Bentwoudtocht

Op 21 januari 2023 organiseerde WS78 een tocht vanuit Zoetermeer. Vanaf station Zoetermeer Lansingerland was er gepijld naar de start. Om het station in de goede richting te verlaten waren twee mogelijkheden. Of je liep een trap af naar het Noordplein of je volgde een fietspad. In het donker was niet duidelijk aangegeven wat de vervolgroute was. Toen wij de trap waren afgedaald naar het Noordplein troffen we geen pijlen meer aan. Het zou goed zijn geweest als de pijler ook hier een vervolgpijl had geplaatst. De start was vanuit sportpark ARV Ilion in het Van Tuyllpark

Rond kwart over acht kwamen we bij de startlocatie aan en konden zo nog een aantal 40 km lopers zien starten. Rond half negen begaven wij ons op pad. De start werd in noordelijke richting verlaten Na kruising met de Ringweg Australieweg volgden we deze even parallel. We zagen de zon langzaam opkomen met een oranjekleurige gloed en dat werd natuurlijk op de gevoelige plaat vastgelegd. Na kruising met de tramlijn volgde even later de kruising met de spoorlijn HSL-Zuid. Meteen daarop volgden we een graspad. Door de vorst was de grond hard en was aldus veranderd in een hard en hobbelig pad. Ik merkte dat dit, vooralsnog, belastend voor mijn voeten was en besloot daarop bij de eerste mogelijk het asfalt op te zoeken. Met hulp van de vooraf aangeleverde GPS route kan ik op de kaart nauwkeurig bijhouden waar ik later weer op de route terug kon komen. Met beviel eigenlijk zo goed dat ik even later opnieuw een alternatieve route zou lopen.

Na ruim 9 km afgelegd te hebben besloot ik weer de officiële route te volgen. Daar kreeg ik even later toch wel weer spijt van. Want we liepen door een bosgebied waar het heel erg nat was. En door de vorst lag daar nu een laagje ijs op het water. Op sommige plaatsen was ijs op het pad. We zijn wel op dit pad blijven lopen maar later besloten we weer alternatieve routes te volgen.

De soeppost was gelegen in een loods in Benthuizen, maar je moest het buiten onbeschut opdrinken. Wel stonden er bankjes. Na de gecombineerde soep- en koffiepost volgden we wel de officiële route. Voordat de fruitpost werd bereikt was er nog een zeer drassige passage. De fruitpost was fraai gelegen in Dorpshuis De Tas te Benthuizen. We konden hier ook koffie of thee krijgen.

We mochten nog 1½ km dwalen door een park waarbij zoveel mogelijk graspaden, die dus ook drassig waren, werden gevolgd tot aan de rand van Zoetermeer. Nu volgden we fietspaden die af en toe nog verradelijk glad waren. Nabij een winkelcentrum was nog ruim een km graspad dat optimaal benut werd. Ook hier namen wij een alternatieve route. Bij de finish stond de kilometerteller op 21½ km

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor