de Zand- en bosrandentocht

Op 10 december 2022 organiseerde WS78 een tocht vanuit Harderwijk. Omdat ik mijzelf wel tot de groep koukleumen reken en het erg koud en ook mistig was, wilde ik aanvankelijk niet wandelen. Maar Coos haalde mij over. Goed aangekleed viel de kou toch wel mee.
Ik had een uitnodiging van NS gekregen om mij aan te melden voor NS Wintercity, de stad vol bedankjes! De reden waarom NS Wintercity er is: is om o.a. mij te bedanken. Vanaf 1 december kreeg ik dagelijks een aanbieding. Een van de aanbiedingen was een meereiskaart voor de prijs van euro 8,95. En daarvan maakte ik deze dag gebruik.

Vanaf station Harderwijk was het 1 km lopen naar de start bij Sportcafé de Sypel. De 40 km lopers mochten deze keer niet voor 8.30 uur starten. Dit had te maken met het feit dat wandelaars niet voor zonsopgang in bossen mogen lopen. Voor ons, 20 km lopers, was dit een mooie gelegenheid om voor 8.30 uur bij de start aan te komen, opdat wij de 40 km lopers konden zien wie zoal meedeed. In het verleden was de start gemeenschappelijk. Maar door corona is dat nu niet meer gebruikelijk.

De startlocatie werd in zuidelijk richting verlaten. Zoals al gezegd was het mistig. Dat nodigde vooralsnog niet uit om foto's te maken. Spoedig werd de spoorlijn Amersfoort-Zwolle gekruist en na ruim een km de A28 snelweg. Nabij de Watertorenweg liepen we over een kleine zandvlakte met een groot houten beeld. Voor zover ik fotoreportages van andere wandelaars heb gezien had iedereen hier een foto van gemaakt. Boven op een heuvel stond nog de oude Watertoren.

Vervolgens werd Oefenterrein Beekhuizerzand bereikt en overgestoken. In een volgend bosgebied troffen we twee wandelaars die naar iets wits op de grond keken. Het bleek om ijshaar te gaan. Op 10 km was de gecombineerde soep- en koffiepost. We lieten ons de pepernoten goed smaken. Op het terrein van 's Heeren Loo was op 13½ km de gecombineerde grote rust en fruitpost. Na het Crescentpark werd de A28 overgestoken. Daarna volgde nog een 2 km lang pad langs het Wolderwijd. Door de nog steeds aanwezige mist was het zicht beperkt.

Het was een mooie tocht geworden. Met de koude viel het alleszins mee

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor