NS-wandeling Kampina

Op zaterdag 29 januari 2022 liepen wij de NS-wandeling Kampina. Van deze wandeling hadden we nog een oude beschrijving waarbij de afstand toen 16 km bedroeg. De route is inmiddels aanzienlijk aangepast en bedraagt nu 18 km. Het eerste stuk is ronduit lelijk. Het voert door een industriegebied en er lag heel veel afval langs de kant. Na kruising met het riviertje Beerze kwamen we bij de Sint Annakapel.

De Annakapel, ter ere van de heilige Anna, de moeder van Maria, staat op De Roond. De kapel heeft niet alleen betekenis voor de buurtbewoners, maar ook veel anderen vinden er een moment van bezinning. Op 26 juli, de feestdag van Moeder Anna, is er in de kapel een Eucharistieviering. Ook in de advent, Veertigdagentijd en in de meimaand is er veelal een viering

Na buurtschap De Roond werd natuurgebied Kampina betreden. Bij deZanbergsvennen lagen op een heuvel een aantal zeer grote keien op elkaar gestapeld, een soort hunebed. Dit was het graf van Van Tienhoven. Hier vandaan had je een prachtig panorama. Daarna liepen we met een wijde boog om het Kogelvangersven. Na de Huisvennen kwamen we bij het Palingven, maar we hebben er geen paling in zien rondzwemmen. Boxtel werd ingeruild voor Oisterwijk en dwaalden we verder, nu langs het Belversven. We staken de Rosep over en even later kwamen we bij camping en Stayokay Morgenrood. Hier konden we koffiedrinken uit de automaat. Wij kozen ervoor om iets verderop bij CR Stille Wilde koffie te drinken. Na het Klein Aderven kwamen we bij het kapelletje Maria in de bossen. Na het Achterste- en Voorste Goorven kwamen we bij Boshuis Venkraai. Hier lag het geografische middelpunt van Oisterwijk.

Het geografisch middelpunt van de gemeente Oisterwijk is één van de drie middelpunten in deze gemeente. Oisterwijk is de enige gemeente met drie geografische middelpunten. Dat is puur toeval. Landelijk en internationaal bekend is het Middelpunt van de Benelux. Dit is op een originele manier gemarkeerd en ligt aan De Scheerman in Moergestel-twintig minuten fietsen vanaf het geografisch middel punt van de gemeente Oisterwijk.

Het Middelpunt van de Benelux is in mei 2011 onthuld. Dit was een van de eerste activiteiten in het kader van de viering van acht eeuwen stadsrechten voor Oisterwijk in 2012. Sinds de onthulling groeide het Middelpunt van de Benelux uit tot een toeristische attractie.

Tot verrassing van velen bleek ook het middelpunt van de provincie Noord Brabant in de gemeente Oisterwijk te liggen. Het Brabantse tijdschrift Brabeau zette het Kadaster aan het werk en dat kwam tot de conclusie dat het middelpunt van Brabant vlak bij het adres Oude Hondsbergselaan 9 in Oisterwijk ligt. Dit is een schitterend oud landgoed op amper tien minuten fietsen vanaf het geografisch middelpunt van de gemeente Oisterwijk. Het geografisch middelpunt van Brabant is op 6 september 2020 gemarkeerd door middel van een hardstenen bank. Het initiatief werd genomen door de Brabantse Hoeders.


Na het Heiven en Brouwkuip werd het gesloten Natuurpoort Groot Speijck bereikt. In het tegenover liggende grasveld stond het beeld Salutifera Unitas.

Met het beeld ‘Salutifera Unitas’ – eenheid die gezondheid brengt – dankt Stichting Dank Helden van de Zorg zorgmedewerkers voor hun inzet voor patiënten die getroffen zijn door de coronapandemie. Bij de onthulling van dit bronzen beeld van de onlangs overleden Nederlandse kunstenaar Kees Verkade was SEH-arts Gor Khatchikyan één van de sprekers. Hij heeft de coronacrisis veel in de media toegelicht en er een boek over geschreven. Het beeld staat in natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen, bij natuurpoort Groot Speijck. Voor de onthulling waren uit elke provincie vertegenwoordigers van een ziekenhuis en een verzorgingshuis uitgenodigd. Ruim drieduizend zorginstellingen krijgen een afbeelding van het beeld toegestuurd met de vraag om die op te hangen als dankbetuiging aan zorgpersoneel en herdenking van slachtoffers van de covid-19-pandemie.

Na het oversteken van de Achterste Stroom werd de bebouwde kom van Oisterwijk bereikt. Na oversteek van de Voorste Stroom werd het centrum van Oisterwijk bereikt en even later ook het station. Hier moesten we ruim eer uur wachten om verder met de trein te reizen vanwege problemen op het spoor. Even voor het station waren we langs een winkel gekomen waar we koffie konden drinken. Het was hier heel vol. We troffen het dat er net een tafeltje vrij was gekomen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor