NS wandeling Kampina

Op 1 december 2022 liepen wij de NS wandeling Kampina. Wij hadden nog 4 vouchers voor overnachting bij een Fletcherhotel en die moesten voor 31 december 2022 gebruikt worden. Daarop besloten we van 28 november t/m 2 december in Weert te overnachten. Dit Fletcher hotel ligt op korte afstand van het station. Op de 3 volle dagen (29 november t/m 1 december) liepen wij 3 verschillende NS wandelingen en wel zodanig dat zowel het begin- als het eindpunt van elke dagwandeling met een doorgaande treinverbinding bereikbaar waren. Deze dag was de 3e en laatste van de 3 dagen.

Op station Boxtel dronken wij eerst koffie bij de stationshuiskamer. Van deze wandeling hadden we nog een oude beschrijving waarbij de afstand toen 16 km bedroeg. De route is inmiddels aanzienlijk aangepast en bedraagt nu 18 km. Het eerste stuk is ronduit lelijk. Het voert door een industriegebied en er lag heel veel afval langs de kant. Na kruising met het riviertje Beerze kwamen we bij de Sint Annakapel. Na buurtschap De Roond werd natuurgebied Kampina betreden. Bij de Zanbergsvennen lagen op een heuvel een aantal zeer grote keien op elkaar gestapeld, een soort hunebed. Dit was het graf van Van Tienhoven. Hier vandaan had je een prachtig panorama. Daarna liepen we met een wijde boog om het Kogelvangersven heen. Na de Huisvennen kwamen we bij het Palingven, maar we hebben er geen paling in zien rondzwemmen.

Boxtel werd ingeruild voor Oisterwijk en dwaalden we verder, nu langs het Belversven. We staken het riviertje Rosep over en even later kwamen we bij camping en Stayokay Morgenrood. Hier konden we koffiedrinken uit de automaat. Wij kozen ervoor om iets verderop bij CR Stille Wilde koffie te drinken. Na het Klein Aderven kwamen we op afstand langs het kapelletje Maria in de bossen. Na het Achterste- en Voorste Goorven kwamen we bij Boshuis Venkraai. Hier lag het geografische middelpunt van Oisterwijk. Na het Heiven en Brouwkuip werd Natuurpoort Groot Speijck bereikt. In het tegenover liggende grasveld stond het beeld Salutifera Unitas.

Met het beeld ‘Salutifera Unitas’ — eenheid die gezondheid brengt — dankt Stichting Dank Helden van de Zorg zorgmedewerkers voor hun inzet voor patiënten die getroffen zijn door de coronapandemie. Bij de onthulling van dit bronzen beeld van de onlangs overleden Nederlandse kunstenaar Kees Verkade was SEH-arts Gor Khatchikyan één van de sprekers. Hij heeft de coronacrisis veel in de media toegelicht en er een boek over geschreven. Het beeld staat in natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen, bij natuurpoort Groot Speijck. Voor de onthulling waren uit elke provincie vertegenwoordigers van een ziekenhuis en een verzorgingshuis uitgenodigd. Ruim drieduizend zorginstellingen krijgen een afbeelding van het beeld toegestuurd met de vraag om die op te hangen als dankbetuiging aan zorgpersoneel en herdenking van slachtoffers van de covid-19-pandemie.

Na het oversteken van de Achterste Stroom werd de bebouwde kom van Oisterwijk bereikt. Na oversteek van de Voorste Stroom werd het centrum van Oisterwijk bereikt en even later ook het station. We hadden het laatste stuk goed doorgelopen waardoor we de geplande trein konden halen. Ook dit was weer een hele mooie tocht geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor