Kromme Rijn tocht

Op zaterdag 9 maart 2024 organiseerde WS78 de Kromme Rijn tocht vanuit Driebergen-Rijsenburg De start was vanaf Dalto korfbal­vereniging. Het was voor ons dit keer maar een kwartiertje lopen naar de start.

Na de start liepen we onder de A12 snelweg door en betraden landgoed De Reehorst. Omdat de officiële route over particulier terrein liep werd de route omgeleid. Na een grote overdekte parkeerplaats, behorend bij de Triodos bank, werd de Odijkerweg bereikt. Bijzonder aan deze weg is, dat de linkerzijde tot Driebergen behoort en de rechterzijde tot Zeist. We staken de Rijnwijckse Wetering over. Na onderdoorgang van de A12 snelweg, sloegen we voor de Kromme Rijn af. We bevonden ons inmiddels in Odijk en staken de Zeisterweg over. Nu volgden we het Jaagpad. Vlak voor een brug over de Kromme Rijn zagen we op een nest een ooievaar. Aan de andere kant van de Kromme Rijn liepen we verder over het Rijnpad. Op een splitsing liepen we verder over het Rijnveldsepad. Bij een volgende brug, die nu afgesloten was vanwege werkzaamheden, kwamen we op de Beverweertseweg. Deze weg liep fraai langs kasteel Beverweerd.

Bij de doorgaande weg N229, die van Bunnik naar Wijk bij Duurstede loopt, liepen we door een smalle tunnel onder de weg door. Tegen het hekwerk van de N229 was een gedenkmonumentje ter nagedachtenis aan een 36 jarige vrouw met de naam Floortje en moeder van 2 kinderen van 4 en 6 jaar. Op deze plek was destijds een breed gat in de heg, waardoor er een kortere route naar de bushalte was. Nu staat er een stevig hekwerk. We kregen zicht op Korenmolen Rijn en Weert. Nu liepen we over de doorgaande weg van Werkhoven. Daarbij kwamen we eerst langs de Rooms Katholiek Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming kerk. Even verderop kwamen we langs de Stevenkerk van de Hervormde Gemeente Werkhoven. Nabij de Brink stond een stalletje met de verkoop van kaas en eieren. We kennen hen wel, want ze staan ook in Driebergen op 2 verschillen plaatsen en dagen. Nabij Camperplaats Aan Het Dorp was voor de 20 km de gecombineerde soep- en koffiepost. Dat was bij een boerderij en er was ruime zitmogelijkheid.

Nu volgden we een lange asfaltweg, de Leemkolkweg. Daarbij hadden we zicht op de Watertoren van Werkhoven. Nabij de splitsing met de Watertorenweg sloegen we af over een graspad. Aan onze rechterhand stroomde de Oude Kromme Rijn. We kwamen weer bij de Kromme Rijn en en volgden deze nu door een zeer lage tunnel onder de N229. Iedereen moest hier gebogen door de tunnel lopen, zelfs de kleinste wandelaars. Nu volgden we fraai het Gulden Hoevepad door een weilanden gebied. De Kromme Rijn werd weer overgestoken en bevonden ons weer op het grondgebied van Driebergen. We hadden echter nog 8½ km te gaan. Lang volgden we de verharde weg van de Broekweg niet, want we sloegen nu af over een graspad. Op een T-splitsing was de keus tussen een minder-modderig-pad en een meer-modderig-pad. Met de route van Nijkerk nog in ons geheugen kozen wij voor het minder-modderig-pad.

Meteen na kruising met de Beverwaardsche Meer kwamen we nog langs een gedenkteken ter nagedachtenis aan de Franse piloot Regis Deleuze die hier in 1945 het leven liet. We staken de Langbroekerwetering over en volgden de Langbroekerdijk tot aan aan bruggetje met 1 leuning. Nu volgden we een traject van het Aderwinkel klompenpad. We kwamen bij Huize Broekbergen, dat voorheen klooster Arca Pacis was. Over het Kloosterlaantje, met uitzicht op een bewoond ooievaarsnest, werd de fruitpost bereikt. Voordat de finish werd bereikt kwamen we o.a. achtereenvolgens nog langs: Immanuelkerk, café restaurant Brand en Van Zanten, Grote kerk, café restaurant Koek en Ei, Brandweerkazerne van Driebergen, Lourdesgrot in Park Sparrendaal, Petrus Banden kerk, Pauluskerk en achterzijde KLPD. Het was een mooie wandeltocht geworden en wij danken de organisatie en parkoersarchitecten hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor