Heuvelrughike van Maarn naar Leersum.

Op een frisse ochtend vertrokken we vanuit het charmante dorp Maarn voor een avontuurlijke wandeling naar het schilderachtige Leersum. Deze route voerde ons door de weelderige bossen van de Utrechtse Heuvelrug, een gebied dat al eeuwenlang wandelaars en natuurliefhebbers betovert.
Want op Goede Vrijdag 29 maart 2024 vervolgden wij met de Heuvelrughike. Men de trein reden we naar station Maarn. Voordat we ons op pad begaven, dronken we nog koffie bij de plaatselijke bakker. Daarna hadden we nog een aanlooproute van een kilometer voordat we weer op de officiële route zaten.



De route voerde door diverse bosgebieden. Als eerste kwamen we door Stameren.

Landgoed Stameren is een betoverende plek die ooit diende als buitenhuis voor Amsterdamse effectenhandelaar Willem Gerrit Wendelaar, zijn vrouw Elisabeth en hun gezin. Landgoed Stameren bevindt zich tussen de Maarnse Berg en de Zonheuvel, op ongeveer 45 meter hoogte. Een plek omringd door natuurpracht en rust. Het landgoed bestaat uit een gevarieerd bos met kleine heideveldjes. Je vindt er allerlei boomsoorten van verschillende leeftijden. Een opvallend kenmerk zijn de vele verwilderde rododendrons die er groeien.
Stameren herbergt een rijke flora en fauna. Vogels fluiten, en de natuur verandert met de seizoenen. In het voorjaar bloeit de heide, en in de herfst kleuren de bladeren prachtig mee met het landschap.

We staken de doorgaande weg van Maarn naar Doorn over en bereikten even later landgoed SBI-Zonheuvel. We troffen hier een bekende vrouw van gezicht uit Driebergen. Zij was hier op de fiets naartoe gefietst voor een sollicitatie gesprek.



Landgoed Zonheuvel ligt op slechts 5 minuten rijden van de A12. Het omvat 47 hectare bos waar je prachtige wandelroutes kunt ontdekken. Gastvrijheid staat hoog in het vaandel, en je kunt er genieten van een harmonieus evenwicht tussen mens, cultuur en natuur.
Op het landgoed bevindt zich het Landgoed Zonheuvel Hotel & Conferentiecentrum. Met 33 vergaderzalen, waaronder een congreszaal voor 500 gasten, biedt het een uitstekende locatie voor bijeenkomsten. De moderne hotelkamers, het Maarten Maartenshuis, het Koetshuis en de lodges maken het tot een veelzijdige plek. Het restaurant met terras maakt de ervaring compleet.
Duurzaamheid: Vergaderen op Zonheuvel gebeurt klimaatneutraal. Het Green Key Goud keurmerk waarborgt de duurzaamheid. Dit sluit naadloos aan bij de ambities van de Campus en de duurzame inzetbaarheid van de mens.

Ons pad daalde nu flink waardoor we ook weer moesten stijgen. Op het grote grasveld voor het witte Huis te Maarn graasden een kudde schapen waarbij de schaapsherder de herdershond aan het africhten was.



Landgoed Huis te Maarn, gelegen op de Utrechtse Heuvelrug, is een betoverende plek met een rijke geschiedenis. Dit landgoed, dat tussen 1906 en 1920 ontstond door grondaankopen van de overgrootouders van de huidige eigenaren, mr. B.W. Blijdenstein en mevrouw A.G. Blijdenstein-van Heek uit Amsterdam, heeft een bijzondere charme en historische waarde.
Op het hoogste punt van het terrein (39 meter boven NAP) lieten de overgrootouders een park en tuin aanleggen door de befaamde tuin- en landschapsarchitect P.H. Wattez. In 1915 begon de bouw van het neoclassicistische landhuis, ontworpen door architect J. Stuyt. Het landgoed draagt nog steeds de naam ‘Hampstead Heath’, vernoemd naar de Londense wijk waar de overgrootouders eerder woonden.
Het landgoed omvat ruim 200 hectare, waarvan circa 180 hectare bos, 9 hectare heidevelden en circa 6 hectare parkweide. Na de Tweede Wereldoorlog werden verschillende boomsoorten aangeplant, waardoor er nu een afwisselende begroeiing is. Het gehele terrein is vrijwel volledig opengesteld voor recreanten, die welkom zijn op het uitgebreide wandelnetwerk.
Sinds 1998 staan het landhuis, het koetshuis en de parkaanleg op de Rijksmonumentenlijst. Het complex heeft grote historische waarde vanwege de tuinkunst van een begin 20e-eeuwse buitenplaats en de rol van tuin- en landschapsarchitect Wattez.
Landgoed Huis te Maarn is een plek waar natuur, geschiedenis en schoonheid samenkomen. Een wandeling door dit prachtige landgoed is een reis terug in de tijd en een ode aan de natuur.

Onze wandeling slingerde flink want nu kwamen bij het stilste plekje van Nederland en hadden een rust op het stilte bankje. Er zaten weliswaar al 2 mensen op het bankje, maar het bankje was breed genoeg om er bij te kunnen zitten. Nu werden de Kaapse Bossen opgezocht.
We stegen naar de top van de Doornse Berg met bovenop uitzichttoren De Kaap.



De Kaapse Bossen, een betoverend natuurgebied van 425 hectare groot wordt beheerd door Natuurmonumenten. Dit prachtige gebied ligt op de stuwwal Utrechtse Heuvelrug en maakt deel uit van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Verken de Kaapse Bossen via kronkelige bospaden, historische kerkpaden en statige beukenlanen. Onderweg kom je langs boswallen, eikenhakhout en de imposante Doornse kei. Het landschap is een harmonieus samenspel van natuur en cultuurhistorie.
Uitkijktoren De Kaap zorgt voor een adembenemend uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug. Een absolute aanrader voor jong en oud. In de Kaapse Bossen tref je diverse soorten vogels, zoogdieren, paddenstoelen en planten. Het heuvelachtige terrein biedt een afwisselende begroeiing en een prachtige natuurbeleving.

We daalden af om vervolgens weer te stijgen naar de top van de 58 meter hoge Ruiterberg. Op weg daar naar toe kwamen we door het Poortgebouw De Ruiterberg. Helaas stonden er auto's voor het Poortgebouw waardoor het maken van een mooie foto niet mogelijk was.

De Ruiterberg is een prachtige heuvel met een totale hoogte van 58 meter boven zeeniveau. Deze heuvel is een favoriete plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het monumentale buitenhuis De Ruiterberg ligt bovenop een van de heuvels in het gebied. Je kunt rondom het landhuis wandelen en over de Ruiterberg zelf.



Verder liepen we door de bossen naar Boswachterij Leersum. Daarbij kwamen we nog door camping De Bonte Vlucht en liepen noordelijk langs De Hoogstraat/ASZ Leersum. Bij de ingang van de parkeerplaats van het Leersumse Veld was voor ons deze dag het eindpunt van de wandeling. Met een aflooproute van 2,1 km reden we van bushalte De Donderdag terug naar Driebergen en dronken op het station koffie.

Het AZC Leersum is gevestigd in het voormalige revalidatiecentrum ‘de Hoogstraat’ en is sinds 1989 operationeel voor de opvang van asielzoekers. Het is een van de eerste opvanglocaties in Nederland. De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 31 december 2042. Op deze locatie zijn partners zoals VluchtelingenWerk Nederland, GZA, GGZ, GGD, IOM, DT&V en Youké vertegenwoordigd. Er worden verschillende begeleidingsprogramma’s aangeboden en er is lokale samenwerking met organisaties die vaak op zoek zijn naar vrijwilligers

Het was weer een mooie etappe geworden..

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor