Sallandse Wandel Vierdaagse, de dag van Luttenberg

Op donderdag 20 oktober 2022 verlieten we de start in oostelijke richting. Bij het Overijssels kanaal aangekomen volgden we dit noordwaarts. Langs het kanaal stonden talrijke bomen die met hun fraaie herfsttooi moor in het water weerspiegelden. Verschillende keren werd het kanaal overgestoken maar na ruim 4 km werd het kanaal definitief verlaten. Boeren waren druk bezig op het land met het ophalen van gemaaid gras. Verschillende keren reden tractors met aanhangers vol met gras langs en later keerden ze met lege aanhangers terug.

Op de splitsing van de Crismansweg met de Wolthaarsdijk Westzijde was een rustpost en daar konden we voornoemd tafereel rustig aanschouwen. Over een traject van de fraaie Holteveenseweg werd Luttenberg bereikt. Voordat het centrum van Luttenberg werd bereikt liepen we nog door een bospassage. Hier was een markering onduidelijk aangebracht, de enige met deze 4daagse, waardoor wandelaars massaal een afslag negeerden en daardoor niet langs een fraai kapelletje in het bos en het openluchttheater kwamen.

Na de Lourdesgrot kwamen we in het centrum van Luttenberg waar ook de grote rust was. De kerkdeur van de Rooms Katholieke Sint Corneliuskerk stond uitnodigend open. Bij de ingang/uitgang van de kerk stonden twee grote bakken met tamme kastanjes met daarbij de tekst "graag meenemen".

Voordat de bebouwde kom van Luttenberg werd verlaten kwamen we langs Sallands Landbouwmuseum de Laarman Buiten stond een echtpaar in oude klederdracht de wandelaars te begroeten en warm te maken voor een bezoek. De route voerde officiëel door het museum maar er was ook een alternatieve route mogelijk.

Verder liepen door bosgebied over de flanken van de 31 meter hoge Luttenberg. Bij de Dagcamping was weer iets bijzonders. Drie dames in veel kleurige kleding met vooral paars begroette ons. Ze deelden, verpakt, een lekker spekkie uit en overal waren nu afbeeldingen van verschillende soorten snoep te zien die rijkelijk vergroot waren. Het was weer grappig en een leuke afwisseling van de wandeling.

Langs ons volgende pad waren alle knotwilgen recentelijk geknot. Na weer een fraai traject over een weiland kwamen we in Mariënheem. De N35 werd hier gekruist middels een tunnel. Meteen daarna stond de Onze Lieve Vrouwe Ten Hemelopneming kerk en ook hier stond de kerkdeur uitnodigend open of er stond dat de kerk open was. Binnen in de kerk viel het zicht tegen omdat er bijna geen verlichting was. De kerk zag er van binnen ook heel imposant uit.

Inmiddels was het af en toe wat gaan miezeren. Door zoveel mogelijk onder bomen te blijven lopen kon het aantrekken van de poncho vooralsnog uitgesteld worden. Bij minicamping 't Lindehof troffen we een heks en diverse halloween-afbeeldingen. Net toen we met de heks kennis hadden gemaakt kwam een wandelaarster aangelopen met een poncho die in zijn geheel de kleuren en afbeeldingen van de Friese Vlag hadden. Toen we een paar meter verder waren gelopen en stil waren gaan staan voor het maken van een volgende foto kwam de heks achterop gelopen en zij vroeg wat wij in haar bos deden. Iets verderop stonden twee dames gekleed in een rood/zwarte outfit. Zij roerden in een grote pan met soep om zodoende de Sallandse vierdaagse in de soep te laten lopen.

De laatste drie km begon het iets harder te regenen en besloten we de regenponcho aan te doen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor