Molentocht Kinderdijk

Op maandag 17 januari 2022 liepen wij de uitgezette RS80 tocht vanuit Alblasserdam. Om zo voordelig mogelijk te reizen wilden we zowel de heenreis als de terugreis met 40% korting reizen. Hoewel we na 9 uur die 40% korting kunnen krijgen, zouden we met de terugreis niet voor 16.00 uur kunnen inchecken omdat we die 25 km lange route niet voor die tijd gelopen zouden hebben. Daarop besloten we voor 6.30 uur in te checken omdat we dan ook met 40% korting konden reizen. De snelste route vanaf station Utrecht is om met de snelbus naar Papendrecht te reizen en daar op een andere bus over te stappen. Omdat wij er niet van houden om zolang in een bus te zitten, besloten we met de trein via Rotterdam naar Dordrecht te reizen. Vandaar reden we met de bus naar Alblasserdam. In de trein van Rotterdam naar Dordrecht troffen we nog een plaatsgenoot.

Even na kwart voor negen begaven we ons op pad. Omdat we met het OV hadden gereisd liepen we niet helemaal naar de officiële start want diezelfde halve km moesten we anders ook weer teruglopen. Bovendien was de route 27 km lang. Vrij snel na de start werd Alblasserdam verlaten en ingeruild voor Oud-Alblas, gemeente Molenlanden. Even liepen we langs de Nauwe Alblas waarbij het opletten was op de talrijke auto’s die over deze bochtige weg reden. Spoedig sloegen we af over een onverhard pad en dwaalden door een bosgebied naar de A15 snelweg. De kaart op de OsmAnd-app gaf aan dat we ons hier boven de Betuwespoorlijn bevonden.

We volgden de A15-snelweg ongeveer 2,5 km parallel en dit gedeelte was het minst mooi gedeelte van de route. Opnieuw werd van plaats gewisseld. Nu echter voor korte duur want de route voerde even over het grondgebied van Papendrecht. We dwaalden nu een tijdlang fraai door het Alblasserbos. Nadat we de Peilkade hadden overgestoken, lag op ons pad een hele grote plas. Dit was echter geen plas om langs te lopen. Want het water bevond zich ook ruim naast het pad. We raadpleegden de kaart op de eerdergenoemde OsmAnd-app en vonden snel een alternatieve route. Door de alternatieve route misten we wel die beelden van Neptunus, Aarde en Mars waarlangs onze route anders had geleid op dit uitgezette traject van hemellichamen. Wel kwamen we langs het beeld van Jupiter.

Na kruising met de N214 liepen we fraai over een graspad door een weiland naar de Wingerdse molen. Even daarvoor waren we langs een tot woonhuis verbouwde molen gekomen. Voordat we verder liepen langs de Alblas hadden we op een picknickbank een korte rust. Kort, mede omdat het te koud was om lang te rusten. Spoedig na de rust kregen we zicht op Korenmolen De Hoop te Oud-Alblas waar we even later vlak langs liepen. Iets verder naar achteren stond de Peilmolen. Zowel molen De Hoop als de Peilmolen konden we op 1 foto “vangen”.

Na kruising met de Peilmolenweg liepen we langs oude huizen en boerderijen. Sommige boerderijen waren kolossaal groot. In het centrum van Oud-Alblas zagen we een bushokje waarin we een rust hielden. Helaas was de achterwand eruit waardoor het tochtig was. Coos maakte mij erop attent dat als ik door bleef gaan met zoveel foto’s maken, we dan niet de bus van 15.21 uur zouden halen om daarna in Dordrecht voor 4 uur te kunnen inchecken.

We liepen Oud-Alblas uit tot aan de Oude Wetering. Hier volgden we een doodlopende weg voor auto’s. We sloegen af over een fietspad en kwamen uit bij de Groote- of Achterwaterschap rivier en volgden deze een tijdlang over een parallel lopende asfaltfietspad. Bij het naderen van Alblasserdam staken we voornoemde rivier over en zetten koers naar Nieuw-Lekkerland. In Nieuw-Lekkerland sloegen we af over de Tiendweg en bereikten daarop het gesloten toegangshek naar de 2e rustpost in de kantine van voetbalvereniging Nieuw Lekkerland.

Hierna stond een bord dat het vervolgwandelpad was afgesloten vanaf 10 januari tot ergens in februari. We besloten toch verder te lopen. Kort achterelkaar lagen 2 vlonders over een brede sloot zonder brugleuning waarover ik niet durfde te lopen vanwege mijn water- en hoogtevrees. Coos zag het wel zitten maar ze besloot om toch met mij mee terug te lopen. Ik raadpleegde mijn smartphone waarop ik de route ook had zitten. Bij de eerste nieuwbouwhuizen sloegen we af en volgden de Barkstraat. Niet alle woningen in dit gebied waren opgeleverd en de Barkstraat bleek verderop ook voor wandelaars afgesloten te zijn. Via de Middelweg, Klipperstraat, Van Vlietstraat, Vonckstraat en Hoogaarslaan werd bij Molen De Regt de Lekdijk bereikt en naar links gevolgd. Nog voordat de Lekdijk overging in de Molenstraat zaten we weer op de officiële route.

Nu kwam het hoogtepunt van de tocht met de molens van Kinderdijk. Bovendien troffen we het dat de zon was gaan schijnen. Een bord gaf aan dat deze dag het parkeren gratis was. Andere dagen was het € 7,50. We troffen het dat hier een poffertjeskraam was, die ook koffie-to-go verkocht. Langs het water Nieuwe Waterschap en de Hooge Boezem van de Overwaard troffen we zo’n 16 molens.

Alblasserdam werd bereikt bij de Volkstuinvereniging Alblasserdam. Door de oostrand van Alblasserdam werd de finish bereikt. Met de bus reden we naar Dordrecht en verder met de trein huiswaarts. Het was niet gelukt om voor 4 uur in te checken bij de trein waardoor we het volle pond moesten betalen. Alles bij elkaar was het een hele aardige tocht geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor