met RS80 vanuit Scheveningen

Bij ons lag de RS80 tocht vanuit Scheveningen van 14 januari 2023 nog steeds op de plank. Op 31 oktober werd de mooiste dag van de week voorspeld. Toen ik dat bericht 's-ochtends vroeg las, besloot ik definitief de wandeling te maken. Met de trein reden we naar station Den Haag Centraal. Vandaar namen we tramlijn 9 naar tramhalte Javabrug. Hier pakten we de route op.

Vrij snel na ons begin kwamen we bij zijstraat Mallemolen. De routebeschrijving gaf hier aan dat het aanbevelenswaardig was om hier even af te slaan voor een bezoekje aan het Hofje van Schuddegeest. Bij de Carnegielaan liep de heen- en terug route vlak langs elkaar. Omdat wij de GPS-route volgden, namen we hier per ongeluk de terug route. Toen we constateerden dat we fout zaten, besloten we toch door te lopen en op dit traject in plaats van de terug route, hier de heenroute te volgen, gerekend vanaf de officiële startplaats.

Bij de Houtrustbrug liepen we niet naar het officële eindpunt. De heen route naar de Houtrustbrug was dezelfde en we vonden het niet nodig om deze af- en aanloop route ook te lopen. Op 6 km vanaf ons startpunt liepen we op een gegeven moment over de Cornelis de Witlaan. Hier verlieten we de route even. Op de kruising met de Aert van der Goesstraat sloegen we af voor een koffiestop bij Bagel and Beans.

Na Landgoed Sorghvliet kwamen we weer bij de Carnegielaan. Hier werden we overvallen door een stortbui. Gelukkig konden we onder een boom schuilen die al het neervallende water tegen hield. We waren nu getuige van een waar waterballet. Bij het verder lopen moesten we goed op auto's letten omdat sommige auto's dwars door waterplassen reden met veel opspattend water tot gevolg.

Na de Scheveningse Bosjes en Landgoed Oostduin en Arendsdorp verlieten we de route opnieuw voor een koffiestop. Ditmaal was dat bij Anne & Max. Verderop in de route zouden we bij Anne en Max vlak langs komen, maar later in dit verslag staat de reden waarom we hier niet meer kwamen. Verder liepen we langs Landgoed Clingendael en Landgoed Duindigt. Het verst gelegen punt was bij kasteel De Wittenburg op het gelijknamige landgoed.

Bij Flamingo Paradise, een Oosterse oase in het bosrijke Wassenaar, keken we op buienradar omdat het al aardig donker werd. Buienradar gaf aan dat er een flinke bui kon vallen. Bij het restaurant konden we, ongevraagd, onder een afdakje staan om de bui af te wachten. Omdat de bui vooralsnog niet tot ontlading kwam, besloten we voor de zekerheid toch maar de regenkleding aan te doen en verder te lopen.

Kasteel De Wittenburg lag fraai in de bossen met fraaie herfstkleuren. Na Huis ten Bosch liepen we door het Haagse Bos. Het was inmiddels half vijf geworden. Vanwege de langzaam invallende duisternis besloten we de officiële route te verlaten en verder door het Haagse bos te lopen naar station Den Haag Centraal. Hier tot half zeven wat rondgehangen. Daarna met de trein huiswaarts gereden. Het was een hele aardige route geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor