oude NS wandeling Tjamsweer

Op vrijdag 10 juni 2022 begonnen wij in Loppersum aan de oude NS wandeling Tjamsweer. Deze wandeling loopt van station Loppersum naar station Appingedam. De avond tevoren waren we neer­ge­stre­ken bij hotel Spoorzicht te Loppersum. Na het ontbijt verlieten we het hotel om 7.50 uur.

Aan de rand van Loppersum troffen we een vrouw met een hond. We raakten aan de praat over de onbewaakte spoor­weg­overweg Zuider-Lopsterweg die vermoedelijk dicht gaat en waarover deze wandeling liep. Na de spoor­weg­overweg, die nog alleen voor wandelaars en fietsers mogelijk was, liepen we overwegend over graswegen en paden naar Eenum. Voordat de kerk van Eenum werd bereikt kwamen we bij een groot grasveld met in het midden een lantaarnpaal met meerdere lampen dat hoogst­waar­schijn­lijk van de na­tuur­ijs­baan was.

De kerk was open en de koster was net bezig met schoon­maak­werk­zaam­he­den. We schreven wat in het kerkboek. Ik schreef al eerder over de mogelijke aanstaande afsluiting van de spoor­weg­overweg Zuider-Lopsterweg. De voorgaande zaterdag, 4 juni 2022, waren zowel in de kerk in Loppersum als in de kerk in Eenum bij­een­kom­sten die over voornoemde afsluiting ging. Daarna verlieten we de kerk. Aan het eind van de IJzerbaan, de weg die ook langs de kerk loopt, kwamen we erachter dat we verkeerd waren gelopen. Met de GPS route kwamen we weer op het goede pad uit.

Na de brug over de Zee­rijp­ster­maar werd koers gezet naar Leermens. Even voor het centrum van Leermens kwamen we langs beeldentuin De Roegte. Deze beeldentuin vereerden we met een bezoek. Officieel is deze beeldentuin alleen op zaterdag en zondag open. Maar bij de verwijzing naar deze beeldentuin stond geen openingstijden. Toch konden we deze beeldentuin bezoeken. In de fotoreportage treft u hiervan een groot aantal foto s (46) aan. Op YouTube.com staan 3 video s van de beeldentuin: video 1, video 2 en video 3.
In het centrum van Leermens bekeken we de Donatuskerk van binnen. Buiten Leermens liepen we een doodlopende weg in. Bij een boerderij werden 2 draden, waarop stroom gezet kon worden, over de weg gespannen. Dit om koeien van het ene weiland naar een ander weiland te begeleiden.

Aan het einde van de Noorderweg, dat inmiddels een grasweg was, sloegen we af over Lutjerijp. Hier kwam ons een eenzame wandelaar tegemoet gelopen. Hij droeg een T-shirt met een afbeelding van de Nijmeegse 4daagse. Op mijn vraag of hij deze 4daagse dit jaar ging lopen en voor de hoeveelste keer antwoordde hij dat hij deze 4daagse ging lopen maar hij wist niet voor de hoeveelste keer. Hij had deze 4daagse in het verleden wel gelopen, maar steeds alleen de 30 km route. In het verleden, toen de inschrijving nog vrij was, kon je 30 km lopen met alleen een diploma. Dit jaar doet hij mee omdat hij nu de leeftijd heeft om 30 km te mogen lopen. De man woont in Wirdum maar kwam van oorsprong uit de Achterhoek.

In buurtschap Lutjerijp stond bij een houtzagerij een beeld van een man en dier van ijzer. Dat was nabij het einde (of begin) van het Lam­ber­tus­heer­pad. We hielden hier een korte rust en aten wat. Een hond verstoorde onze rust want hij had kennelijk ook trek om wat te eten. Voorbij Lutjerijp hadden we een rust op een bankje met bloemen met zicht op NAM-locatie Leermens. We kwamen bij de God­lin­zer­maar. Er stonden hier 2 picknickbanken bij een aantal bomen en struiken. Omdat hier net een donkere lucht overtrok en we niet zeker wisten of deze donkere lucht zich zou ontladen, bleven we hier even zitten.

Twee dames uit Stadskanaal kwamen ons tegemoet gelopen. Zij liepen het kustpad. Toen wij zeiden dat we al enige tijd wit/rode markeringen hadden gezien wisten zij niet of dat ook van hun wandeling was. Op weg naar buurtschap Arwerd kwamen we langs een hekwerk waarop een stikker zat. Hierop stond een pijl RD met de tekst terug naar het begin . Dat was voor ons niet duidelijk want we wisten niet waar het begin was.

Langs de rand van Nij­en­kloos­ter kwamen we in buurtschap Wierhuizen. Hier zagen een 15-tal lammetjes ons aankomen. Toen we naar hun toegangshek liepen, kwamen zij luid mekkerend aangelopen. We staken de Kleine Heekt over. Na een scherpe bocht naar links kwamen we op een drukke weg uit. We staken de spoorlijn van Loppersum naar Appingedam over. Bij een haakse bocht naar links verlieten wij de autoweg en over een graspad liepen we naar de kerk van de Hervormde Gemeente Tjamsweer. We hadden deze wandeling al eerder gelopen. Nu viel het ons op dat het plaats­naam­bord van Tjamsweer er niet meer stond. Na Tjamsweer werd Appingedam bereikt.

Langs de Fivelkade lagen talrijke woonboten. Na het zicht op de beroemde hangende keukens van Appingedam werd de Nicolaikerk bereikt en van binnen bekeken. Daarna liepen we van de Nicolaikerk naar de Sint Nicolaaskerk. Hier verlieten we de offici le route. We hadden gehoord dat de volgende winkelstraat geheel ontruimd was. Vanwege aard­be­vings­scha­de werden de winkels gerenoveerd. Voordat het eindpunt werd bereikt liepen we nog Langs Gemeentehuis Eemsdelta-Appingedam. Met de trein reden we naar Groningen en aten een pannenkoek op de pannenkoekenboot. Met de trein reden we terug naar Loppersum voor overnachting en 11 juni reden we huiswaarts. Het was een mooi wandeling geweest.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor