Sallandse Wandel Vierdaagse, de dag van Heino

Op woensdag 19 oktober 2022 voerde de route door het centrum van Raalte en liepen we achtereenvolgens over de Grote straat en de Herenstraat. Een bloemenzaak was prachtig versierd met kleurrijke bloemen en planten. Toen we er een foto van maakten, kwamen twee medewerkers naar buiten gelopen en vroegen of ze ons op de foto mochten zetten met onze eigen smartphone. Verderop kwamen we langs een oude Israëlische synagoge. Oud omdat de synagoge niet meer als zodanig in gebruik was. Na een blik op de oude watertoren zagen we de Dikke en Dunne in een bloemrijke tuin zitten.

Via een tunnel kruisten we de gecombineerde Heinoseweg met de N35 en de N348. Langs de tunnelwanden waren talrijke graffiti aangebracht. Nu kwam een heel mooi traject. Niet zozeer parkoers technisch maar de prachtige herfstkleuren. Dit gedeelte van de tocht vond ik, wat de herfstkleuren betreft, het mooist. Bij een verzorgingsflat zaten talrijke bewoners langs de kant en wij wandelaars liepen er over een rode loper. Na een poortje konden we een snoepje pakken dat ons werd aangereikt middels een schepnet aan een houten stok.

Nu volgde een lang traject door buitengebied. Uiteindelijk kwamen we in een bosgebied en daardoor voerde de route over heuveltjes met af en toe flinke stijgingen en daardoor ook steile afdalingen. Voordat Heino werd bereikt troffen we nog twee dames die ons wandelaars de techniek van een rollator wilden bijbrengen. Twee dames voor ons kregen instructies. De rollators waren versierd met beestjes uit de Fabeltjeskrant. Dat soort beestje sprak de oudere wandelaars natuurlijk aan.

In Heino was de grote rust in het Dorpshuis. Maar de omliggende cafés deelden in de pret mee. Na de rust troffen we drie dames die alle drie een prachtige bloemetjesjurk aanhadden en ook wat uitdeelden. Na kruising met de Raalter Wetering kwam we langs Kasteel 't Reelaer. Dit kasteel had meer de uitstraling van een imposant groot huis dat enigszins achter talrijke bomen en planten grotendeels schuil ging.

Aan de rand van Raalte kwamen we nog langs het Hoftheater. Hier was de laatste rustpost. Via een gang kwamen we in het theater gedeelte waar jonge kinderen aan het dansen waren. Toen we door de gang naar het theater liepen zei een man dat we dan mee moesten dansen. Lang konden we van het dansen niet genieten want toen wij er kwamen werd net het voorlaatste muzieknummer gedraaid. Wel konden we daarna een gratis limonade-drankje scoren.

Langs ons overnachtingshotel werd de bebouwde kom van Raalte definitief bereikt. Na afloop van de wandeling liepen we Raalte nog in. Coos, die al eerder bij de finish was gearriveerd, was langs een cafeetje gelopen waar de koffie heerlijk rook. Maar nu kon ze dat cafeetje niet meer vinden. Daarop liepen we langs de Heilige Kruisverheffingskerk. De toegangsdeur stond open waarop we besloten de kerk van binnen te bekijken.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor