De Gooi- en Eemland tocht

Op 12 november 2022 organiseerde WS78 De Gooi- en Eemland tocht. We hadden het plan om met de auto naar de start te rijden, maar vanwege de dichte mist besloten we met de trein te gaan. Na een overstap in Utrecht en Hilversum kwamen we in Bussum-Zuid aan. Vreemd vonden we dat er helemaal geen pijlen naar de start stonden. Toen de wandelaars geen pijlen zagen werd besloten naar de overzijde van het spoor te lopen en daar vonden 1 pijl.

Bij de start troffen we verschillende bekenden die we al een tijd niet meer gezien hadden. Een van hen, Jaap de Jong uit Apeldoorn, was ook aanwezig. Hij heeft in het verleden veel tochten bij WS78 gelopen, maar nu heeft hij meer belangstelling voor het fietsen. Speciaal voor deze tocht was hij de voorgaande vrijdag vanuit Apeldoorn hier naar toe gereden met de fiets en had bij een adres van de Stichting Vrienden op de fiets overnacht in de buurt. Na de start van de wandelaars reed hij naar Blaricum alwaar de grote rust van de 40 km lopers was en daarna reed hij huiswaarts op zijn e-bike.

Wij verlieten startlocatie Sportcentrum de Zandzee. Na de Algemene en Nieuwe Rooms Katholieke begraafplaats staken we bij Watertoren Bussum de geasfalteerde Bussumergrintweg over. Daarna liepen we door het Vijverpark. Talrijke bomen waren nog getooid in herfstkleur en weerspiegelden fraai in het rimpelloze water. We liepen door een buitenwijk van Bussum naar de Bussummerheide. Aan het begin van deze heide volgden niet iedere wandelaar het juiste pad op een Y-splitsing. We genoten hier, en eigenlijk de hele dag, van de stralende zon. Voor de fotografen onder de wandelaars was het mooi om met de zon tegenlichtopnames te maken waarbij er opgelet moest worden dat op het moment dat de foto werd gemaakt de lens in de schaduw was.

De A1-snelweg werd overgestoken middels de Natuurbrug Laren en aansluitend de Natuurbrug Laarderhoogt. Aan het eind van het dalende pad, daar waar het pad een haakse bocht naar rechts maakt, stond een bankje zo verleidelijk, dat het niet lukte om hier zonder meer voorbij te lopen. Na deze rust dwaalden we verder over Landgoed Larenberg. Uiteindelijk werd het centrum van Laren bereikt bij de Brink met poffertjeskraam en de Sint Jansbasiliek.

De route voerde nu door het dorpscentrum en kwamen langs het statige voormalige raadhuis en verschillende cafeetjes waar we de grote rust konden hebben. Wij kozen als grote rust de gecombineerde soep/koffie/thee/fruit post die een halve km verderop lag. Vlak voor de smalle afslag naar die rustpost liepen wij achter een groep 20 km-wandelaars waarvan er 2 waren die in Laren-centrum al gerust hadden. Net na de afslag zagen zij een vervolgpijl van de 40 km route zitten. Maar toen wisten ze nog niet dat die pijl niet de vervolgpijl van de 20 km route was en daarop doorliepen.

Na de rust liepen we over rustige wegen en paden naar de Korenmolen. Vervolgens liepen we het dorp uit en werd de A1-snelweg gekruist middels een tunnel. Opnieuw stond er een groot heidegebied op ons programma. Ditmaal was dat de Westerheide. Drie Schotse Hooglanders trokken onze aandacht en later bleek dat we er vlak langs liepen.

De spoorlijn Amsterdam-Hilversum werd gekruist via de Crailose brug. Daarna kruisten we de doorgaande weg van Bussum naar Hilversum en werd Zanderij Crailoo bereikt. In dit waterrijke gebied bevinden zich meerdere vlonders zonder leuningen. Vanwege mijn hoogte- en watervrees lieten wij de vlonders aan onze rechterhand liggen en staken zodoende ook een deel van de officiële route af. Door het Spanderswoud, de Kamphoeve en de Franse Kampheide dwaalden we naar de finish. Mede door het zonnige weer hadden bijna 400 wandelaars de weg naar Bussum weten te vinden Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor