Wij liepen op
zaterdag 4 februari 2023 de Maria Lichtmis tocht te Groningen. De Maria Lichtmis Wintertocht wordt jaarlijks rond 2 februari georganiseerd met ontmoeting, cultuur en lekkernijen langs de vier kerken van Eenum, Leermens, ’t Zandt en Zeerijp. De wandeling is gratis maar in de kerken is een gift welkom.

Oorspronkelijk hadden wij het plan om ’s-ochtends met de eerste trein van huis uit naar Loppersum af te reizen. Daar zouden we dan rond kwart voor tien aankomen. Maar naarmate de datum van 4 februari naderbij kwam, besloten we om ook in Loppersum te overnachten. Met de eerste trein na 9 uur reden we op de voorgaande vrijdag naar Groningen en liepen daar de 7 km lange Hofjestocht om die vrijdag ook nog nuttig te gebruiken. Daarna reden we door naar Loppersum.
Op de zaterdag vertrokken we rond 9 uur vanaf ons overnachtingadres. We volgden de Bosweg in de richting van Eenum en sloegen af over de Woldweg, een fietspad. Hier zaten we op de officiële route. Over de Borgsingel werd het centrum van Zeerijp bereikt. Hier gingen we even van de route voor een beter zicht op molen De Leeuw.
We waren al meerdere keren in Zeerijp geweest. Op zaterdag 30 juli 2016 liepen wij de Van Glinz tot Daam wandeltocht na. Deze FLAL-tocht werd op 14 november 2015 georganiseerd vanuit Godlinze en trok destijds 229 deelnemers. We hadden toen op internet de route op afstandmeten.nl gevonden en vroegen voor de zekerheid aan de parkoersbouwer of de route over particulier terrein ging. Hij zei dat het niet de bedoeling was om FLAL tochten na te lopen maar zei ook dat de route wel goed te lopen was. Omdat de route vrij dicht langs station Appingedam kwam, pakten we toen de route daar op.

Rond kwart voor tien kwamen we bij de Jacobuskerk te Zeerijp aan. Officieel was de start vanaf 10 uur maar er kon al wel gestart worden. Bij binnenkomst zong een dame het Ave Maria onder begeleiding van de pianist op zijn elektrische piano.
De Woldweg werd weer opgezocht en daarmee werd Zeerijp verlaten. De verharde weg ging over in een breed graspad. Na twee haakse bochten zagen we 4 reeën wegrennen, prachtig was dat.
Nu zetten we koers naar ’t Zandt. Over het Lissebonsepad werd de Mariakerk bereikt. Voor het toegangspad stond een bordje met de waarschuwing van struikelgevaar. We waren nieuwsgierig of we hier pannenkoeken konden krijgen. In de voorinformatie hadden we hierover gelezen, maar we hadden niet meegekregen dat pannenkoeken maar in één kerk verkrijgbaar was. Voor ons was dat uiteindelijk de laatste kerk. Toen we de kerk naderden hoorden we een piep op onze smartphone. De piep was afkomstig van de klompenpaden-app. Een paar tellen na de piep hoorden we dezelfde piep weer. Het bleek dat de dame achter ons dezelfde app ook had aanstaan.
In de voorinformatie staat dat de route te benaderen is met de Storytrails-app. Maar toen ik de link naar de
Maria-Lichtmis-route
aanklikte kwam de route tevoorschijn in mijn klompenpaden-app. Heel bijzonder vond ik dat. Als je de klompenpaden-app normaal opent dan is de Maria-Lichtmis-route niet benaderbaar.

De vervolgroute slingerde even flink om ’t Zandt uit te lopen. Niet omdat het een grote wereldstad is, maar omdat je goed moest kijken hoe het beginnende smalle pad precies liep.
Nu zetten we koers naar pronkjewail Alderbaheerd. Hier is Sierviskwekerij Boerma gevestigd. De boerderij is dubbel omgracht. In de gracht zagen we grote oranjekleurige vissen zwemmen. Op onze toegangsweg stonden aan beide zijden twee stenen pilaren met de teksten Alderba en heerd. Nabij dit monumentaal gebouw stond een theehuisje op palen dat met een trap bereikbaar was. Over een half verharde weg omzoomd met oude gekortwiekte takken liepen we verder.
We kwamen uit in buurtschap Lutjerijp. Naar Leermens volgden we nu grotendeels een traject van de oude NS-wandeling Tjamsweer die van Loppersum naar Appingedam loopt. Voor de volgende dag hadden we die route op het programma staan.
Leermens werd over de Noorderweg bereikt. Maar dan, op een driesprong met de Tuindersweg, sloegen de wandelaars voor ons, en later ook achter ons, af naar rechts terwijl de officiële route linksaf slaat. Wij besloten de officiële route te volgen. De route is namelijk niet gemarkeerd.

Net als we het pad naar de Donatuskerk opliepen, kwam de eerder genoemde dame, die ook met app liep, de kerk uitgelopen. Zij vertelde dat de audiotour die in de app staat aangegeven 13 minuten duurde. Daarop besloten we dat later te bekijken. In die audiotour werd de kerk uitvoerig van buiten omschreven. Heel bijzonder vonden we dat er, in het verleden, een aparte ingang voor de vrouwen was. De huidige ingang was de ingang voor alleen de mannen. De vrouwen mochten alleen door de mannen ingaan bij hun huwelijk en bij overlijden. Verder waren er in de muren een paar kijkgaten. Die waren bestemd voor mensen die een misdaad hadden begaan maar op deze manier toch de dienst konden volgen.
Over het Kerkpad en de Rondweg langs de Leermenstermaar werd Leermens verlaten. Over de Schansweg werd Eenum bereikt. De Kerk van Eenum ligt op een wierde of terp. Hier konden we dan een pannenkoek eten. We moesten wel even wachten voordat de pannenkoek klaar was, mede vanwege bestellingen voor ons. We lieten de 2 Euro kostende pannenkoek goed smaken. Vanaf de kerk hadden we een mooi zicht op de ijsbaan in zomerstand en leek nu op een meer. Omdat het bijna windstil was weerspiegelden de omliggende bomen en ook de kerk zelf fraai in het water.
Na Eenum liepen we de officiële route niet tot het punt waar we met de route begonnen waren. Nu liepen we een rustiger weg over de Zuiderlopsterweg en staken de spoorweg over met de naam Zuiderlopsterweg. Over deze spoorwegovergang is de laatste jaren veel te toen. Proprail wil al dit soort spoorwegovergangen afsluiten. Vermoedelijk wordt deze spoorwegovergang in het najaar van 2023 definitief afgesloten.

Op weg naar ons overnachtingadres werden we nog ingehaald door een wandelaar die ook aan de Maria Lichtmis wandeling had meegedaan. Hij vroeg of ik soms Henri Floor was. Hij kende mij van
mijn website en ook van FLAL tochten waar hij ook (nog) lid van was.
Het was een hele mooie wandeling en dag geworden. Het was de hele dag droog geweest met veel zonneschijn.
De geplande oude NS wandeling van Loppersum naar Appingedam die wij de volgende dag wilden volgen, ging toch niet door.
De harde wind, windkracht 5 volgens buienradar, deed ons tot wat anders beslissen.
Het werd een StreetArt wandeling door Groningen waarbij wij een bijzondere ontmoeting hadden met het
Expeditieteam van RTV-Noord. Meer daarover in het verslag van 5 februari 2023.
Klik
HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor