Oude NS wandeling Tjamsweer

Op maandag 3 oktober 2022 hadden we iets te vieren. En dat deden we met een wandeling. Een wandeling die Coos al een hele tijd weer wilde lopen was deze oude NS wandeling. Omdat de wandeling zo ver weg is, was het er nog niet van gekomen. Maar deze dag dus wel.

We waren allebei nog in het bezit van 1 of meerdere keuzedagen van ons NS abonnement. We checkten even voor half zeven in en kwamen om kwart voor negen aan in Groningen. Daar hadden we een overstaptijd van een half uur naar Loppersum. Want in Groningen checkten we uit bij NS. Nu moesten we tot na 9 uur wachten om bij Arriva te kunnen inchecken.

Rond kwart voor 10 begaven we ons op weg. Op 1½ km was een onbewaakte spoorwegovergang. Tot ongenoegen van veel inwoners uit de omgeving wil NS en/of Prorail die spoorwegovergang afsluiten en we waren benieuwd of we er over konden. Bijna 1 km na de start troffen we een man die zijn 2 honden uitliet en van hem hoorden we dat de overweg nog gewoon open was, althans voor wandelaars.

Vlak voor de spoorwegovergang kruiste een hert ons pad. Over de Zuider Lopsterweg liepen we in de richting van Eenum, grotendeels over graspaden. Na een begraafplaats sloegen we af over een klinkerpad dat langs een groot grasveld met lantaarnpalen liep ten teken dat dit ’s winters een schaatsbaan kon zijn.

We kwamen bij de kerk van Eenum maar de kerk was helaas op slot. Aan de rand van Eenum staken we de Zeerijpstermaar over nabij Dorpshuis De Schans die gerenoveerd werd van buiten. Over de Schansweg werd Leermens bereikt. We staken de Leermenstermaar over. Bij het eerstvolgende huis aan onze linkerhand met huisnummer 16 was volgens rustpunt.nu een rustpunt. Toen we bij nummer 16 aankwamen leek niets er op te wijzen dat dit een adres van rustpunt.nu was maar voor de zekerheid (we hadden zin in koffie) belden we naar het opgegeven nummer maar er werd helaas niet opgenomen.

Iets verderop was de Donatiuskerk en deze was zowaar open. Toen we daar binnenkwamen herinnerden we ons dat we eerder hier geweest waren op 26 juni 2018 met de Noordroute van het Pronkjewailpad. De datum hadden we snel opgezocht op onze website.

In Lutjerijp hadden we snel achterelkaar twee houtzagerijen. Nabij de tweede houtzagerij kwam een pad van links en in dat pad stond een klein houten huisje waarin alleen een bank stond voor 2 personen. Toen we wat wilden eten van onze zelf meegenomen lunch had de hond van de houtzagerij ook belangstelling voor ons brood. Daarop besloten we verder te lopen.

Bij de laatste boerderij voordat Leermens definitief werd verlaten stond op een picknickbank kisten met appels die we gratis mochten meenemen. Omdat de picknickbank aan een doodlopende weg lag, kwamen hier alleen fietsers en wandelaars langs.

Over het Boakepad werd NAM-locatie Leermens bereikt. We staken de Godlinzermaar over en volgden de Kloosterweg naar Arwerd. In het centrum van Arwerd stond een picknickbank en daar werden we eindelijk verlost van de meelopende hond vanuit Lutjerijp.

Nabij Wierhuizen stond een eenpersoons huisje met bank. Om erin te gaan zitten wiebelde het huisje wat. Na de spoorlijn kwamen we bij buurtschap Tjamsweer. Bij de kerk had Coos in het verleden een speelgoedbeest van een leeuw gevonden. Dat beestje hadden we bewaard en nu ook meegenomen. Bij de kerk werd het, samen met Coos, op de foto gezet.

In Appingedam liepen we over de Fivelkade langs talrijke woonboten. Uiteraard kwamen we nog langs de beroemde hangkeukens. In het centrum van Appingedam dronken we nog koffie bij Stroopwoafeltje. Met de trein van 15.06 uur reden we via Groningen huiswaarts. Het was een prachtige dag geworden met veel zonneschijn en met 17 graden een aangename temperatuur. Later bleek dat we in dat deel van Nederland zaten met de meeste zonneschijn, namelijk 8 uur.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor