Sallandse Wandel Vierdaagse, de dag van Lierderholthuis

Op dinsdag 18 oktober 2022 was officieel de dag van Wijhe. Maar alleen de 40 km route kwam in Wijhe. De route voerde wel meerdere malen over het grondgebied van de gemeente Wijhe, maar dat was vooral nabij Heino. Onze wandeling, met het 20 km parcours, had de grote rust in Lierderholthuis. Daarom noem ik dit de dag van Lierderholthuis.

Bij de ingang van de vierdaagse tent stond elke dag een mannetje met een jasje aan met afbeeldingen van krantenknipsels. En in zijn hand droeg hij een gele microfoon om daarmee de wandelaars te interviewen. Maar er werd niets opgenomen omdat het een speelgoed microfoon was. Maar het was alles bij elkaar wel grappig. Bij het verlaten van Raalte hadden inwoners langs de route vlaggen uitgestoken. Meestal was dat de Nederlandse driekleur. Maar soms zagen we ook de Boerenlanden driekleur. En deze meestal in het buitengebied. Het was bij aanvang nog wat nevelig/mistig ondanks de relatieve late starttijd van 9.45 uur. De officiële starttijd van de 20 km was om 9.30 uur. Toch waren de gekleurde herfstbladeren al volop zichtbaar.

Op bijna 4 km na de start kwamen we bij de Stoombootweg Sinterklaas en zwarte piet tegen. Deze zwarte piet zag er nogal bleekjes uit maar dat kwam volgens haar omdat ze nog maar door weinig schoorsteenpijpen was gegleden. Door het inmiddels zonnige weer genoten we optimaal van de prachtige herfstkleuren. Even voor de Nieuwe Raalterwetering was de splitsing met de 12 km route en er waren al wandelaars die deze route gingen volgen, ondanks het feit dat hun officiële starttijd 11 uur is.

Bij Kasteel Het Nijenhuis was een rustpost. Even daarvoor konden we ons op de foto laten zetten. Er stonden daar 2 dames met een grote lijst en een kaartjesknipper nam dan de foto met je eigen smartphone. Er stond hier ook een groot bord met de tekst: "Je bent om in te lijsten". Via de beeldentuin van het kasteel kwamen we bij de verzorgingspost. Hotel De Zwaan uit Raalte verzorgde hier de catering en we lieten ons een bekertje warme chocolademelk goed smaken. Rond het kasteel waren meerdere plekken met de bekendste paddenstoel in Nederland, namelijk de rood met witte stippen paddenstoel.

Verder liepen we naar het noordelijkste punt van deze dagwandeling en ook van de hele vierdaagse te Lierderholthuis. Daarbij voerde de route nog door een grote koeienstal. Omdat de kerkdeur open stond bekeken we de Sint Nicolaaskerk ook van binnen. Verder liepen we op korte afstand langs station Heino. Maar de dag van Heino was de volgende wandeldag. Nadat we weer terug waren gekeerd in Raalte volgde nog een flinke slingerroute alvorens de finish te bereiken.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor