Grote Plas tocht

RS80 heeft in december 2021 een route uitgezet vanuit Nootdorp van 15 en 25 km die ook op 18 december werd georganiseerd. De 25 km route was 26 km lang en kwam op een halve km afstand van station Delft bij de Markt waarop wij besloten daar de route op te pakken.

Met de trein reden we via Utrecht en Rotterdam naar Station Delft. We kwamen hier te vroeg aan om koffie te scoren, helaas. Maar het voordeel was wel dat het in Delft nog heel rustig was. We konden haast wel spreken van uitgestorven. Onze aanlooproute naar de Markt liep via Westvest, Poppesteeg. Oude Delft, Sint Jansbrug, Nickersteeg, Koornmarkt, Touwbrug, Oude Langedijk en Teemsbrug naar Markt. Hier pakten de wandeling op.

Op de Markt tussen het Stadhuis en de Nieuwe kerk was bijna niemand. Er was feitelijk veel te zien met deze wandeling door Delft. Maar we moesten wel zorgen dat we voor het vallen van de avond weer terug waren. Over de Beestenmarkt en de Beesterbrug werd het Rijn/Schiekanaal bereikt en gevolgd naar de Oostpoort. Dit bouwwerk werd zo’n beetje van alle zijden gefotografeerd. Na de Oostpoortbrug liepen we aan de andere zijden van het Rijn-Schiekanaal even terug. Mooi was het uitzicht op Oostpoort en de toren van de Nieuwe kerk in verte.

Net nadat we onder de Bieslandsebrug van de A13-snelweg waren gelopen zagen we nog het restant van de Molen van de Bieslandse Bovenpolder dat nu tot een woonhuis was omgetoverd. Over het Linnaeuspad liepen we eerst langs de Kruidentuin. Aan onze rechterhand stond een mooi, aan beide zijden, betegeld bakje. Na het Arboretum-Heempark, waar we langs liepen, kwamen we op het Heempad uit. Vanaf een bankje, waarop we plaats hadden genomen hadden we een wijds uitzicht op de Bieslandse Bovenpolder. Hier zagen we talrijke ooievaars

Nabij Tuincomplex Delftse Hout was een heuvelachtig gebied waar talrijke paden behoorlijk modderig waren. Nabij buurtschap Klein Delfgauw voerde de route fraai door de Bieslandse Bovenpolder. Daarbij liepen we door grasland dat behoorlijk nat was. Uiteindelijk kwamen we op de Korflaan uit. Deze volgden we langs parkeerplaatsen en het eindpunt van bus 63 naar De Schaapskooi. Maar helaas, deze uitbater had deze dag ook zijn deuren gesloten.

Nu werd koers gezet naar de Grote Plas in het Delftse Hout. Ook op de terugweg zouden we langs de Grote Plas wandelen. Het was hier druk. Er was een kerstballentocht uitgezet voor jong en oud en dat had veel ouders met kinderen, mede door het mooie weer, naar buiten gelokt. In bomen hing op grote hoogte een grote (papieren) kerstbal waarin de antwoordmogelijkheden stonden, waar steeds uit drie antwoorden kon worden gekozen. Omdat wij de kerstbollentocht op zich niet liepen, wisten we niet wat de vragen waren. Bij vraag 8 stond o.a. als antwoord “een kwijlende hond”. We waren benieuwd wat daarbij de vraag was en dat vroegen we aan een van de deelnemers. De vraag was welk dier een slijmspoor achterlaat.

We kwamen uit bij de Tweemolentjesvaart en volgden deze. Na een brug dwaalden we door het Bieslandse bos naar de Dobbeplas. Op de Noordkade kwam onze een dame tegemoet gelopen die op haar kleding duidelijk zicht baar de naam Keolis droeg. We zeiden tegen haar “een buschauffeur?” Ja dat klopte inderdaad, met wel in de provincie Utrecht. Het bleek dat ze ook wel door onze woonplaats, dat aan de rand van de Utrechtse Heuvel ligt, reed met bus 50.

Na Natuur- en recreatieschap Dobbeplas staken we de Oudeweg over om vervolgens door Wandelbos Laakweg te dwalen. De bebouwde kom van Nootdorp werd betreden over het Spoorpad dat parallel aan de Laan van Floris de Vijfde liep. Ook de kantine van Voetbalclub Nootdorp, de officiële start en finish locatie was dicht.

Verder voerde de route door de wijken Het Gildenhof en Vrouwtjesland naar Nootdorp Centrum. Hier was een nieuw winkelcentrum. Enkele winkels waren open maar koffie konden we hier niet scoren. De officiële route voerde verder over het Wilgenpad. Wij liepen door de Dorpsstraat in de hoop ergens koffie te kunnen drinken. Maar helaas, pindakaas.

Na het Rembrandtpark kwamen we in Den Haag Ypenburg en liepen over het Bitterzoetpad langs een vaart. Bij het Böttgerwater sloegen we af en kwamen langs Oorlogsmonument Grenadiers en Jagers. Na het Hertenkamp in Wandelpark De Nootdorpse Plassen werd, na een slinger door dit bos, café-restaurant Het Rieten Dak bereikt, maar ook hier was alles dicht.

We staken de Tweemolentjesvaart weer over en in bosgebied Delftse Hout lag knus café-restaurant Knus. Knus was zowaar open. Maar het was er knus/druk dat we besloten om door te lopen want het was niet meer zo ver naar de finish. Door de invallende duisternis hebben we het laatste traject geen foto’s meer gemaakt op molen De Roos na.

Het was een hele mooie route. Ook heel zwaar omdat er flink veel onverhard was en door de regenval van de voorgaande dagen. Bovendien waren alle rustposten dicht. Bij het station konden we bij de kiosk wel koffie scoren.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor