Elvertocht vanuit Nieuw-Wehl

Op zaterdag 29 april 2023 liepen wij de Elvertocht vanuit Nieuw-Wehl (gemeente Doetinchem). De start was vanuit restaurant Banningshof op het terrein van Elver. De organisatie van deze wandeltocht was in handen van Wandelsportverenigingen De Berghlopers ’s-Heerenberg en Wilskracht Kilder i.s.m. Dienst Vrije Tijd Elver Nieuw-Wehl.


Met de auto waren we naar Nieuw-Wehl gereden. Rond kwart voor acht kwamen we bij de start aan. Bij deze wandeling waren 3 lussen van 10 km uitgezet. En bij elke lus was een verkorte versie van 5 of 6 km. Door de verschillende lussen konden 14 verschillende afstanden gelopen worden, te weten 5, 6, 10, 11 (5+6), 12 (6+6), 15 (10+5), 16 (10+6), 17 (5+6+6), 20 (10+10), 21 (10+5+6), 22 (10+6+6), 25 (10+10+5), 26 (10+10+6) en 30 (10+10+10). Wij schreven ons in voor de 25 km. Elke lus had een naam en een kleur op de gekleurde ingetekende route.


Wij liepen eerst de lus met de naam Wehl. Meteen na de start kwamen we langs een Maria kapel en de Rooms Katholieke Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand kerk. Nieuw-Wehl werd in zuidelijke richting over de Nieuwe Kerkweg verlaten. Na de rotonde volgden we de Loilseweg die verderop over landgoed Het Jagershuis voerde tot aan de splitsing met de 6 km route (wij liepen de 10 km route). Plassen op de paden gaven aan dat het recentelijk geregend had. De route voerde ook over de Galgenbult. In de Late Middeleeuwen hebben hier (mogelijk) executies plaatsgevonden.


Tweemaal kruisten we de spoorlijn Arnhem-Doetinchem. De tweede keer was nabij station Wehl. In Wehl liepen we door het centrum en langs de Protestantse kerk Wehl en de Sint Martinuskerk. Wehl werd in noordwestelijk richting verlaten en bij buurtschap Kleindorp sloegen we af. Uiteindelijk werd de startlocatie bereikt voor de eerste grote binnenrust. Zoals gezegd waren er lussen uitgezet, maar in die lussen waren geen rust- of verzorgingsposten van de organisatie.


De 2e lus die wij liepen liep in noordelijke richting en had de naam Angerlo. Ook deze keer liepen we de 10 km route. De start werd nu in noordelijke richting verlaten. Vlak voordat Wehl, gemeente Doetinchem werd verlaten liepen we over een smal graspad. We waren blij dat het gras droog was want anders hadden we hier natte schoenen gekregen. Verder liepen we in Laag-Keppel, gemeente Bronckhorst. Bij een bankje aan de Eldriksweg hielden we een rust op een bankje. Een boer kwam aangelopen met de mededeling dat hij net het gras rond het bakje wilde wegmaaien, maar we konden wel even blijven rusten daar.


De Eldrikseweg werd verlaten maar even later kwamen we weer op dezelfde weg uit. Voor de brug over de brede sloot Hoge Leiding sloegen we af en volgden opnieuw een graspad. Uiteindelijk werd de Hoge Leiding overgestoken om vervolgens over verkeerswegen weer bij de start uit te komen. Coos besloot het verder voor gezien te houden terwijl ik nog een lus van 5 km ging lopen.


De 3e lus, met de naam Loil, werd Nieuw-Wehl in westelijke richting verlaten. De Monseigneur Hendriksenstraat volgden we ongeveer een kilometer. Daarna sloegen we af over een grasweg. We kwamen weer bij de Hoge Leiding en volgden deze ook weer over een graspad. Als laatste liepen we nog over 't Tuutenpoadje alvorens de finish werd bereikt. Het was best een aardige tocht geworden. Het was geen onbewolkte dag geworden zoals voorspeld was, maar het licht was wel scherp zodat een zonnehoed en zonnebril wel gewenst was. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor