Erfgoed wandeling

Op 17 december 2022 liepen wij de Erfgoed wandeling. Dit was een wandeling langs de rijke historie van de binnenstad van Almelo en was 6½ km lang.

Deze route leid je langs interessante panden in de binnenstad. Van meer recente gebouwen tot de oude panden die we met trots koesteren, Almelo is een stad vol contrasten. Dat kan ook niet anders met de rijke geschiedenis waar de stad nu nog steeds aan werkt.

In 1157 wordt de stad voor het eerst in de geschiedschrijving aangeduid met Almelo. Al was Almelo toen nog geen stad, maar een heerlijkheid. De Heren van Almelo voeren tot 1795 het bestuur over de Heerlijkheid Almelo en Vriezenveen. Ze mochten heel veel zaken zelf beslissen en waren dus voor veel dingen niet afhankelijk van het landsbestuur. Dat heette ook wel dat de stad ‘Heerlijke rechten’ had: er mocht bijvoorbeeld een eigen munt uitgegeven worden en er was een eigen vorm van rechtspraak.

Vanaf het einde van de 14e eeuw gaat de heerlijkheid over naar het geslacht Van Heekeren, dat zich een halve eeuw later, vanaf 1457, Van Rechteren ging noemen. Tot op de dag van vandaag wordt Huize Almelo nog door de leden van de grafelijke familie Van Rechteren Limpurg bewoond.

Nog later, vanaf het einde van de 19e eeuw, wordt Almelo een belangrijk centrum voor de textielindustrie. Rokende schoorsteenpijpen en de fluiten voor de middagschaft bepaalden het beeld en geluid in de stad. Er zijn nog flink wat monumenten die aan deze geschiedenis herinneren, niet alleen fabriekscomplexen, maar ook de prachtige villa’s van de textielbaronnen en hun boekhouders.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor