilden halen, liepen we snel door. Met de bus reden we naar Groningen, bushalte Zuiderdiep en liepen vandaar naar de pannenkoekenschip. Na het nuttigen van een pannenkoek reden we eerst naar station Groningen en vandaar door naar Paterswolde en overnachtten daar in een Fletcherhotel. Het was een prachtige dag geworden met veel zonneschijn en met 18-19 graden een aangename temperatuur. Later in de week zou het 30 graden worden.


Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor