Met OLAT naar de Bollenvelden

Op dinsdag 8 februari 2022 organiseerde de wandelgroep "Wandelen op Dinsdag (WoD)" van de OLAT een tocht vanuit Oud Empel / Den Bosch. Dit was de eerste tocht in 2022 die weer door WoD werd georganiseerd.

De start was bij cafe restaurant De Lachende Vis. Er waren 66 wandelaars komen opdagen. Er werd in 2 groepen gelopen van resp. 38 en 28 man groot. De ene groep liep links om en de andere rechts om. Vanaf de start liep mijn groep naar de uiterwaarden van de Maas en volgden deze in westelijke richting. Na de spoorlijn "Den Bosch - Utrecht" onderdoor gelopen te hebben, sloegen we even later scherp linksaf. Via een moeilijk overstapje in een hekwerk met aan beide zijden modder werd met hulp van 2 medewandelaars de Maasboulevard bereikt en even gevolgd. Na de Crevecoeur-sluis staken we de Oude Dieze over. De Oude Dieze volgden we totdat deze in het Diezekanaal uitmondde. Hier hadden we ongeveer 5 km afgelegd en hier was bij een bankje de 5-km rust.

We staken de Oude Dieze via een ophaalbrug over en volgden Het Diezekanaal nu min of meer parallel over de Gemaalweg. De Gemaalweg ging over in de Engelsedijk en liepen we even later onder de snelweg door. We sloegen af over een zeer modderig graspad dat langs de Franse Wielen liep. De aanwezige runderen in dit gebied, waarvan hoefsporen zeer duidelijk op ons pad zichtbaar waren, zagen we gelukkig alleen in de verte.

We kwamen uit bij de Ertveld Plas. Langs de kant lagen meerdere woonboten in niet al te beste staat, maar werden nog wel bewoond. We kruisten de voornoemde spoorlijn weer en dwaalden door de wijken Orthen-West en Orthen. Hier liepen we langs de Begraafplaats Orthen. We vingen hier een glimp op van het fraaie kerkje op de begraafplaats. Daarna kwamen we langs Fort Orthen. Van het ronde gebouw zagen we maar een deel. Het zicht werd ontnomen door een hoge omwalling.

Even voorbij het Fort werd de grote rust bereikt. Deze lag in een parkje en konden we op een paar bankjes, vlonders of andere obstakels of zelfs op de grond zitten. Even later kwam de andere groep wandelaars er ook bij.

Nu zetten we koers naar de A2-snelweg, die ook gekruist werd. Nu volgden we een tijdlang de oevers van de Rosmalense Plas aan onze linkerhand en later liepen we ook langs het Maximakanaal. Dit kanaal stond niet op de kaart van mijn GPS. De kaart op mijn GPS dateert van 2004 en in 2007 werd met de aanleg van het Maximakanaal begonnen.

Bij de Empelsluis verlieten we het Maximakanaal en even later werd de A2 weer gekruist. Nu werd de groep gesplitst. De kortste route naar de finish was nu ongeveer 100 meter. 9 wandelaars uit onze groep kozen voor die route. Wij maakten nog een rondwandeling van 2½ km door Empel. Daarbij kwamen we langs de futuristische bolwoningen. Deze lagen aan de weg met de naam "Bollenvelden". Vandaar de naam aan deze tocht.

Het was een hele aardige, aparte en mooie tocht geworden. Het was de hele dag droog gebleven.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor