Puttense klompenpaden tocht

Op zaterdag 10 februari 2024 organiseerde WS78 (WaterSport78) een tocht vanuit Nijkerk. De start was vanuit Sportcomplex De Ebbenhorst van VV Sparta Nijkerk te Nijkerk. Met de auto waren we rond half negen uur gearriveerd. Na het aanmelden begaven wij ons op pad.

Door buitenwijken werd Nijkerk in zuidoostelijke richting verlaten. Al na een halve kilometer liepen we op het eerste klompenpad, het Kruishaarderpad. Na hotel & Gasterij De Roode Schuur liepen we fraai over Landgoed De Klinkenberg. We kruisten de Barneveldseweg en verlieten hier het Kruishaarderpad. Nu maakten we kennis met het eerste modderpad met een traject over landgoed Slichtenhorst. Op dit landgoed ligt Huize De Neude. Dat lag wat verscholen en was niet duidelijk genoeg zichtbaar voor een foto.

We kwamen weer uit op de Barneveldseweg. Na een afslag werd het erger. Er stond zoveel water op het pad dat we door de berm, of nog erger, over prikkeldraad moesten stappen en verder over een weiland liepen. Maar op de weilanden lag ook veel water en je moest je pad goed zoeken om ook daar geen natte voeten te krijgen. De Nieuwe Voorthuizerweg, die we volgens de routebeschrijving moesten oversteken, werd nu gevolgd. Het werd niet duidelijk of deze parkoerswijziging te maken had met een onbegaanbaar pad, of dat het te maken had met een mountainbike wedstrijd route.

Ook in de omleiding zat een traject van een klompenpad. Op 8½ km werd de soep- en koffiepost bereikt. We hadden hier heel veel ruimte in een schuur bij de boerderij. Op een bord stond vermeld dat er 538 wandelaars meededen. Onderweg naar deze post had een passerend bestuurslid gemeld dat er al 509 deelnemers waren.

Verder ploeterden we voort en staken de Beek Groot Hell en de Veldbeek over. Hier bij de Veldbeek stroomde het water opvallend snel. Er stond hier ook een bankje waarop we een rust hadden. We begonnen al flink vermoeid te raken. Verderop passeerden we een schaapskooi die door natuurmonumenten was ingericht als een soort kantoor op landgoed Oldenaller.

Na de Heetkampbeek zetten we koers naar de Veluwe spoorlijn. Opnieuw staken we de Heetkampbeek over en verderop ook de Schuitenbeek. De Schuitenbeek had niet de vorn van een traditionele beek, maar leek meer op een kanaal. Bij boerderij Hoonhorst liepen we door een koeienstal. Aan het eind van de stal stonden 2 kinderen die voor 50 cent een bekertje melk verkochten. Gelukkig hadden we wat contant geld bij ons. Want pinnen gaat hier natuurlijk niet.

De Nijkerkerstraat werd bereikt en voerden ons langs golfterrein van Dutchgolf Putten. Bij een doorgang naar het golfterrein stonden 2 stoelen en hadden daarop nog een rust. Langs de Nijkerkerstraat stonden in het gras krokussen en sneeuwklokjes te bloeien. Voordat we van de Nijkerkerstraat afsloegen, bewonderden we de talrijke krokussen voor een oude boerderij uit 1786.

Nu zetten we koers naar buurschap Diermen. Hier was op 17½ km de fruitpost. Zo'n luxe fruitpost als deze hebben we nog niet eerder gehad, voor zover ik mij kan herinneren. Er werd zelfs gratis koffie en thee geschonken. Bij deze Wagyu boerderij bewonderden we de Wagyu-runderen. Alsof we nog niet genoeg modder hadden gehad, liepen we bij een grote duiventil (wandelplaatje) een uitermate modderig pad. Als we hier later waren aangekomen dan hadden we een alternatieve, gemarkeerde route kunnen volgen.

Na een standbeeld ter herinnering aan de 2e wereldoorlog en nabij de Vredeskerk werd station Nijkerk bereikt en niet veel later de finish. Het was voor mij een zeer zware tocht geworden. Ik begin mij af te vragen of ik dit soort tochten nog leuk vind. Er waren wandelaars uit Leeuwarden en Groningen die meededen. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht, die door vele wandelaars werd betiteld met “dit was weer een echte ouderwetse WS78 tocht” .

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor