Dolderse Boschtocht

Op 29 oktober 2022 organiseerde WS78 de Dolderse Boschtocht. De start was vanuit de kantine van sportvereniging D.O.S.C. (DOlderse SportClub) te Den Dolder. Met de auto waren we naar Den Dolder gereden. We konden mooi bij de start de auto gratis parkeren. Na de inschrijfprocedure begaven wij ons rond 8.50 uur op pad.

Meteen na de start liepen we via een tunnel onder de spoorlijn Utrecht-Amersfoort door. Aan de muren waren fraaie afbeeldingen aangebracht. Daarna werd vrij snel het eerste bos, het Okkerbos, betreden. Hier dwaalden we een tijdlang over alle mogelijk en soms bijna ook onmogelijk paadjes of paden door. Naast de prachtig gekleurde herfstbladeren troffen we ook talrijke paddenstoelen.

Daarna kwamen de kleine zandverstuivingen en de talrijke duinen in de Biltse Duinen. Even liepen we kort langs de golfbaan van de Utrechtse golfclub De Pan. Verder dwaalden we door natuurgebied Beerschoten, Houdringe en Panbos naar buurtschap Bos en Duin. Na kruising met de Amersfoortseweg naderden we de A28 snelweg.

Net voor de Dijnselbrug, een brug voor alleen wandelaars en fietsers sloegen we af. Aan een paal zagen we een bordje hangen. Omdat we ook de ingetekende route van de 40 km hadden, begrepen we dat hier de 40 km lopers terug kwamen van hun 40 km lus. Over een smal pad naar een toegangshek van een sportveld hadden we de mogelijkheid voor de grote rustpost voor de 20 km lopers. Maar nog geen halve km verder was de gecombineerde soep- en koffiepost. Het was behoorlijk druk bij deze post en we moesten zelfs in de rij staan voor onze gratis WS78-consumptie. Gelukkig hield Coos, die al eerder bij deze post was, een plekje voor mij vrij van een wandelaar die net vertrokken was. Door een fotograaf werd ik hier ongemerkt op de gevoelige plaat vastgelegd, toevallig nog net samen met Coos.

De Amersfoortseweg werd weer overgestoken. Aan het begin van Blookerpark staat het keienhuis. Het huisje zag er uit alsof het er nog niet zolang stond, zo netjes zag het er uit. Maar in Romeinse letters op de voorgevel zou het uit 1700 dateren. Bij de Blookervijver stond een Vrouwelijke mythologische figuur. Dit was niet het oorspronkelijke beeld omdat dit te erg was aangetast. Het huidige beeld is een replica in natuurbeton.

De Dolderseweg werd overgestoken en gevolgd tot de ingang naar Park Vliegbasis Soesterberg. Over een traject van een oude landingsbaan voerde de route verder. Meerdere keren hoorden en zagen we dat een zweefvlietuig de lucht in wordt geschoten. Langs de landingsbaan voor de zweefvlieguiten zagen we meerdere zweefvlietuigen dalen waarbij sommige vrij laag over ons heen vlogen.

Bij ecoduct Op Hees werd de vliegbasis verlaten. en staken we de spoorlijn over. Daarop kwamen we in natuurgebied De Zoom met bos, heide en kleine zandverstuivingen. Na het passeren van de gemeentegrens van Soest met Zeist kwamen we in het Willem Arntz bos. Hier was nog de fruitpost gesitueerd. Moe maar voldaan werd de finish bereikt, waar we rond drie uur finishten. Door een eerdere verkoudheid was de conditie aangetast waardoor we ruim 6 uur over deze wandeltocht van 20 km deden. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor