Tocht om de Noord - tweede wandeldag

Op zondag 25 september 2022 begon de dag al meteen met zon. Na de start liepen we naar het Van Starkenborgh kanaal. De spoorbrug, die we in de verte zagen, weerspiegelde mooi in het water. We liepen inmiddels door Noordhorn. Na Molen De Fortuin werd even later de plaats weer verlaten. In buurtschap Noorderburen was de stempelpost.

Met de kruising van de Oude Riet werd Oldehoven ingewisseld voor Noordhorn. Op weg naar buurtschap Frytum hadden we een licht buitje. Bij de theather boerderij hing de Oekraïense vlag. Hier was een rustmogelijkheid. We moesten een tijdje wachten voor de koffie. Na de rust liepen we om de boerderij heen en liepen fraai door weilanden

We kwamen weer op de Frytumerweg uit en volgden deze naar Niehove. Na kruising met de Roetsumertocht was deze overgegaan in Niehoofsterweg. Terugkijkend van de Niehoofsterweg zagen we het in de verte, waar we vandaan kwamen, regenen. Net voor het bord van de bebouwde kom van Niehoven hing boven de weg een spandoek met de tekst Suxwort.

Niehove is een wierdedorp en het gehele dorp is beschermd dorpsgezicht. Het dorp was onder de naam Suxwort of Suxwerd de hoofdplaats van het voormalige Waddeneiland Humsterland. De oude radiaire wierdestructuur is nog goed te zien: midden op de wierde staat een kerk uit de 13e eeuw. Daaromheen zijn in twee cirkels de huizen van het dorp gebouwd waarbij de achterkant van de huizen naar de velden zijn gekeerd.

Als eerste kwamen we bij het Tolhuis met slagboom. Gelukkig stond de slagboom open. Aan de muur hing een bord met de tolgelden. Onder Tolvrij stond o.a. deelnemers TodN. Naast een oude bedrijfsauto uit 1970 met open laadbak stond een houten schoolbank waarin wijzelf zo’n 65 jaar geleden ook in hebben gezeten.

Na het Armenhuis en de Schillenboer kwamen we in het centrum van Niehove. Hier was het gezellig druk. Het buitenterras van de plaatselijke uitbater zat vol en achter een buitenbar stonden jeugdigen in een oud klederkostuum drank te verkopen. We maakten een rondje om de kerk en later er ook doorheen. Bij diverse huizen stonden diverse dingen uitgestald uit grootmoeders tijd. Zo was er een Fournituren winkel, een brood-, koek- en banket fiets, een oude naaimachine, een oude radio uit de jaren 60 en een grammofoon met 45 toeren plaat.

Nu werd koers gezet naar het Niehoofsterdiep. Hier was een schilder bezig met een schilderij van Niehove. We konden ons hier op de foto laten zetten met een omlijsting. Op een kruising van het Oebelepad stonden aan de rechterkant twee zangers en aan de linkerkant stond een auto van de brandweer en werden schijfjes komkommer en worteltjes aangeboden.

Na kruising met de Oude Riet werd Niezijl bereikt. Hier bezochten we het Blik Trommel en Oudheid museum. Er waren maar liefst 7500 blikjes aanwezig in het museum. Daarna kwamen we bij de Hervormde kerk van Niezijl. Hier hingen ook verschillende schilderijen aan de muur.

Weer verderop stond een prachtige knalgele Ford uit 1952, dus 70 jaar oud. Snel na de gereformeerde kerk werd Niezijl verlaten. Op de Hogedijk te Niezijl kwam nog een oude Ford uit 1966 ons tegemoet gereden. Een eind verderop zat, bij een rustpost bij een boerderij, de hoofdorganisator van TodN met een fraaie hoed op.

Net na het bord van de bebouwde kom van Kommerzijl sloegen we af en staken even later de Krommerzijlsterriet over. Daarop dwaalden we door boomgaard Oudebosch. We kregen nog een appel aangeboden, een Elstar. Opnieuw liepen we naar de Krommerzijlsterriet. Hier stond een man bij het grootste type kippen die er bestonden. Opnieuw staken we de Krommerzijlsterriet over en even later konden wij genieten van een portie hete bliksem. Buiten Kommerzijl liepen we door Natuurpark De Noorderriet en liepen om Gasopslag Grijpskerk grotendeels heen. Bij een rustpost in het natuurpark was nog een optreden van het Warffums mannenkoor.

Nu werd koers gezet naar Grijpskerk. Nu werd Grijpskerk intensiever bekeken dan de vorige wandeldag. Bij de brandweer stond een oude brandweerauto te pronken. In de Herestraat hingen gekleurde paraplu’s boven de weg. Schuin tegenover het voormalige gemeentehuis van Grijpskerk hadden archeologen dinosaurus eieren gevonden op de plek waar voorheen de RABO bank had gestaan. Ook hadden ze er een gouden ring gevonden, werd gezegd.

Na de fraaie Hervormde kerk kregen we zicht op molen De Kievit (op afstand). Bijna aan het eind van de wandeling troffen we nog een optreden van het Ainrommer shantykoor uit Eenrum. Daarna werd we bij de finish feestelijk onthaald en kregen een medaille omgehangen. Daarna liepen we naar het station van Grijpskerk. De laatste 100 meter werden we ingehaald door een wandelaar met een grote rugzak. Nu had ik al eens verhalen gelezen van ene Hilko de Vries en daar schreef hij steevast dat hij veel meenam en dus een grote rugzak moest hebben. Ik was zo vrij om aan deze wandelaar te vragen of hij Hilko de Vries was en dat bleek inderdaad het geval te zijn. Hij hield de TodN echter na 1 dag voor gezien vanwege een nog niet helemaal herstelde blessure.

Net als de vorige dag reden we naar Groningen en aten een pannenkoek op de pannenkoekenboot. Daarna reden we naar Zuidhorn met de trein en vandaar met de OV-fiets naar ons overnachtingshotel. De volgende dag reden we huiswaarts. Het waren twee mooie wandeldagen geworden en we danken de organisator en alle vrijwilligers heel hartelijk.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor