OV stapper voorheen NS-wandeling Boerskotten

Op maandag 5 februari 2024 was droog weer voorspeld. Wij hadden nog een keuzedag van de NS die tot uiterlijk 29 februari geldig was. Daarop besloten we de Boerskotten wandeling vanuit Oldenzaal te lopen. Nadat we om 5 uur waren opgestaan stonden we even voor half zeven op het station, want we moesten voor half zeven inchecken. Even voor half negen kwamen we aan in Oldenzaal en begaven ons op pad.

De eerste 750 meter is dezelfde als de aflooproute. Nu kwamen we in het Kalheupinkpark. Het leek ook wel wat op een arboretum. Er stonden oude bomen, maar ook standbeelden.

Het Kalheupinkpark stamt uit de tijd dat de textielindustrie in Twente glorieus bloeide. De textielfamilie Gelderman stichtte een landgoed waar in 1913 door Leonard Springer een tuin in Engelse stijl werd aangelegd. Bos, glooiende weiden en een waterplas vormen samen een fraai natuurgebied. Kalheupink is vernoemd naar de gelijknamige boerderij. In het park zijn verschillende bijzondere bomen en beelden.

Via natuurgebied Elfterheurne kwamen we bij de Bentheimerstraat. Verderop dwaalden we door natuurgebied Eugheria. Bij Erve Meulenkamp stonden meerdere oude karakteristieke boerderijen. Toen ik een foto maakte waar 2 vrouwen in de deuropening stonden, vroegen ze of ze even weg zouden gaan. Daarop antwoordde ik dat de foto al genomen was en dat de foto met hen nu nog mooier was geworden.

Bij het Maria kapelletje liepen we in het verleden even naar het in de buurt liggende pannenkoekenhuis, maar omdat het maandag was, waren zij nu gesloten. Daarna liepen we naar het centrum van De Lutte. Er waren hier werkzaamheden aan de weg. Bij HET PLEIN VAN DE LUTTERSE BOEREN hadden we een rust in eetcafé Plexat. Achter de RK kerk liepen we langs de begraafplaats naar de Sint Jozef kapel. Vandaar hadden we ook uitzicht op de begraafplaats bij de RK Sint Plechelmuskerk.

Over het Fleerderhoekpad werd De Lutte verlaten. Het was over het algemeen een bewolkte dag. Enkele malen probeerde het zonnetje te voorschijn te komen. Bovendien stond er een flinke wind, windkracht 4. Toen we op een gegeven moment afsloegen volgde een modderig pad met veel water. Van voorgaande keren konden we herinneren dat dit het modderigste pad van de wandeling was. Coos wilde toch heel graag dit pad lopen. We staken de A1 snelweg over en volgden nu het Rotboerpad.

De naam Rotboerpad is ontleend aan de boerderij Rotboer, ten zuiden van het pad. De naam Rotboer (ook een Twentse familienaam) is mogelijk afkomstig van een boer op een rode: een gerooid stuk bosland. In allerlei veld- en plaatsnamen komt het voor: rode, rhode, rooi, roede evenals rade en (in het Duits) rath en raedt. Het Rotboerpad is een oud kerkenpad naar de katholieke kerk in De Lutte.

We zagen veel mooie traditionele boerderijen. We kwamen door het Millenniumlaantje.

Op 17 oktober 2001 werd hier voor elk kind dat in het jaar 2000 in de gemeente Losser is geboren, een beuk geplant. De burgemeester van Losser en een vertegenwoordiger van de Vereniging Natuurmonumenten plantten samen de eerste boom, ter nagedachtenis van de levenloos geboren of overleden kinderen. Samen vormen deze baby - beuken het millenniumlaantje. Gemeente Losser en Na­tuur­mo­nu­men­ten wensen dat de beuken en de kinderen voorspoedig zullen opgroeien in de 21e eeuw. Momenteel is hier achterstallig onderhoud en ziet het er niet meer zo mooi uit als met eerdere wandelingen.

Na kruising met de spoorlijn liepen we nog door een deel van het Kalheupinkpark. Het was weer een mooie wandeling en wandeldag geworden. Met de trein van half drie reden we van Oldenzaal naar Hengelo. Hier hadden we een overstaptijd van ongeveer anderhalf uur. Op ons traject was een aanrijding geweest. We konden omrijden via Zwolle. Maar op het traject van Hengelo naar Zwolle rijdt Blauwnet. En we wisten niet of we dan voor vier uur in Zwolle zouden zijn. Want na het uitchecken in Zwolle bij Blauwnet moeten we bij NS inchecken. En met de Keuzedagkaart zouden we na vier uur tot half zeven moeten wachten. Met de trein van 16:09 reisden we huiswaarts via Utrecht CS.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor