HolaPresstocht

Op 5 november 2022 organiseerde de Atletiek Vereniging Valkenswaard (AVV) de Holapress tocht. De naam van de tocht is genoemd naar het bedrijf dat deze tocht heeft mogelijk gemaakt. HoLaPress Communicatie is organisator van vakbeurzen en uitgeverij van vakbladen. Met de trein reden we via Utrecht naar Eindhoven en vandaar met de bus naar Valkenswaard. Vanaf de markt was het nog 1¼ km lopen naar de start.

Rond tien minuten voor tien begaven wij ons op pad. Al na 50 meter misten we een afslag. Door het ontbreken van een splitsing-aanduiding liepen wij de 10 km route. Naar wij later vernamen is dit door talrijke medewandelaars ook overkomen. Achteraf gezien hadden wij geen spijt van het verkeerd lopen. Want de 10 km route was, afgezien van de eerste km door industriegebied, werkelijk schitterend. Deze hele route voerde door een gebied waar wij nog niet eerder waren geweest.

Na het industriegebied voerde de route naar en later langs de gekanaliseerde Tongelreep. Deze liep parallel aan de meanderende Tongelreep. Na de H. Munstersvijver te Valkenswaard dwaalden we verder langs de Hengelvijvers te Leende. Daarna voerde de route door het Leenderbos. We liepen al een tijd alleen en zagen zowel voor ons, als achter ons helemaal niemand. Bij een afslag zagen we op een gegeven een heleboel Schotse Hooglanders op ons vervolgpad zitten. Omdat wij het niet zagen zitten om tussen de Schotse Hooglanders door te lopen, liepen we een eind terug en via een alternatieve route liepen we om de Schotse Hooglanders heen.

Bij de brug over de Tongelreep kwam de officiële route er van rechts weer bij. Voor de Onze Lieve Vrouw van Drie Bruggen kapel sloegen we af. Nu was het niet ver meer naar de finish. Hier troffen we vier bekende wandelaars van de OLAT. Een van hen zei tegen mij: "jij bent wel de laatste die ik hier verwacht". We lieten ons een tomatensoep voor 2 euro goed smaken.

Omdat we niet voor maar 10 km helemaal naar Valkenswaard waren afgereisd, besloten we de 20 km route op te pakken. De route voerde over het natuurgebied Malpie naar Borkel. Daar was dan een rustmogelijkheid. Echter, na ongeveer 7 km besloten we om te keren want om in totaal 30 km te lopen was toch te veel van het goede. In de buurt van Malpie ligt het bungalowpark Kempervennen van Center Parcs. En omdat we daar al talrijke malen geweest, waren we in deze omgeving wel enigszins bekend. We hadden in de routebeschrijving gezien dat de terugroute o.a. lang paardenknooppunt 42 kwam. En toen wij daarna een verwijzing zagen besloten we daar naar te volgen. Maar omdat dat paardenknooppunt te lang op zich liet wachten besloten we met behulp van de kaart op onze smartphone zelf een route terug te plannen. Maar eerst hadden we een rust op een bankje.

Langs de westkant van het open gedeelte van Malpie liepen we terug tot het punt dat we op de gemarkeerde terugroute uitkwamen. Daarna volgden we verder de gemarkeerde route. Bij het etablissement Venbergen was een briefje op het raam geplakt waarop stond dat de beheerders na 50 jaren ermee besloten te stoppen en wel per 1 november 2022. In mei 1981 heb ik hier nog een overnachting gehad. Ik liep toen alleen de voorloper van het Pelgrimspad van Den Bosch naar Eijsden dat destijds onder beheer was bij OLAT en de ANWB, Alles bij elkaar hebben we rond de 25 km gewandeld. Het was droog en vooral in de ochtend ook zonnig weer. Met 283 deelnemers waren de organisatoren tevreden met deze opkomst.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor