Bronbossen en Heuvelstocht

Op 7 januari 2023 organiseerde WS78 een tocht vanuit Dieren. Met de trein was het ruim een uur reizen met overstap in Arnhem. Vanaf station Dieren was het een kleine km lopen naar de start. Het was nog wat nat op de weg en door de donkerte vielen de pijlen niet goed op naar de start. Rond 8 uur kwamen we bij de start aan. Hoewel wij de 20 km route liepen waren we tijdig naar Dieren afgereisd om nog de vele bekenden te zien die op de lange afstand startten. De start was vanaf Cultureel centrum Theothorne. We zagen nog een oude weegschaal staan van het merk Olland. Daarbij moesten we onwillekeurig na de OLAT denken omdat de letter O staat voor Olland, de grondingsplaats van OLAT.

Even na half negen begaven wij ons op pad. De eerste km liepen we over een lange rechte weg die driemaal van naam veranderde. Daarbij kwamen we langs de Selimiye Moskee. Na kruising met de spoorlijn Arnhem-Zutphen en de provinciale weg N348 werd even later de Noorderstraat bereikt met zicht op de IJssel. Na Hotel/Restaurant Villa Veertien kregen we zicht op de Kerkstraat met de Dorpskerk. Kennelijk werd de Dorpskerk gerenoveerd want er stond veel materieel voor de kerk. In het verlengde van de Kerkstraat was nog de kerktoren zicht van de Rooms Katholieke Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming kerk uit 1895. Even later zouden we langs die kerk dichterbij langs lopen.

Buiten Dieren dwalen we door bosgebied Hof te Dieren. Daarop werd Ellecom bereikt. Nabij de Nicolaaskerk staat een bijzonder beeld. Even later kwamen lang nog een andere bijzonder beeld.

Drie beelden van kunstenaar Bob Lejeune staan er op verschillende plaatsen in Ellecom. 'De Veluwe', 'De IJssel' en 'Het Dorp'. Ze horen bij elkaar, maar vertellen elk hun eigen stukje verhaal van het dorp en zijn omgeving. Gelegen aan de rivier de IJssel en omgeven door de natuur van de Veluwezoom. Ze zijn veelkleurig en van brons. Een hert, een everzwijn, vogeltjes, de kerk, vrachtschepen op de rivier of een visser die zijn volle netten binnenhaalt. Mooie elementen om zelf te zoeken en het verhaal te maken. Dat van het dorp of gewoon van jezelf.Aan de rand van Ellecom liepen we door Landgoed Avegoor en het Faisantenbosch. We hadden al een tijdje naar een bankje uitgekeken. Op 5 km lag langs ons pad een deel van een dikke boom en daarop hielden we een rust. De boom was nog wel vochtig, maar het was beter dan niets. We kwamen in een weilanden gebied en staken daarin twee smalle stroompjes over waaronder de Middelste beek Enkele wandelaars zagen bij het tweede stroompje een dier zwemmen dat op een bever leek. Er was een wandelaar die daar een video van maakte en deze video is nog te zien op de Facebookgroep "WS78 wandelaars". De video is alleen te zien voor leden van de genoemde Facebookgroep.

De A348 werd gekruist. Door de Uiterwaarden liepen we tot vlak bij de IJssel en volgden deze naar de Middachterbrug, de brug over de IJssel van de A348. nabij camping De Eikeboom was de soep/koffiepost op ruim 9 km te De Steeg. Voordat het centrum van De Steeg werd bereikt kwamen we langs een opvallende oud en groot gebouw, Huize Rhederpark.

Huize Rhederpark in De Steeg is een woonzorgcentrum voor 30 tot 35 dementerende ouderen. In het dagelijks leven wordt uitgegaan van mensen met een islamitische levenswijze, maar ook anderen zijn welkom, als ze tenminste een zorgindicatie hebben.

Daarna liepen we naar het centrum van De Steeg tot even voor het kruispunt met de Maria ten Hemelopneming kerk. De ingetekende route gaf hier aan dat we nu een flinke lus zouden maken om daarna verder aan de overkant van het kruispunt verder te lopen. Nu werd koers gezet naar kasteel Middachten. Daarna liepen we weer naar het centrum van De Steeg.

Buiten De Steeg dwaalden we over landgoed Rhederoord en bewonderden het imposante Hotel conferentiecentrum Rhederoord dat op de top van een heuvel lag en waarvandaan je een fraai uitzicht over het IJsseldal had. Inmiddels was het zwaarste deel van de tocht begonnen. Nu kwamen we in het Smitsbos dat gelegen is in Nationaal Park Veluwezoom. Via de Middachter bossen kwamen we weer terug in Dieren. Het was een mooie maar zware tocht geworden. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor