4 dorpentocht

Op zaterdag 19 maart 2022 organiseerde FC Klarenbeek een tocht vanuit Klarenbeek. Er werden in dit weekend 6 routes georganiseerd, 5 nachttochten en 4 dagtochten. Van de dagtochten, 10, 20, 30 en 40 km, kozen wij de 20 km route. De 20 km volgde de 2e lus van de 40 km route. Officieel was de start vanaf 9 uur maar in de praktijk kon al veel eerder worden gestart. Met het openbaar vervoer konden we niet voor 8:45 uur in Klarenbeek aankomen en dan was het nog ruim 20 minuten lopen naar de start. Daarom kozen we ervoor om met de auto te gaan. De tocht werd oorspronkelijk door WS78 georganiseerd maar is nu overgenomen door FC Klarenbeek maar wel met dezelfde hoofdorganisator.
Klarenbeek werd verlaten langs molen De Hoop en de achterzijde van de RK Maria Hemelvaart kerk. Daarna dwaalden we door het Klarenbos. Daar troffen we een echt kabouterdorp aan. Na station Klarenbeek volgden we de doorgaande verkeersweg over een vrij liggend fietspad over een afstand van ruim een km. Daarna sloegen we af en dwaalden door het bosgebied van Landgoed Beekzicht. Op 6 km was de eerste verzorgingspost in het buitengebied van Voorst. Op deze rustpost waren we in voorgaande jaren ook al geweest. We lieten ons hier een broodje met een hamburger goed smaken. We troffen hier twee 110 km-lopers. Zij hoefden nog maar 6 km te lopen.

Verder liepen we naar buurtschap Gietelo. Daarna dwaalden we door landgoed De Poll. Na een bomen pad over een dijk nabij De Halmen kwamen we uit op het Middelbeekspad, een betonnen weg. Vervolgens kwamen we in de nabijheid van ru ne Nijenbeek. Er was door de organisatie een pijl naar de ru ne Nijenbeek geplaatst. Desondanks liepen de meeste wandelaars hieraan voorbij. Wij liepen wel naar de ru ne. We vinden deze ru ne eigenlijk het hoogtepunt van de tocht.
Echte, ongeschonden ru nes zijn zeldzaam in Nederland. Ru ne De Nijenbeek, gelegen op landgoed De Poll in Voorst, is een prachtig voorbeeld. De historische overblijfselen vormen een onlosmakelijke eenheid met het omringende IJssellandschap. Menig bezoeker heeft al genoten van deze bijzondere plek met zijn rijke geschiedenis. In 2015 is op Landgoed de Poll de ru ne De Nijenbeek geconsolideerd. Vele tientallen vaklieden hebben gedurende ruim 1 jaar, dag in, dag uit, met veel liefde en vakmanschap gewerkt aan de consolidatie van de Nijenbeek. Het eindresultaat mag er wezen. De consolidatie is mede mogelijk geworden, dankzij een substanti le subsidie van de provincie Gelderland ter stimulering van de werkgelegenheid en het ambachtelijke vakmanschap. Dankzij de inzet van velen heeft de Nijenbeek weer een nieuwe toekomst als ru ne, zodat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.

Verder liepen we langs de IJssel. We zagen een vistrap in een dode arm van de IJssel en liepen daarnaartoe om het op de gevoelige plaat vast te leggen. We kwamen bij een controlepost en kregen een stempeltje op onze deelnemerskaart. Over een parkoers tussen weilanden door werd de bomendijk weer opgezocht en gevolgd. Regelmatig werden we ingehaald door Kennedymars-lopers. Daarna was het niet ver meer naar de rustpost te Voorst. De afgelegde afstand bedroeg nu 14 km.
Over de Appense Enkweg werd de rustpost verlaten. Daarna liepen we nog over de Bandijk en dwaalden door het Klarenbos naar de finish. Het was weer een mooie tocht geworden, mede dankzij het stralende en zonnige weer. De maximumtemperatuur bedroeg ongeveer 13 graden. Over het algemeen was het een zeer goed georganiseerde tocht geweest. Wel zijn er verbeterpunten te melden. Zo was het calamiteiten nummer niet bereikbaar of werd niet opgenomen. In de 3e 20 km lus waren markeringen weggehaald door vandalen. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Het IVV-nummer was 16799.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor