Texel/'t Horntje - De Koog

Voor vrijdag 1 juli 2022 was een max­i­mum­tem­pe­ra­tuur voorspeld van 17 graden op de Waddeneilanden en een windkracht 4. Dat was voor ons een mooie gelegenheid om eens lekker af te koelen na al die warme dagen. Op 18 juni 2022 hadden we deze tocht grotendeels ook gelopen. Toen, op 18 juni hadden we meerdere keren afkortingen gelopen ten opzichte van de route van deze dag. Deze dag volgden we de geel-rode markeringen van de wandelroute WaddenWandelen.

Met een keuze dag reden we met de trein eerst naar Den Helder. Om van de keuzedag gebruik te kunnen maken moesten we wel voor half zeven inchecken. Dat lukte gelukkig wel, maar de geplande trein van half zeven haalden we net niet. Na een half uur wachten namen we alsnog de trein.

In Den Helder liepen we ruim 2 km naar de boot. De kortste route naar de boot was nu niet mogelijk vanwege een kermis die op dat deel van de route ge´nstalleerd was. Op Texel aangekomen troffen we een dame die op haar smartphone keek. Het bleek een bekende te zijn van WS78 wandeltochten. Zij liep deze dag, samen met haar man, ook naar De Koog.

Het eerste stuk liep langs de Mokbaai en langs de Horsmeertjes en door de Kelderhuispolder naar het strand. Na een traject over het naaktstrand hadden we bij Paal 9 de eerste grote rust.

Door de Duinen van Texel en nog een stuk over het strand hadden we bij Paal 17 opnieuw een grote rust.

Daarna was het nog 3 km naar De Koog. Dit was het drukste deel van de wandeling ook mede door het gevorderde uur. Rond kwart over vijf werd het centrum van De Koog bereikt. Dat was ook het tijdstip dat de uurbus terug naar de aanlegsteiger reed.

Het uur wachten besteedden we aan een bezoek aan een supermarkt en bij restaurant "Wad eten" aten we een pannenkoek. Met de trein van 19.34 uur vanaf station Den Helder reden we huiswaarts. Het was een mooie wandelroute met zonnig weer.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor