Reestdaltocht

Op 10 september 2022 liepen wij de Reestdaltocht die georganiseerd werd door Stichting Wandel Organisatie Staphorst (SWOS) vanuit IJhorst. Hoewel de organisatie op haar website had geschreven dat de startlocatie niet met het Openbaar Vervoer bereikbaar is, hebben wij het tegendeel bewezen. Met de trein reden we eerst naar Meppel. Daar namen we de bus naar De Wijk. Officieel is de overstaptijd in Meppel 13 minuten. Rond de officiële vertrektijd van de bus vernamen we eerst dat de bus een kwartier vertraging had. Later bleek dat de bus beschadigd was aan de rechterbuitenspiegel. En dan mogen ze met zo'n bus geen passagiers vervoeren. Na verschillende mogelijkheden bekeken te hebben en het gevorderde uur besloten we uiteindelijk de volgende uurbus te namen. Vanaf De Wijk was het nog 1,5 km lopen naar de start te IJhorst.

Rond half elf begonnen we aan de 20 km lange route. Eerst liepen we naar de kerk. Bij binnenkomst hoorden we net het laatste gedeelte van het lied: “Ga met God en Hij zal met je zijn” dat op de piano werd gespeeld. Aan de achterkant van de kerk stond op de begraafplaats een klokkenstoel. Voor dat we echt van start gingen liepen we nog naar het riviertje Reest dat vlak langs de kerk liep en dat we met deze wandeling talrijke malen zouden zien.

We volgden de Kerkweg het dorp uit tot aan de brug over De Reest. Na de brug sloegen we af en volgden De Reest parallel. De route was goed gemarkeerd. Elke afstand had zijn eigen kleur. De 20 km route werd met geelgekleurde bordjes aangegeven. Bij een garage stond een oude vrachtauto uit 1976. Vermoedelijk reed deze auto niet meer want de vervaldatum APK was 13 december 2020.

De wandeling voerde deze dag veel over onverharde wegen en paden. De website van de organiserende wandelvereniging had voor onze afstand 70% onverhard aangegeven. Dat was voor ons ook een extra stimulans om hier te gaan wandelen. In buurtschap Haalweide sloegen we af en volgden de Respersweg. Aan het eind van deze weg sloegen de 10 en 15 km lopers van onze route af.

De wandeling voerde deze dag wisselend door de provincie Drenthe en Overijssel. Het riviertje De Reest was tevens de provinciegrens. We kwamen langs informatiecentrum 't Ende van het Drentsche Landschap. Iets verderop voerde de route over een vlonder over De Reest zonder leuning. Vanwege mijn water- en hoogtevrees loop ik niet graag (alleen) over dit soort vlonders. Gelukkig was op de vlonder gaas gespannen waardoor ik er nu wel overheen durfde. We kwamen bij een bankje in de schaduw waar we gretig gebruik van maakten. Verschillende wandelaars passeerden ons waaronder twee 40 km lopers uit Zwolle en één uit Elspeet. Iets verderop haalde ik mijn smartphone (weer) te voorschijn voor een foto. Terwijl ik bezig was met de voorbereiding van de te nemen foto hoorde ik een vrouwenstem zeggen. “Henri, ga je een foto van ons maken”.

Na Europarcs Bospark Reestervallei was de tweede uitdaging. Opnieuw voerde de route over een vlonder zonder leuningen. En nu was de sloot waarover de vlonder lag breder en dieper. Als er geen andere wandelaars waren langsgekomen, had ik naar een alternatieve route gekeken. Maar gelukkig kwamen drie wandelaarsters aangelopen die mij hielpen mijn angst te overwinnen.

Op 10½ km was de grote rust in de kantine van camping De Vossenburcht te IJhorst. Verder liepen we onder IJhorst langs. Het was alweer enige tijd geleden dat ik met een georganiseerde wandeltocht de route met mijn GPS opnam. Nu kwam ik er achter dat de batterij van de GPS leeg was gelopen en dat ik de reserve batterij vergeten was op te laden. Hierdoor kon de vervolgroute niet worden opgenomen. Een belangrijke reden voor mij om een route op GPS op te nemen is dat ik dan makkelijker een verslag kan schrijven.

Via buurtschap Halfweg werd kasteel Havixhorst bereikt te Schiphorst. Hier kwam de derde uitdaging in beeld. Weliswaar voerde de route niet over een vlonder maar over een zwakke brug over De Reest. Hoewel een fietser achter mij en in de buurt woonde wel over de brug liep, zag ik het niet zitten. We liepen een eind terug en via een andere zijde van kasteel Havixhorst kwamen we weer op de route uit. Even na 4 uur in de middag belde ik naar Coos omdat ik dacht dat zij al wel bij de finish zou zijn en dat bleek ook het geval te zijn. Ik vroeg haar om vast naar de bushalte te lopen en dat ik haar op weg daar naar toe zou tegenkomen omdat ik al verwacht had dat het laatste deel van de wandelroute over hetzelfde traject voerde, alleen tegengesteld. Want zodoende konden we dan in ieder geval de uurbus van 16.55 uur huiswaarts nemen.

Het was een hele mooie route geworden. Terwijl in de provincie Zeeland het gestroomd heeft van de regen met wateroverlast, hebben wij geen drup regen gehad met flink wat zonneschijn. Wij danken de organisatie heel hartelijk voor deze prachtige tocht. Wij hoorden dat er 489 wandelaars hadden meegedaan.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor