rondje IJ te Amsterdam

Op zaterdag 21 oktober 2023 liepen we in Amsterdam de Rondje IJ tocht. De start was vanuit Pontania, Roomtuinjes 233, 1093 TD Amsterdam. Met de trein reden we eerst naar station Amsterdam Amstel. Daar stapten we over op de stoptrein naar Amsterdam Muiderpoort. Op station Amsterdam Amstel troffen we al deelnemers uit Veldhoven, Nijmegen en 's-Hertogenbosch. Parnassia lag op ongeveer 10 minuten lopen vanaf station Amsterdam-Muiderpoort.

Het lukte ons al na een paar 100 meter verkeerd te lopen. Gewapend met de GPS volgden we aanvankelijk het lijntje van de terugtocht. We zagen nu wel een molen De Gooyer. Terug op de route volgden we een tijdlang de Zeeburgerdijk. Bijna aan het eind van de Zeeburgerdijk, vanaf huisnummer 517 t/m 631 en bij Herberg Zeeburg stond slechts 1 auto in de straat. We staken de Mond van het Amsterdam Rijnkanaal over en liepen over de Zuider IJdijk in de richting van de Oranje sluizen. Even voor het Schuivenhuisje zagen we stenen leeuwen langs het water staan. Ongemerkt staken we de Piet Heintunnel over.

Bij de Oranje Suizen troffen we het niet. Het begon net te regenen en eerst moesten we wachten op een boot van links en even later bij een volgende schutsluis een boot van rechts. Aan de andere kant van de Oranje Sluizen zagen we nog een sluis uit vroegere tijd. We bevonden ons nu in Schelleingwoude en volgden de doorgaande smalle hoofdstraat. Bij het zien van sommige woongevels waanden wij ons in een openluchtmuseum. De volgende doorkomstplaats was Tuindorp Nieuwendijk. Hier liepen we over de Nieuwendammerdijk en niet over het parallel lopende graspad.

Met de regen vonden we het niet zo geslaagd om door het gras te lopen. Bovendien was op huisnummer 413 de Vegan Koffiehuis & taartenbakkerij Liever Hier gevestigd. Bij de voorbereiding aan deze tocht hadden we deze locatie uitgezocht voor een (eerste) koffiestop. Ik hoorde in dit café mijn naam noemen. Het bleek om voor ons hele bekende wandelaars te zijn die zelfs een route voor WS78 hadden uitgezet. Bijzonder ook omdat WS78 deze dag een tocht vanuit Oosterbeek organiseerde.

Meteen na deze rust stond een fraai betegeld bankje. We bleven de Nieuwendammerdijk volgen tot aan het begin van het Vliegenbos. Door dit bos liepen we tot even voor de Meeuwenlaan. Want daar bij een vijver stonden twee bankjes in de zon. De zon scheen deze dag in Amsterdam niet zo veel en daar wilden we van profiteren. Na deze bankrust liepen we door naar de Meeuwenlaan en volgden deze in zuidelijke richting. Bij Het Huis van de wijk de Meeuw sloegen we af. Onder een flat door liepen we naar het IJ. Langs de oever liepen we verder tot aan een klein park dat op de tunnelbuis van de IJ-autotunnel was gesitueerd. Ook hier gingen we even op een bankje zitten en aten nog een paar boterhammen.

Na het IJpleinveer staken we het Noord Hollands kanaal over. Na het Tolhuis kwamen we bij het Buiksloterwegveer. In de jaren 70 nam ik doordeweeks hier met mijn fiets langs op weg naar mijn werk in het centrum van Amsterdam. In die tijd woonde ik in Amsterdam-Nieuwendam nabij het Buikslotermeerplein. We volgden nu de IJpromenade tot aan een Shell gebouw (Shell Energy Transition Campus Amsterdam). Bij het Distelwegveer liepen we weer van het IJ af. Nu kwamen we bij het NDSM-plein Er was hier een evenement gaande. Wat er te doen was, werd niet duidelijk maar de harde muziek was van verre al een tijdlang hoorbaar.

Er waren hier veel graffiti afbeelding die ik natuurlijk op de gevoelige plaat moest vastleggen. Daardoor zouden we 1 of 2 ponten later vertrekken. Echter, wij hadden ons niet gerealiseerd dan vanaf de NDSM ponten in verschillende richtingen voer. Daar kwamen we achter toen onze pont net was vertrokken naar Amsterdam-Centraal. Met dezelfde pont voerden we weer terug om vervolgens de pont naar de Pontsteiger te nemen. Nu liepen we door de Zeeheldenbuurt tot aan de Westerdoksluis. Hier verlieten we de route voor een bezoek aan een Bagel and Beans voor een lekkere kop koffie. Daarna volgden we De Ruijterkade en de IJboulevard.

Bij het Buiksloterwegveer stonden ook hier talrijke jongeren die op weg waren naar het evenement op het NDSM-plein. Even voor de Dees Postmabrug over de Oosterdoksdoorgang begon het hard te regenen en deden we de poncho weer aan. Bij de zijstraat Kattenburgerstraat sloegen we af over de Jan Schaeferbrug en liepen verder over het Java-eiland. Daarna zetten we koers naar het Muiderpoortstation. We liepen niet meer naar de finish, want die sloot om 4 uur. Bij het Muiderpoortstation kwamen we rond 5 uur aan. Daarmee hebben we de 20 km route, die 22 km lang was, in ongeveer 8 uur afgelegd. Wel hebben we onderweg 100 foto's gemaakt. Met deze tocht waren wij op vrijwel alle plekken nog niet eerder geweest.Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor