Texel/'t Horntje - De Koog

Voor zaterdag 18 juni 2022 was een max­i­mum­tem­pe­ra­tuur voorspeld van 36 graden in Zuid-Limburg tot 17 graden op de Waddeneilanden. Omdat wij niet graag met hitte wandelen besloten we naar Texel te gaan en daar vanaf de aan­leg­stei­ger, waar de boot aankomt, naar De Koog te wandelen.

Met de trein reden we eerst naar Den Helder. Daar kwamen we even over negen uur aan. Vandaar konden we naar keuze met de bus of lopend naar de boot die om half tien zou vertrekken. Wij kozen ervoor om de 2 km lopend af te leggen.

Rond 10 uur begaven we ons op pad. Voor ons liep een echtpaar dat net ietsje sneller liep en daardoor langzaam uit het zicht verdween. Meteen achter ons liep een jonge dame, die veel sneller liep en ons passeerden. Later zouden we haar nog twee keer treffen. Wij volgden grote delen van de geel/rood gemarkeerde Wad­den­Wan­de­len route. Aan het einde van de Mokbaai verlieten we de Wad­den­Wan­de­len-route en volgden een zelfgemaakte route.

Onze route liep verderop over camping Loodsmanduin te Den Horn. Later kwam de Wad­den­Wan­de­lenroute er weer bij. Op een bankje op het Knobbelpad nabij Kampeersnol hadden we een rust. Hier passeerden ons verschillende mensen waaronder de eer­der­ge­noem­de dame. Nabij Kampeersnol was een cafeetje dat wij oversloegen. Maar de eer­der­ge­noem­de dame had hier een rust waardoor ze ons verderop inhaalde. Toen raakten wij even aan de praat. Toen wij zeiden dat we uit Driebergen kwamen, bleek dat zij uit Zeist kwam. We waren dus met dezelfde trein en boot naar Texel gereisd.

De route voerde minder dan een km over het strand en werd bij paal 17 weer verlaten. Het was erg druk bij paal 17. Pas later hoorden we wat er precies aan de hand was. Zie onderstaand schuin gedrukt informatie daarover.De Ronde om Texel is in ruim 40 jaar tijd uitgegroeid tot ’s werelds grootste ca­ta­ma­ran-zeilrace. Dit jaar strijden er weer veel ca­ta­ma­rans op de wateren rondom Texel om de eer met als doel zo snel mogelijk om het eiland Texel te varen.

Afgelopen jaren is de Ronde om Texel uitgegroeid tot een groots pu­blieks­e­ve­ne­ment met circa 10.000 mensen op het strand en nog eens duizenden bij de Vuurtoren en in Oudeschild. Voor het publiek is het schitterend om te zien hoe de boten gereed gemaakt worden en via de vaak heftige branding het water op gaan. En dan de massale start waarbij de ca­ta­ma­rans tegelijk vertrekken. De startlijn ligt vlak voor de kust en wordt gemarkeerd door twee grote start­sche­pen en een helikopter met rooksignalen in de lucht. Vlak voor de start is de spanning op het strand voelbaar.

In 2022 zal de Ronde om Texel plaats­vin­den in het weekend van 16 t/m 18 juni. Afhankelijk van het getij en de wind zal de start op zaterdag 18 juni tussen 10:00 en 13:00 uur zijn. Als de omstandigheden het niet toelaten om op zaterdag te starten kan er worden uitgeweken naar zondag en dan zal de start tussen 10:00 en 14:00 zijn.

Naast het rondje zelf laat de Ronde om Texel in 2022 voor de tweede editie gelijktijdig WAVES Festival plaatsvinden: Hét sport en mu­ziek­fes­ti­val bedacht door echte Texelaar en tweevoudig Olympisch we­reld­kam­pi­oen windsurfen Dorian van Rijsselberghe. Van don­der­dag tot en met zaterdag kunt u overdag genieten van nog meer ver­schil­len­de soorten (water)sport, lekker eten en drinken & optredens van diverse artiesten.

Op zaterdag (de dag van de Ronde) komen de eerste boten na ongeveer 3 uur zeilen weer in het zicht van de finish. De first-finishers zullen bij aankomst feestelijk worden binnengehaald. Aan het einde van de middag gaat het dak eraf tijdens de huldiging van de zeilers. Onder begeleiding van coverband The Originals zullen de ver­schil­len­de sporters hun welverdiende feest en applaus krijgen!

Aan het einde van de strandopgang krioelde het van de fietsen en auto's. Nu was het nog ruim 3 km naar het centrum van De Koog. Bij een restaurant aten we nog een pannenkoek en bij een plaatselijke supermarkt verwisselden we onze lege limonade flessen voor volle. Met de bus van 16.18 uur reden we naar de boot. Uiteindelijk kwamen we rond kwart voor acht thuis.

Het was een mooie tocht geworden met een max­i­mum­tem­pe­ra­tuur van 21 graden. In Maastricht lag de max­i­mum­tem­pe­ra­tuur op ruim 33 graden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor