Groene Hart tocht

Op zaterdag 8 oktober 2022 organiseerde RS80 de Groene Hart tocht. De start was vanuit de kantine van voetbal vereniging Stolwijk. Met het openbaar vervoer waren we naar de start gereden.

Na inschrijving en na een wachttijd van ongeveer 20 minuten begaven wij ons even na half negen op pad. Langs het park De Hennepakkers werd Stolwijk in noordelijke richting verlaten. In buurtschap Bilwijk werd de doorgaande weg verlaten en volgden een doodlopende weg die eerst overging in een grindweg en later in een zand/graspad.

Nu volgden een paar lange, maar schitterende graspaden met vergezichten. We kruisten de Boezem van Bergambacht en daarop werd Park Bisdom van Vliet bereikt en doorkruist. Heel apart in dit park was een begraafplaatsje voor alleen een hond. We kregen zicht op museum Paulina Bisdom van Vliet.

Over de Hoogstraat bereikten we het oude centrum met het fraaie 't Raedthuys Haastrecht met aan een muur een afbeelding van een schaatser. Na de Ophaalbrug Haastrecht over de Hollandsche IJssel werd Hotel-restaurant Over de Brug bereikt. Dit hotel was vroeger een tramstation getuige een oude foto aan een muur. Hier was de eerste grote rust.

Na de rust voerde de route langs Poldermuseum Gemaal De Hooge Boezem. Naast de toegangsdeur was een fraai afbeelding van een wapen met de afbeelding van o.a. een molen. Er onder stond dat de eerste steen gelegd was door S.I. van Nooten op 11 mei 1872. Bij een rotonde stonden twee schaatsers afgebeeld. Daarna liepen we langs de fraaie Sint Barnabas kerk. Spoedig daarop staken we de Vlist over en volgden het Boezemmolenpad, een verhard fietspad dat overging in de Oost-Vlisterdijk. Op afstand zagen we Boezemmolen nummer 6.

We bleven de Oost-Vlisterdijk lange tijd volgen. Op een gegeven moment stond langs de kant een bord met de tekst: Welkom in Boerenlanden, Onafhankelijk sinds 2022. In Vlist staken we de Vlist over en bij café restaurant De Vlisterstee hadden we de 2e grote rust. Er stond hier een fraaie jukebox die ook nog werkte.

Vlist werd verlaten over het Geerpad. Daarbij hadden we zicht op molen De Bachtenaar. Na de splitsing met de 15 km liepen we een smalle weg in met langs de kant palen voor de bedrading van electriciteit dat hier bovengronds plaats vind. Nu volgde een 2 km lang smal graspad langs de Reevliet. Vlak voor de provinciale weg van Bergambacht naar Stolwijk sloegen we af en volgden een fietspad. Met zicht op de Schoonouwensche Vliet sloegen we af. De 15 km wandelaars hadden zich weer wij ons gevoegd om even later hen weer te verlaten voor onze 2e 25 km lus. We staken de Stolwijksche Vaart over.

Op een stenen muurtje van een inrit naar een woonhuis hadden we een korte rust. Een vrouw met een hondje maakte een praatje met ons en vroeg waarom wij in de schaduw rustten. Nog geen 100 meter verder op was een picknickbank in de zon. Op de splitsing van de Bergvliet en de Reevliet staken we de Bergvliet over. Door buurtschap Koolwijk werd de 3e grote rust bereikt bij De Hooiberg. We lieten ons de groentesoep hier heerlijk smaken. En dat voor slechts 2 euro.

We sloegen af over de Benedenkerksepolderpad en in buurtschap Benedenheul sloegen we af en volgden de smalste weg van de Benedenkerkseweg. Dit was een zeer smalle asfaltweg want bij tegenliggers moest je iedere keer flink in de berm of, als je geluk had, de inrit bij een huis ingaan. Bij de rotonde in Stolwijk stond een grote draaitol. Spoedig na de PKN Hervormde kerk hielden we de route voor gezien. Bij aanmelding van de tocht was gezegd dat je je niet hoefde af te melden. Met de bus van 16.39 uur reden we naar station Gouda.

Op station Gouda wachtte ons nog een grote verrassing. Net toen we op een perron waren gearriveerd, reed op een ander perron een oude stoomlocomotief het station binnen. Gauw liepen we naar het andere perron en maakten foto's totdat deze trein vertrok. Het was een schitterende tocht geworden. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor