Valkheide tocht met OLAT vanuit Eerde (NB)

Op zondag 21 november 2021 organiseerde OLAT een wandeling vanuit Eerde (nabij Veghel). Omdat wij ons hadden voor ingeschreven kregen wij de routebeschrijving en de GPS route op de voorgaande zaterdag. Wij besloten om met het openbaar vervoer naar Eerde af te reizen. Eerde is bepaald geen wereldstad en telt ook maar 1 bushalte. Daar konden wij niet voor 9:39 uur aankomen en besloten daarop de 20 km route te lopen. Omdat de route vrij snel langs de bushalte liep, besloten we de route daar op te pakken.

Vlak voor A50-snelweg werd een sloot overgestoken met een OLAT-privé brug. Daarna werd de snelweg even parallel gevolgd. Bij een viaduct liep een dichtbegroeide oude spoorlijn waar we even langs liepen. We staken de Biezenloop voor de eerste keer over en volgden A50 opnieuw even parallel.

Opnieuw werd de A50 gekruist. Nu zetten we koers naar het Wijboschbroek. Mede vanwege regen in voorgaande dagen waren talrijke wegen en paden modderig. En dat was ook het geval met de zandweg naar het Wijboschbroek. In dit bosgebied genieten we volop van de prachtige herfstkleuren.

Het Wijboschbroek is een natuurgebied dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het is ontstaan als ontginning van een oorspronkelijk broeklandschap. De natuur is er heel gevarieerd. Op de lagere delen vinden we broekbossen met elzen en vogelkers. Maar we treffen er ook de typische boomweiden en lanen met populieren. Op de hogere delen is naaldbos, maar ook stukken eikenbos te vinden.

Op 4,6 km is de grote koffiepost. We zagen hier verschillende wandelaars die, toen ze bij de bushalte in Eerde waren uitgestapt, eerst naar de startlocatie waren gewandeld. Dat geeft dan ook aan dat ons wandeltempo niet zo hoog lag. Dat kan ook goed kloppen, want met deze wandeling hebben we maar éénmaal een groepje van 3 wandelaars ingehaald. En dan tel ik niet mee de wandelaars die we op rusten inhaalden omdat die langer bleven rusten.

Na de verzorginspost was er een splitsing. Wij liepen verder op de 20 km route. Dat was ook de route van de 40 km, maar die wandelaars zullen allemaal dit punt gepasseerd hebben.

Opnieuw dwaalden we door het Wijboschbroek. Naast de talrijke modderpaden met deze wandeltocht werd nu het meest modderige traject genomen. De Biezenloop werd weer bereikt, overgestoken en weer een eind gevolgd. We verbaasden ons dat op deze modderige weg 5 personenauto ons tegemoet kwamen rijden. Later zagen we deze auto’s nog 4 of 5 maal. Kennelijk lag hun rondtocht op ons wandelparcours.

Op 8,8 km werd caférust De Schaapskooi te Schijndel bereikt. In dit gebied waren we op dinsdag 21 september 2021 ook al geweest met de wandelgroep Wandelen op Dinsdag ook van de OLAT. In de fotoreportage heb ik van die datum nog een foto toegevoegd van een vrouwelijke schaapsherder met schaapskudde en hond. Toen ik bij de caférust hier naar vroeg hoorde ik dat er hier maar 1 vrouwelijke schaapsherder was.

Toen we op de Aakendonk uitkwamen, kwam van links de 10 en 15 km routes er weer bij. We bevonden ons toen in buurtschap Hoeves. Na camping Het Goede Leven, waar we uitgenodigd werden om koffie of thee te drinken maar dat we links lieten liggen, werd een particulier gebied met een visvijver bereikt. Met de OLAT-wandeldagen waren we hier al meerdere keren geweest en het blijft heel mooi. Op een bankje, waar al een dame van onze leeftijd zat, namen we plaats en raakten aan de praat. Zij vroeg welke afstand we liepen, 10 of 15 km. Zij had dus niet gemerkt dat de 20 km route er ook weer bijzat. Min of meer naast deze visvijver lag Vlagheide.

Bij de afslag van de voormalige vuilstortplaats Vlagheide gaat onze route RD. Alleen de 10 en 15 km route gaan de berg op. Ik vond de wandeling naar de top altijd zo bijzonder dat we besluiten om toch even naar de top te lopen. Wij bleken niet de enige 20 km wandelaars te zijn die naar de top van Vlagheide te gaan want wij troffen er bekende wandelaars die ook de 20 km route liepen, maar de top over een andere route hadden bereikt. Wij liepen vanaf de top dezelfde route weer terug naar de splitsing.

Liberation Route Europe wandelroute in Brabant van start met onthulling Vector of Memory op de Vlagheide

Brabant wordt onderdeel van de gerenommeerde, internationale wandelroute ‘Liberation Route Europe’. In gemeente Meierijstad is vrijdag 17 september 2021 officieel een start gemaakt met de aanleg van de Brabantse etappe. Burgemeester Kees van Rooij onthulde op de Vlagheide een zogenaamde ‘Vector of Memory’, samen met zijn collega Jean Pierre Lhonneur van de Franse gemeente Carentan. Hiermee krijgt Brabant aansluiting op een wandelroutenetwerk van maar liefst 10.000 kilometer door Europa, in het spoor van de geallieerden tijdens ‘43-‘45.

De LRE Foundation, de initiatiefnemer van de Liberation Route Europe, werkt samen met Brabant Remembers, VisitBrabant Routebureau en OLAT bij de realisatie van dit project in Brabant. De route volgt het Brabantse wandelknooppuntennetwerk en is vanaf november 2021 volledig bewegwijzerd. Ook wordt in november een wandelroutekaart uitgebracht met de belangrijkste bezienswaardigheden en vectoren in de Brabantse gemeentes. Het project wordt ondersteund door vfonds en het Mondriaanfonds. Op liberationroute.com is het volledige internationale wandelnetwerk te vinden, inclusief alle verhalen langs de route en een routeplanner om een eigen wandelroute in de voetsporen van de geschiedenis uit te stippelen.

Niet veel later werd landgoed De Rijt bereikt. Na een lange brug zonder leuningen werd De Rijt weer verlaten

Op een unieke locatie is een prachtig landgoed aan het water in ontwikkeling, welke is vernoemd naar het voormalig beekje “De Rijt”. Het landgoed ligt centraal tussen de kernen van Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Het landschap is te omschrijven als een grootschalig nieuw ontginningslandschap met een afwisseling van landbouwgebieden, enkele bosschages en langgerekte laanbeplanting langs de lange wegen.

Op 16,5 km was nog de soeppost. Hier zagen we o.a. Henk Vink die we ook van WS78 goed kennen van de verzorginspost. Als laatste kwamen we nog bij de Eerdse Bergen. Over stuifwallen werd een fraai pad gevolgd.
Toen was het niet ver meer naar de officiële finish bij gemeenschapshuis De Brink. Omdat we nog een bus konden halen besloten we niet bij De Brink naar binnen te gaan om ons wandelboekje te laten afstempelen.
Met de bus van 15:13 uur reden we huiswaarts alwaar we rond 17:00 uur aankwamen. Daarbij moet worden aangetekend dat de reis normaliter langer had geduurd. Maar doordat een trein in Den Bosch vertraging had konden we in Utrecht een eerdere bus huiswaarts nemen. Het was een hele mooie tocht geworden en we dan de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor