Dolderse Boschtocht 40 km lus

Op 29 oktober 2022 organiseerde WS78 de Dolderse Boschtocht. Wij liepen toen de 20 km route. Op 1 november 2022 liepen wij de 40 km lus en hadden als start- en finish NS station Driebergen-Zeist. Met de fiets reden we naar het station en rond 9.10 uur begonnen we aan de 20 km lange wandeling.

Na een halve km kwamen we bij SV Phoenix. Hier was op 29 oktober de grote rust. Daarna liepen we verder over de Koeburgerweg en de Laan van Rijnwijk. Voordat wij de Driebergseweg overstaken zagen we een wandelaar voor ons de weg oversteken. Zo te zien keek hij op zijn smartphone voor het vervolg van zijn wandeling. Hij of zij liep daarna dezelfde kant op als dat wij dat even later zouden doen. Doordat de persoon sneller liep dan wij kwamen we er niet achter of de persoon dezelfde route liep als wij.

We kwamen in het Molenbosch. Hier liepen we verschillende trajecten die wij ook wel van huis uit liepen als wij naar het centrum van Zeist gingen. Een paar maal staken we een bruggetje over. Na kruising met de Molenweg dwaalden we door natuurgebied Hoog Beek en Royen. Op een heuveltje stond een soort vuurtoren. Na kruising met de Arnhemse Bovenweg liepen we langs een langgerekte vijver. Werklui waren bezig met werkzaamheden in deze vijver waardoor dit gedeelte nu grotendeels drooglag.

Na het hertenkamp gingen we even 80 meter van de route af voor een bezoek aan twee fraai gevormde beeldhouwwerken van herten. Na de achterkant van pannenkoekenrestaurant 't Jagershuys kwamen we ook vrij dicht langs het Zeister Ziekenhuis. Bij het lyceum stond een heel apart beeld in de voortuin. Daarop kwamen we bij Park De Waterbron met aansluitend 6 tinyhuizen. Een tiny house is een duurzaam gebouwd huisje dat veelal ook zelfvoorzienend is in energie en water. Voor de tinyhuizen waren 80 belangstellenden zodat geloot moest worden wie er mochten wonen. Deze huizen zijn voor 5 jaar te huur.

Na Winkelcentrum Vrijheidsplein Zeist staken we via de Dijnselbrug de A28 snelweg over. Tot aan de soep/koffiepost van 29 oktober liepen we dezelfde route verder als van de 20 km route die we op 29 oktober liepen. Deze rustpost was gelegen in Huis ter Heide. Aan de rand van Huis ter Heide liepen we langs een oude Rover uit 1959. Zo'n mooie oude auto hadden we niet op een parkeerplaats verwacht. Net voordat de A28 werd overgestoken hadden we een rust op een bankje. Er stonden hier 4 of 5 banken en ze waren allemaal niet bezet.

Meteen na kruising van de A28 bevond zich aan het eerste gebouw een heel bijzonder standbeeld. Namelijk van een man die wat aan het repareren was, maar dan natuurlijk van steen. Nu volgde een minder mooi deel. Maar dat resulteerde wel dat het daarna weer mooi werd met een bezoek aan natuurgebied De Krakeling. Na kruising van de Krakelingweg en de Woudenbergseweg liepen we langs een begraafplaats.

We dwaalden weer door het Zeisterbos en zetten nu koers naar Driebergen. Na een heideveld werd de schaapskooi bereikt. Via een overstapje dwaalden we door natuurgebied Heidestein. Kort voor een alleraardigst vennetje, dat de wandelaars niet te zien krijgen, sloegen we scherp af. Bij een aardenwal bevonden zich drie tunnels en door twee tunnels voerde de officiële route. De eerste tunnel lieten we links liggen. We vinden deze tunnel te donker en we wisten hoer we er omheen konden lopen.

Daarna werd de aarden wal beklommen middels een lange trap om ook weer met een trap de aardenwal te verlaten. Het tweede tunneltje is minder lang en daardoor minder donker Na landgoed De Breul met een langgerekte vijver werd station Driebergen-Zeist weer bereikt. Het was weer een heel mooie route geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor