Rhoonse Grienden tocht

Voor dinsdag 8 november 2022 was een mooie droge dag voorspeld met een maximum temperatuur van 15°. Daarop besloten we de Rhoonse grienden tocht van RS80 te lopen. Om met 40% korting te reizen namen we de trein van 9 uur. Na Rotterdam Centraal reden we met de metro verder naar Rhoon. Nadat we op het metrostation van Rhoon de uitgang hadden gevonden begonnen we rond half elf aan de tocht.

Na het winkelcentrum aan het Strawinskiplein kwamen we bij het Park Jan Cornelispolder. Na wat smalle wegen en paden kwamen we door buurtschap Rhoonse Veer. 150 meter voor café restaurant Abel sloegen we af over het Pude Maaspad, een asfaltfietspad langs de Zegenpoldersedijk. Daarbij voerde ons pad over de voormalige Rhoonse Stort Grienden. Ruim 2 km liepen we door de prachtige Rhoonse Grienden, dat wel het hoogtepunt van de tocht was. Na de Rhoonse Jachthaven werd café restaurant Abel bereikt. We lieten ons de koffie goed smaken.

Net na 12 uur vervolgden we ons pad en liepen nu een tijdlang langs de Oude Maas. Op 7½ km was oorspronkelijk de grote rust te Portugaal. Deze lieten we nu rechts liggen. De Albrandswaardsedijk werd opgezocht. Hier volgden we fraai een smal vrij liggend voet/fietspad. Daarop werd het oudste deel van Portugaal bereikt en doorkruist. En kwamen we langs het oude Raadhuis.

Na kruising van de Groene Kruisweg/S102 en de metrolijn dwaalden we door het Valckesteijnsebos. Rond kwart over drie werd metrohalte Rhoon bereikt. In Rotterdam Centraal konden we ruim voor 16 uur inchecken waardoor we met korting huiswaarts konden rijden. Het was een mooie maar pittige tocht geworden. Vooral de talrijke kleine stukken in het parkoers zorgden er voor dat het steeds goed opletten geblazen was. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor