Pingo tocht met FLAL vanuit Burgum

In het weekend van 22 t/m 24 maart 2024 werd op de zaterdag de Pingo wandeltocht georganiseerd vanuit Burgum door de FLAL. Op 22 maart waren wij afgereisd naar Leeuwarden en hadden daar overnacht. Op 23 maart was het vanaf ons overnachtingshotel een km lopen naar het station, alwaar wij bus 20 namen naar Burgum. Bij de start troffen we talrijke bekenden.

Rond kwart voor negen begaven wij ons op pad. In Burgum voerde de route o.a. langs de Sint Martinus kerk, de Blauwe Hond (€ 75.000), over de Markt en langs de Kruiskerk. Daarna liepen we naar Noardburgum. Achtereenvolgens kruisten we de N35 en de spoorlijn Leeuwarden - Groningen. In de kantine van FC Veenwouden was op 9 km de eerste rustpost. Er stond een lange rij wachtende bij de bar waarop wij besloten ons eigen meegebracht drankje te consumeren evenals ons lunchpakket.

Na de rust liepen we verder naar de Schierstins, een soort oud kasteel. Hier was ook een VVV gevestigd en daar schuilden we voor de eerste flinke bui.

Nederland telt nog een aantal prachtige burchten, kastelen en landgoederen. Maar hun voorlopers — in Friesland de stinsen — zijn bijna allemaal verdwenen of ingekapseld door andere bouwwerken. Op enkele na dan, zoals de rond 1300 gebouwde Schierstins in Veenwouden. Een stins is een woontoren van dikke bakstenen, waar voorname families een toevlucht zochten in tijden van gevaar. De stenen toren viel duidelijk op tussen de eenvoudige huizen van hout, leem, riet en plaggen. Het woord stins is dan ook een samentrekking van ‘steenhuis‘.

Buiten Veenwouden volgden we het Butefjild. Langs deze weg stonden maar weinig huizen. Bij het eerste huis aan de rechterkant kwam een volgende bui en ook hier konden we schuilen. Even verder was aan de linkerkant een boerderij en even daarvoor was het weer gaan regenen We liepen naar een schuur bij de boerderij en overlegden wat we verder zouden doen.

We besloten de route af te breken. Er waren een aantal redenen waarop we besloten de tocht af te breken. - We zijn tegenwoordig eigenlijk meer mooi weer wandelaars. Wat dit betreft zag het er somber uit voor een vervolg. - Op een gedetailleerde kaart op de app zagen we dat we in een eenzaam gebied terecht kwamen. - We zagen in de routebeschrijving dat de wandeling over de Goddeloze singel voerde. In het verleden heb ik een keer met een FLAL tocht over een smalle dijk gelopen met aan beide zijden een sloot, waarbij de zijkanten aan beide zijden vrij steil waren. En met mijn hoogte- en watervrees was het toen geen aangenaam genoegen voor mij. En als ik het goed heb, dan was dat met de Goddeloze Singel.

Nadat we waren omgekeerd hadden we eerst het plan om naar de rustpost in Veenwouden te lopen. Met het naderen van Veenwouden veranderde onze bestemming en liepen nu naar het plaatselijk station. Bij bushalte Stinswei zagen we dat over een kwartier een bus naar Drachten reed. Daarop besloten we bij deze bushalte onze wandeling te beëindigen. In Drachten hadden we voor de komende nacht een overnachting geboekt.

Op zondag 24 maart wilden we eigenlijk naar Steenwijk gaan en daar NS wandeling De Woldberg lopen. Maar het slechte weer deed ons besluiten om meteen door te reizen naar Zwolle. In Zwolle aangekomen besloten we om toch maar door te reizen naar huis. Door dat wij ons niet persoonlijk hebben afgemeld, moet ik de ontvangst van het FLAL jubileumboek uitstellen naar komend seizoen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor