NS wandeling Beerschoten

Op 10 januari 2023 liepen wij de oude NS wandeling Beerschoten. Deze wandeling loopt van station Bunnik naar station Bilthoven. Rond kwart over negen begonnen we aan de tocht. Vanaf het station liepen we naar het centrum van Bunnik en kwamen daar langs Het Wapen van Bunnik en het Oude Raadhuis. Dan liepen we iets anders door langs de Oude Dorpskerk met de Witte Huisjes te lopen. We staken de Kromme Rijn over. De ijsbaan lag er nu nat bij. We volgden de Kromme Rijn tot aan de Stayokay. Hier dronken we een koffie. Ik had nog een oude lidmaatschapskaart bij mij. Tegen inlevering van deze kaart kreeg ik een gratis koffie.

Na Theehuis Rhijnauwen liepen we noordwestwaarts. Aan onze rechterland lag Fort bij Rijnauwen. De toegangspoort was op slot. Nu zetten we koers naar het Utrecht Science Park. Dit was niet bepaald een park omdat hier talrijke grote en hoge gebouwen stonden waaronder het ziekenhuis UMC. Na de universiteitsbibliotheek staken we een heel lang zebrapad over in de kleuren van de regenboog. Bij The Basket hadden we op 6½ km de tweede rust. We lieten ons een koffie hier goed smaken.

Verder liepen we langs Werk aan de Hoofddijk dat gebouwd is als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarna kwamen we langs de Botanische Tuinen en de Evolutietuin.

De Botanische Tuinen Universiteit Utrecht hebben vanaf begin 2022 hard gewerkt aan de aanleg van de Groene tijdmachine ofwel de nieuwe Evolutietuin. Deze nieuwe tuin is gesitueerd achter de Ontdektuin (op de locatie van het voormalige evenemententerrein) en alle paden en andere infrastructuur zijn inmiddels aangelegd. De entree van de nieuwe tuin heeft met de plaatsing van het kunstwerk Akwaglot, een houten overkapping, een duidelijke markering gekregen. En zelfs de eerste bomen en kruidachtige planten staan al in de nieuwe Evolutietuin. In het najaar van 2022 en in 2023 wordt de tuin verder ingeplant en kan hij weer voor onderwijs worden gebruikt. In 2023 krijgen ook de educatieve aankleding en de publieksinformatie meer vorm. De officiële opening voor het algemene publiek staat gepland voor 2024.Bij verkeersknooppunt Rijnsweerd liepen we langs een parkeerplaatsgebouw met meerdere lagen en op de begane grond waren bushaltes. Naast het gebouw stonden twee klimmuren. Na kruising met de A28 snelweg liepen we langs Amateurtuinvereniging Het Kloosterpark en kregen zicht op het gebouw van het KNMI. In de Bilt liepen we langs het oude gemeentehuis en postkantoor dat in één gebouw gesitueerd was.

Achter hotel VanderValk te Bunnik betraden we natuurgebied Beerschoten. Bij de Beeldentuin liepen we langs verschillende beelden. Het lusje door deze Beeldentuin behoort niet tot de officiële route. Maar je bent natuurlijk vrij om hier toch te lopen. Het bosgebied heet hier Beerschoten, Houdringe en Panbos. We zagen aan de rand van een kleine zandvlakte een boom staan met heel veel wortels boven de grond.

Op weg naar het golfterrein van de Utrechtse golfclub De Pan liepen nog over het grondgebied van Bosch en Duin dat tot de gemeente Zeist behoort Voordat het centrum van Bilthoven werd bereikt liepen we nog langs Stal De Molshoop. Door het winkelcentrum van Bilthoven werd het station bereikt en reden verder huiswaarts. Het was een mooie wandeling geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor