De Land van Maas en Waal tocht

Op zaterdag 12 februari 2022 organiseerde WS78 De Land van Maas en Waaltocht vanuit Wijchen. De start was vanuit Zaal Sterrebosch. Rond 9 uur begaven wij ons op pad.

Via de Markt en winkelstraten zetten we koers naar de Meer. Het had s-nachts licht gevroren waardoor het gras nu wit gekleurd was. Over het verlengde van de Stationslaan werd de bebouwde kom verlaten. Nu liepen we een tijdlang langs de spoorlijn Den Bosch-Nijmegen en na kruising met de A50-snelweg werd de A50 een tijdlang gevolgd en kwamen langs Knooppunt Bankhoef van de A50. Daarbij kwamen we nog langs de Ruffelse bosjes op landgoed Hernen. Ook kwamen we langs en hele grote boerderij. Zo’n grote boerderij verwacht je niet in dit gebied. In het noorden van het land, bijvoorbeeld in Groningen zie je dit soort boerderijen wel vaker. Op de grens van Leur met Hernen kregen we een fraai zicht, tussen bomen door, op de torenhoge Sint Judocuskerk te Hernen.

In Hernen was de gecombineerde soep- en koffiepost gelegen tegenover kasteel Hernen en nabij de Sint Judocuskerk. Na deze verzorgingspost was de splitsing met de 40 km route. Wij vervolgden op de 20 km route. Bij de Sint Judocuskerk stond een zijdeur open zodat we het kapelgedeelte konden bezoeken en een blik door de glazen deur, die gesloten was, op de imposante binnenkerk werpen. In een tuin tegenover de kerk stond, van hout, een kleine kerk.

Buiten Wijchen kruisten we de A50 opnieuw. Nu werd het mooier. We dwaalden nu een tijdlang door het Hernense bos, op landgoed Hernen. Naast bos liepen we hier ook over een groot heideveld en hadden zicht op het Hernense Ven. Nabij de Hernense molen werd het bos verlaten.

De in 1745 gebouwde Hernense molen is een beltkorenmolen. Normaal gesproken werd altijd eerst de belt (de berg) aangelegd en vervolgens de molen gebouwd. Merkwaardig genoeg is het in dit geval andersom gegaan. Er was al een geschikt rivierduin en daar is de molen op gebouwd. Op een berg vangt een molen meer wind. In de periode 1998-2001 heeft Geldersch Landschap de molen grondig gerestaureerd.

Nu volgde een open gebied en kwamen we langs het Hernense Meer

Het Hernense Meer is in een ver verleden ontstaan door een rivierdoorbraak. Het meer is rijk aan vis. Vroeger hadden de heren van Hernen hier het visrecht. U treft hier vele watervogels aan, zoals grauwe gans, Canadese gans, nijlgans, fuut, meerkoet en waterhoen.

Na een open gebied stond het Leurse bos op het programma en daar doorheen werd een grote lus gelopen.

Het Leurse bos is een parkbos dat grotendeels aangelegd is in de 18de eeuw. Kenmerkend voor die periode is de strakke formele classicistische stijl. Het bos werd in de loop van de 19de eeuw uitgebreid in de meer natuurlijke Engelse landschapsstijl.

Vlak voordat het Leurse bos werd verlaten liepen we langs Huis te Leur waar in de voortuin een zee van krokussen bloeiden.

Huis te Leur werd in 1778 gebouwd in opdracht van Christaan W.H.E. baron van Balveren en is karakteristiek voor de laatste helft van de 18de eeuw. Het huis met omringend gebied wordt in stand gehouden.

In Leur kwamen we eerst langs de Dorpskerk

Deze middeleeuwse kerk heeft verschillende voorgangers gehad, waarvan de oudste een houten gebouw is geweest. Aan de kerk in haar huidige vorm ging een romaans kerkje uit de 12de/13de eeuw vooraf. Het torenportaal deed ooit dienst als dorpsgevangenis. De huidige kerk wordt gekenmerkt door meerdere bouwfasen. De toren en het schip stammen uit het eind van de 13de en het begin van de 14de eeuw. Aan de oostkant valt het 15de/16de eeuwse gotische koor op. In de kerk zelf zijn het 13de eeuwse doopvont te bewonderen en muur- en gewelfschilderingen uit de 15de/16de eeuw.

Iets verderop was bij Leurse Hof een binnenrust mogelijk.

De Leurse Hof is gebouwd rond 1840. Het voorhuis deed destijds dienst als café-biljart. Rond 1920 is de bovenverdieping gebouwd. Het pand was een tijdlang een leerlooierij en ANWB-punt voor de fietspomp, naast de functie van boerderij met koeien. De Leurse Hof had ook een speciale functie tijdens de kermis. Om de aantrekkingskracht op buurtdorpen te versterken werd tegenover de boerderij een grote danstent geplaatst. De laatste kermis in Leur dateert alweer van 1948. De Leurse Hof is altijd een pleisterplaats gebleven voor fietsers en wandelaars. In 2006 heeft het pand een grote ‘make-over’ ondergaan. Het geheel heeft nu een moderne, transparante uitstraling, maar met behoud van de oude, vertrouwde charme en sfeer van het gebouw.

Na de We­zel­se Berg sta­ken we de A326-snel­weg o­ver. Door bui­ten­wij­ken van Wij­chen werd kas­teel Wij­chen be­reikt en e­ven la­ter de fi­nish.

Door Coos Verburg werd met deze tocht een mijlpaal bereikt. Coos is de eer­ste wan­de­laar die de 15.000 km heeft ge­pas­seerd.

Het was deze dag een prachtige zonnige dag met in het begin behoorlijk fris.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor