Peelrand tocht

Op zaterdag 6 januari 2024 organiseerde WS78 een tocht vanuit Boxmeer. De start was vanuit Hotel-Café Restaurant 't Vertrek. Met de trein waren we rond 9 uur gearriveerd. De startlocatie was vlak bij het station waardoor we al om 9.10 uur konden vertrekken.

Nadat we de info van de tocht op de voorgaande vrijdag hadden bestudeerd, besloten we om alternatieve passages te maken, daar waar heel veel modder en/of water verwacht werd. Boxmeer werd in zuidoostelijke richting verlaten. Eerst liepen we langs de spoorlijn. Daarna liepen we door een industriegebied. Door bosgebied werd de A73-snelweg bereikt en overgestoken. Over een lange zandweg werd de Radioweg bereikt. Halverwege deze weg hielden we een rust bij een picknickbank. Er kwamen even later twee wandelaarsters uit Boxmeer bij ons zitten. Zij waren in training voor de Nijmeegse vierdaagse die ze dit jaar voor de eerste keer wilden lopen. Hun langste afstand was tot nu toe 16 km.

Vrijwel het hele traject door het Radiobosch was verhard. Nog voordat het bos werd verlaten, was er al een tweede parkoerswijziging. Nu werd de Lactariaweg enige honderden meters gevolgd in plaats van dat de weg alleen overgestoken zou worden. Na nog een bosgebied werd de gecombineerde soep- en koffiepost bereikt. Deze dag stond erwtensoep op het programma bij de soeppost.

Na deze post vervolgden we ons pad en staken even later de A73-snelweg weer over. Even verderop sloeg de officiële route linksaf. Maar omdat ik wat aan mijn knieën voelde, besloot ik voor de zekerheid hier een alternatieve route te lopen. De Mullemsedijk, waarover we liepen, bleef ik nu volgen en over de Heiweg, de Langstraat en de Hoogeindseweg kwam ik weer op de officiële route uit.

Op weg naar Sambeek werd de spoorlijn nog gekruist. Meerdere keren kregen we zicht op de kerktoren van de Sint Jan Doperkerk. Bij cafetaria Route 66 was de fruitpost. Route 66 sprak mij aan want met de The Conqueror Virtual Challenges had ik al meegedaan met deze uitdaging. Ik werd nog door één van de aanwezigen aangesproken op het feit dat ik de fruitpost niet volgens de officiële route had gelopen. Ik had dus iets afgestoken.

Ook na de fruitpost waren er nog twee wijzigingen in het parkoers aangebracht, allemaal vanwege onbegaanbaarheid van de officiële route. Over de lange Carmelietenstraat werd de finish even later bereikt. In een tuin langs de Carmelietenstraat troffen we nog een grote boomhut aan. Even voor de finish belde ik naar Coos. Want Coos was een half uur eerder bij de finish aangekomen. Door niet bij de finish naar binnen te gaan konden we nog samen de trein van 3 uur halen.

We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht, die door vele wandelaars werd betiteld met "dit was weer een echte ouderwetse WS78 tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor