oude NS wandeling De Horsten

Voor donderdag 7 juli 2022 was een maximumtemperatuur voorspeld van 17 graden. Dat was voor ons een mooie temperatuur om een wandeling te maken. Met de trein reden we naar station Den Haag CS. Omdat ikzelf s-ochtends bij de masseur langs was geweest. Begonnen we pas rond kwart over tien aan de wandeling. We liepen deze dag de 21 km lange oude NS wandeling De Horsten, thans ondergebracht bij OV-stapper .

Na de apenrots kwamen we in het Haagse Bos. We volgden hier een traject van de LAW Noordzee Kustpad. Bij Huis ten Bosch liepen we naar het toegangshek. Hier hadden we een gesprek met een toegangsbewaakster van de beveiliging. Coos heeft hier in haar jeugd in de buurt gewoond en liep toen wel eens met de hond vlak langs Huis ten Bosch dat toen nog niet zo goed beveiligd werd als tegenwoordig.

Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audi nties en ontvangsten. De Haagse vleugel wordt onder andere gebruikt als gastenverblijf. Paleis Huis ten Bosch is eigendom van de staat en bij wet aan de Koning ter beschikking gesteld. Het paleis is gevestigd in het Haagse Bos in Den Haag.

Nabij het Louman Museum was het Wapen van Den Haag uitgebeeld in een standbeeld. Na de Buitenplaats Marlot kwamen we bij het VanderValk hotel. Het oorspronkelijke hotel was flink gestript en eerst dachten we dat het of afgebrand of gesloopt werd. Bij de receptie liepen we het gebouw in en na een paar meter weer uit Want daar was een noodrestaurant gemaakt waar we een kop koffie konden drinken.

Daarna liepen we over de Landgoederen Beukenhorst en De Wittenburg naar Nieuw-Wassenaar. Nabij Park Rust en Vreugd hoorden we een man op een grond vallen. Hij liet zijn hond uit en de hond maakte een onverwachte beweging. De man stond zonder noemenswaardig letsel gewoon weer op.

Verder kwamen we nog over de landgoederen Ivicke, De Wiltzanck, De Hartenkamp en Beukhaghe bij Park De Paauw. Het hoofdgebouw zag er prachtig uit maar voor een foto werd het ontsierd door meerdere bestelauto s.

Na kruising met de N44 werd De Horsten bereikt, de naamgever van deze NS wandeling en tocht. Bij het fraaie Theepaviljoen De Horsten hadden we een rust. Er was hier nog steeds alleen Take Way. Dit vanwege personeelstekort en hierdoor konden ze toch openblijven.

Na de Seringenberg kwamen we langs Huis Ter Horst. Na kruising met de spoorlijn Den Haag-Leiden was het niet ver meer naar het eindpunt van de wandeling bij station Voorschoten. Daar kwamen we rond kwart over vijf aan. Met de trein reden we naar Leiden. Voor ons diner liepen we naar de Beestenmarkt te Leiden om aldaar een pannenkoek te verorberen. Zodoende reden we daarna met de eerste trein na half zeven met 40% korting huiswaarts. Het was een mooie wandeldag geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor