Bestse Bossentocht Oud Meer
Op vrijdag 10 december 2021 reden we met de trein naar Weert. Vlak bij het station was een Fletcher hotel waar we een overnachting hadden. Op zaterdagochtend reden we met de trein naar Best om mee te doen met de Bestse Boswandeling Oud Meer. Rond 9 uur begaven wij ons op pad.

Achter de Sint Odulphus kerk kwamen we bij het Heilig Hartplein. Hier hadden we zicht op Korenmolen De Volharding en een Christusbeeld. Bij de Raadhuisstraat sloegen we bij de Lidwinakerk af. Na kruising met de A12-snelweg dwaalden we door natuurgebied Nieuwe Heide. We werden ingehaald door een wandelaar die zei dat hij allemaal bijzondere wandelaars inhaalde. Zo had hij vlak daarvoor een wandelaarster van 87 jaar ingehaald. In de fotoreportage heb ik haar op de foto gezet. Helaas is de foto niet geheel scherp.

We kwamen bij de Sonse heideloop. Opvallend was de waterdamp die van het water opsteeg. De plaats Best werd hier ingeruild voor Son en Breughel en datzelfde gebeurde met de Nieuwe Heide dat Sonse Heide werd. Nabij afslag 8 van de A50-snelweg werd natuurgebied Oud meer betreden via een knuppelbruggetje. Na de plas Oud Meer staken we een zandvlakte over. Voordat Museum Bevrijdende Vleugels werd bereikt, liepen we nog langs paaltjes waarop kaboutertjes waren geschilderd. Er was een paaltje waar een kabouter in zwembroek op was afgebeeld. Op 10,5 km werd de gecombineerde soep- en koffiepost bereikt. Meteen na deze post liepen we langs een voormalig landingsterrein.

Op 17 september 1944 werden duizenden parachutisten en militair materieel gedropt. De luchtlandingstroepen kwamen o.a. neer bij Son en op de Ginkelse heide bij Ede. Operatie Market Garden ging van start. In Best, een van de plekken waar de parachutisten toen landden, staat vandaag de dag een museum.

Denkbeeldig namen we nu afscheid van de 40 km lopers. Denkbeeldig, want alle 40 km lopers zullen dit punt al ruimschoots voorbij zijn gelopen. Na kruising met de Sonseweg kwamen we bij het Robert Cole Memorial. Opnieuw dwaalden we door natuurgebied Nieuwe Heide. We kregen zicht op het Joe Man Monument. Ik heb er wel een foto van gemaakt, op afstand, maar toen realiseerde ik mij niet dat het om het Joe Mann Monument ging. Helaas bleek na afloop dat de foto onscherp was.

Na kruising met de A12-snelweg liepen we door een woonwijk naar de finish. Langs een straat waren op meerdere plekken kerstversieringen aangebracht. Vlak voor de finish kwamen we langs de Sint Odulphus kerk. De Kerkdeur stond open en bekeken de kerk vanbinnen. Er was al een kerststal ingericht. Het was een mooie bossentocht geworden, veel onverhard dus. Wij danken de organisatie voor deze tocht. Er waren 226 deelnemers. 118 liepen de 20 km en 111 de 40 km.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor