9e WS78 Lustrumtocht

Op zaterdag 22 april 2023 organiseerde WS78 de 9e lustrumtocht. De startplaats was Maarn. Vanuit deze plaats is heel vaak een tocht door WS78 georganiseerd. Er kon gekozen worden uit de afstanden 9, 20, 40 en 45 km. De 20 en 40 km zijn de standaard afstanden. Vanwege het 9e lustrum was er nu een 9 km route, die 10 km lang was. Vanwege het 45e jaar dat de vereniging bestaat was er nu ook een 45 km route.


Er was voor deze dag regen voorspeld. Volgens buienradar zou het niet voor twee uur gaan regenen. Voor wandelaars nabij de start klopte dat ook bijna maar voor de 40 en 45 km lopers begon het rond half twee. De officiële start voor de 20 km was tussen 9 en 12 uur. Maar vanwege de voorspelde regen in de middag besloten wij om 8 uur te starten.


Maarn werd in zuidwestelijke richting verlaten. Na kruising van de N227 (Doorn-Amersfoort) werd koers gezet naar Zanderij Maarn. In het meer ligt een schiereiland waarop veel zwerfstenen liggen. Vanwege een afgesloten hekwerk was het schiereiland niet toegankelijk. We kwamen op een splitsing tussen de hoofdroute en een alternatieve route. De hoofdroute voerde over een 170 treden tellende trap en was behoorlijk steil. Wij kozen voor de alternatieve route die 300 meter langer was dan de hoofdroute.


Op beschermd natuurgebied Stameren was de samenkomst met de hoofdroute. De N227 (Doorn-Amersfoort) werd opnieuw overgestoken. Over de landgoederen Zonheuvel en Huis te Maarn werd Chalet Sint Helenaheuvel bereikt. We bevonden ons hier aan de noordwestkant van de Kaapse Bossen.


Nu zetten we koers naar het centrum van Doorn. We hadden de mogelijkheid om een terrasje te pakken, maar we besloten door te lopen. We liepen tussen de Sint Maartenskerk en het gemeentehuis van Utrechtse Heuvelrug naar de ingang van Huis Doorn. Hier hadden we de mogelijkheid om het kasteel van dichtbij te bekijken maar ook daar zagen we vanaf. Nu was het niet ver meer naar de gecombineerde soep- en koffiepost. Hier kregen we een taartje ter gelegenheid van het 45 jarig bestaan van WS78.


Door buitenwijken van Doorn werd de Postweg bereikt en gevolgd. Over de Sandenburgerlaan werd de grote rust bereikt bij restaurant Sandenburg. Even liepen we nu over een fietspad langs de provinciale weg N225. Spoedig verlieten we deze weg en betraden het Doornse Gat. Na een steile trap kregen we zicht op vrijwel het gehele Doornse Gat.


Nu werd de 58 meter hoge Ruiterberg beklommen. Vanaf de top hadden we uitzicht op Huize Ruiterberg. Langs de kant stonden prachtig bloeiende bloesembomen. Na het Poortgebouw werd koergezet naar Landgoed Huis te Maarn. Net voor de regenbui werd de finish bereikt.


Na afloop was er een gezellig samenzijn en voor de leden was vanaf 18 uur een gezamenlijke maaltijd. Jammer was het dat de livemuziek keihard stond. Dat deed ons besluiten om nog naar het centrum van Maarn te lopen en rustig nog een kop koffie te drinken. We danken de organisatie hartelijk voor de prachtige tocht met de feestelijke omlijsting.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor