Oude Rijn tocht

Op zaterdag 19 februari 2022 organiseerde RS80 de Oude Rijn tocht. Wij vonden het toen te hard waaien en waren ook onzeker over de toestand op de weg na de storm Eunice. Op woensdag 23 februari 2022 besloten we de tocht na te lopen op een prachtige zonnige dag midden in de week. Met de auto waren we naar de P&R parkeerplaats bij station Woerden gereden. Deze parkeerplaats lag aan de andere kant van de Polanerbaan (doorgaande weg) dan waar de startlocatie lag.

De wandelroute liep als eerste langs het treinstation en daar genoten we van een bekertje koffie bij de Kiosk. Daarna liepen we naar de Oude Rijn en volgden deze bijna 3 km. Daarna volgden we een bijna 1 km lange weg langs industriegebied maar daarna werd het weer mooi met de driekwart rondwandeling om Natuurplas Breeveld. Daarbij liepen we trajecten tegengesteld van eerdere RS80 wandelingen vanuit Woerden. Het laatste deel van de driekwart rondwandeling liepen we ook langs recreatieplas Cattenbroek. Later zouden we nog door het gelijknamige buurtschap lopen.

We kwamen in een nieuwbouwwijk van Woerden waarbij in de straatnamen het woord meer stond, zoals het Veluwemeer, Gardameer, Comomeer en Meer van Lugano. Na twee klaphekjes kwamen we op de Cattenbroekerdijk uit en volgden deze tot aan buurtschap Cattenbroek. Daarna sloegen we af over een fietspad en werd Linschoten bereikt. Bij het Wapen van Linschoten hadden we een binnenrust. We lieten ons hier 2 koppen koffie goed smaken.

Na de rust liepen we even van de route af voor een kort bezoek aan de Grote- of Sint Janskerk. De kerk was min of meer ingebouwd door bebouwing waardoor de kerk zich niet makkelijk liet fotograferen. Langs de rand van Linschoten werd de bebouwde kom verlaten. Bij de hoek van de Noord Linschoterdijk en de Schapenlaan trok enerzijds een opvallend huis de aandacht en anderzijds een omgevallen boom over de Lange Linschoten vaart.

Door het Hoornsche Bos werd de A12- snelweg bereikt en overgestoken. Verder liepen we langs de Kromwijker Wetering tot net voorbij de kruising met de spoorlijn Gouda-Utrecht. Bij het eerste bankje langs Sportpark Cromwijck hadden we een rust. Volgens de website van voetbalvereniging VEP op voornoemd sportpark was de kantine tot 11 uur in de avond open. Maar later bleek dat het toegangshek vanaf de wandelroute op slot was. Daarop dronken we even later de inhoud van een meegenomen flesje limonade op.

Nu werd Wijkpark Molenvliet bereikt. We hadden gehoopt dat de route hier over de heuvel ging voor een mooi uitzicht. Voordat de Oude Rijn weer werd bereikt en gevolgd, liepen we langs de westrand van Woerden met huizen aan onze rechterhand en open weilandgebied aan onze linkerhand. De Oude Rijn werd nu gevolgd tot aan het centrum van Woerden. Bij de Jachthaven stond een standbeeld van een man en een vrouw, gearmd. Het beeld had de omschrijving "Het Bruidspaar" of "Op weg naar het stadhuis".

In een winkel in de Voorstraat stonden in de vitrine een paar kaboutertjes. Het buitenraam werd net door een dame schoongemaakt. Toen wij opvallend de winkel inkeken, keek de dame verbaasd op. We zeiden dat we naar de kabouters gekeken. Zij maakte ons attent dat even verder, in de Fransesteeg, een kabouteringang was. Dat moesten we natuurlijk zien. Klik HIER waarom Woerden een kabouterstad is.

Langs het kasteel van Woerden, de Sint Bonaventurakerk en de Nelson Mandelabrug werd station Woerden bereikt. Voordat we naar de auto terugliepen dronken we nog koffie bij de Kiosk. Het was een aardige tocht geworden met erg veel zon en ook veel verharde wegen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor