Bloesemtocht vanuit Krabbendijke

Op zaterdag 8 april 2023 liepen wij de bloesenmtocht vanuit Krabbendijke


Wij waren naar Krabbendijke via Rotterdam en Roosendaal met de trein gereden. Om half 10 kwam we in Krabbendijke aan en vandaar was het niet ver lopen naar dorpshuis De Meiboom alwaar de start was. Rond kwart voor tien begaven we ons op weg.

Na ongeveer 1,5 km betraden we de eerste boomgaard. Daar liepen we zo'n 2 km doorheen. Daarna volgden we ongeveer een km een pad langs de Oosterschelde. Eerst liepen we achter een dijk waardoor we de Oosterschelde nog niet zagen. Daarna konden we kiezen om binnendijks of buitendijks verder te lopen.


Via buurtschap de Drie Haasjes werd Stationsbuurt bereikt en doorkruist. Het plaatselijke treinstation heette vreemd genoeg niet Stationsbuurt maar Rilland-Bath. Na kruising met de A58 snelweg werd de eerste rustpost bereikt op 8 km. De rust was gelegen in een grote boerenschuur. We konden hier koffie en thee krijgen. Op een tafel stond een doos met zalfjes voor spieren en gewrichten van het bedrijf dat een sponsor is van de Nijmeegse vierdaagse. Ook hier liepen we een traject door de boomgaard.


Na de Vinkense Kreek werd de A58 snelweg weer gekruist. Op de samenkomst met de 10 km route konden we naar keuze een asfaltweg volgen of langs een boomgaard gaan. De meeste wandelaars om ons heen volgden de asfaltweg. Wij kozen voor de route langs de boomgaard.


Nu volgden we de A58 snelweg ongeveer anderhalve kilometer parallel. Daarna sloegen we af en dwaalden weer door een boomgaard en kwamen bij de tweede rustpost. Hier troffen we de organisatrice van deze tocht. Zij was drie jaar geleden vanuit Brabant naar Krabbendijke verhuist. Ze vertelden dat wandelaars in het verleden naar Gelderland reisden om daar een bloesemtocht te lopen. En dat terwijl er in Krabbendijke ook zoveel bloesems zijn. Van haar hoorden we ook van de deelnemersaantallen. Met de voorbereidingen waren ze uitgegaan van 300 tot maximaal 400 deelnemers. Het waren er 900.


Hier, bij Volgelaar FRUVO, was de splitsing met de 15 km. Door wat voetproblemen besloot Coos op de 15 km over te stappen. Opnieuw dwaalden we verder door fruitboomgaarden. We kwamen weer terug op de straat Meiboom, op de plek waar we even tevoren waren afgeslagen. Er was een wandelaar die de afslag naar rechts weliswaar had gezien, maar omdat meteen daarna een vervolgpijl stond was hij doorgelopen, niet wetende dat hij nu niet meer op de 15 km route liep.


Aan het eind van de straat Meiboom stond een pijl RD. Er liepen RD echter 2 wegen. Wij besloten de rustige van de 2 wegen te nemen. Onze weg boog naar rechts, maar volgens de route moesten we RA slaan. Het bleek dat we toch de andere weg hadden moeten nemen. Maar we hoefden niet helemaal terug te lopen. Nu sloegen we af in buurtschap Gawege. Bij huisnummer 42 was de laatste verzorgingspost. Deze bestond uit een gratis traktatie van naar keuze een banaan, appel of mandarijn. Helaas, door de hoge opkomst waren alle dozen leeg op een verrotte mandarijn na.


Over de Monnikendijk liepen we naar de Oude Rijksweg waarbij we o.a. zicht hadden op molen De Rozeboom. Opnieuw volgde nog een traject door een boomgaard. We kwamen uit op Westelijke parallelweg, die later na de Spoorlaan overging in de Parallelweg. Bijna aan het einde van die weg sloegen we af en werd de finish bereikt. De vele trajecten door boomgaarden had dit tot een heel bijzondere tocht gemaakt. Jammer dat de bloesems nog niet geheel uit waren, maar dat is niet te voorzien. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.


Voordat de terugreis werd aangevangen bezochten we nog familie in Krabbendijke. Dat had mede onze keus bepaald om deze wandeltocht te lopen.


Ik had dit verslag nog naar de organisatie toegestuurd. Daarop kregen we een leuke reactie. Allereerst bedankten ze voor het mooie verslag. Vorig jaar werd deze tocht voor de eerste keer georganiseerd en toen waren er 300 deelnemers. Gelet op het feit dat de Rode Kruis tocht vanuit Geldermalsen niet meer wordt georganiseerd, ging de organisatie nu uit vam maximaal 500 deelnemers. Het werden er 774. Door baldadige jeugd waren helaas pijlen verwijderd of weggehaald waarvoor ze nog hun excuses aanboden. Op 14 april 2024 wordt deze tocht opnieuw georganiseerd.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor