Sallandse Wandel Vierdaagse, de dag van Heeten

Vrijdag 21 oktober 2022 was alweer de laatste dag van deze wandelvierdaagse. Na nog geen km afgelegd te hebben zien we op korte afstand van de route dat bij huis 52 aan Het Erf een nieuwe wereldbewoner het licht heeft gezien. Zijn of haar ouders hebben heel wat werk gehad om hun tuin daar aankondiging van te doen. Hierop besloten we dat van dichtbij te gaan bekijken. We zagen dat de wandelroute iets verderop linksaf sloeg zodat we makkelijk weer op de route konden uitkomen.

Na het verlaten van de bebouwde kom van Raalte voerde de route fraai over weilanden naar het Overijssels kanaal. Deze dag zouden we ruim 6 km langs voornoemd kanaal lopen. maar dan ook de route op de terugweg meegerekend. Bij een zelfbedieningspontje over het kanaal, waar onze wandelroute niet overheen liep, waren 2 kinderen onder het toezicht van moederlief, bezig heen en weer te varen. Vlak voor de Weseperweg, het punt waar onze wandelroute het kanaal zouden kruisen, was een bankje. Omdat de eerste rust pas op 8 km was vonden we het nu, na ruim 5 km, tijd worden voor een rust.

Toen we verder liepen was het inmiddels heel erg rustig geworden. We besloten nu om er weer de vaart in te zetten. We verlangden naar een bekertje warme chocolade. Op 8 km was dan in Heeten de rustpost. Maar de teleurstelling hier was groot. Weliswaar speelde het shantykoor nog wel voor een groep bejaarden uit de omgeving, maar de catering was al helemaal opgedoekt. De verantwoordelijke voor de catering zat er nog wel en hij kon bevestigen dat de catering hier opgedoekt was.

Toen we verder liepen kwam net een grote roodkleurige vrachtauto aangereden. Op de vrachtauto stond "De rijdende Kerstmarkt". Langs de westkant van Heeten en de Dorpsstraat werd het centrum van Heeten bereikt. Hier was op 10 km de grote rust. Naar we later vernamen smaakte de soep hier heel lekker, maar helaas, net voor ons bleek de soep op te zijn. Omdat we toch van onze munten af wilden, bestelden we binnen een extra bekertje koffie verkeerd, want buiten was alleen gewone koffie verkrijgbaar.

Net buiten Heeten werden we nog getrakteerd op een koekje. De uitdelers stonden hier onder een luifel. Tegen de luifel stonden afbeeldingen uit vroeger met de tekst Germanen-Heeten. Germanen hadden een regionaal machtscentrum in Heeten met een grootschalige ijzerproductie. Daarna voerde de route fraai door het natuurgebied rondom kasteel Schoonheten.

Op 14½ km was de laatste rustpost met muziek van Shantykoor "De Stuwzangers" uit Vilsteren. Bij dit shantykoor bleven we geruime tijd zitten totdat ze stopten met zingen. We kregen de indruk dat de voorzitter van dit shantykoor eerder wilde stoppen dan de dirigent van het koor. We zagen de voorzitter meerdere malen op zijn horloge kijken en overleggen met de dirigent. Er was een groep van 7 wandelaarsters die een tijdlang naar het shantykoor hadden gekeken en geluisterd. En toen zij hun wandeling vervolgden en zwaaiden naar de koorleden, zwaaiden bijna het voltallige koor terug.

Langs het Overijssels kanaal liepen we terug naar Raalte. Voordat het kanaal voor de laatste keer werd overgestoken speelde Blaaskapel Heuronsis Windesheim. We volgden nu niet de kortste route naar de finish, maar liepen we via de Grote Markt. Bij het naderen van de Grote Markt hoorden we de laatste tonen van Feestband De Droadnagels uit Haarle. Voor ons wilde ze nog wel even fotogeniek voor de foto-opname staan. Meteen daarna kregen we een kruidenbitter. Meteen daar weer na sprak ons een dame aan die zei dat er verderop gecontroleerd werd als je teveel gedronken had. Om de geur van het drankje wat weg te werken had de dame wel een oplossing. Ze opende haar meegenomen tasje en zei als je hier wat van neemt dan valt de geur vrijwel weg. In het tasje zaten pepermuntjes.

Vrij dicht bij de finish stond nog het Mannenkoor Roalter Jong's. Het waren vier mooie dagen geweest en we danken de organisatie hartelijk voor deze wandelingen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor