Waterduinentocht
Op zaterdag 13 november 2021 organiseerde WS78 de Waterduinentocht. De start was vanuit sportpark Puikman bij voetbalvereniging Vitesse 22. Met SV de LAT en Euraudax waren we hier al talrijke malen gestart. Nog voordat het sportcomplex verlaten werd, zagen we wandelaars voor ons foto’s tussen bomen door maken. Het bleek dat een buizerd boven op een hekwerk zat.

De tocht van vandaag maakte eerst min of meer een rondwandeling om Castricum heen. Vanuit de start liepen we eerst naar het station. Na de spoorwegtunnel liepen we door het centrum van Castricum. Een spandoek van sinterklaas met zijn witte schimmel zagen we al spoedig hangen. We sloegen af bij de Sint-Pancratius PKN dorpskerk. Bij dorpshuis De Kern sloegen we opnieuw af. Aan een zijmuur was een plakkaat met De Kern ingemetseld. Nu kregen we een mooier zicht op de dorpskerk.

Verderop werden we gewaarschuwd voor overstekende egels. Meerdere keren liepen we langs grote voormalige boerderijen met puntig dak. Na het beeld Terra sigillata (Latijn voor gestempeld aardewerk) voerde het laatste pad door de woonwijk om aan de rand van Castricum te komen.

In de verte was het heiig. Toch konden we vaag de dorpskerk van Akersloot zien liggen. Nu liepen we een tijdlang langs rietkragen, die nu roest/bruin gekleurd waren. Bij De Bloemen 71 stond een sculptuur met onbekende titel. Na het Pad van de Mensenrechten zagen we in de verte een lange geel/blauwe intercity rijden.

Na een oorlogsmonument werd de spoorlijn opnieuw gekruist, nu aan de noordkant van Castricum. Na kruising met de Zeeweg werd Bakkum bereikt. Al snel daarna was bij de Tienhoven Hoeve de gecombineerde soep/koffie- en fruitpost gesitueerd. Aangezien ik niet zo dol op kerriesoep of gewone koffie ben, koos ik voor een beker melk. Bij een zitgelegenheid konden we een taaitaai nemen. De afgelegde afstand bedroeg hier 9 km.

Vervolgens werd koers gezet naar het Noord Hollands Duin Reservaat. Voor de toegang van dit Revervaat hadden we bij inschrijving van deze tocht een euro extra betaald, terwijl de individuele prijs 2 euro bedraagt. Na het Meertje van Vogelenzang was de splitsing met de 40 km. We liepen nu even samen met een wandelaarster. Bij het punt waar we RA sloegen en meteen weer LA moesten liep zij RD. Ze vertelde net dat ze al 3 keer verkeerd was gelopen. Wij konden toen zeggen dat ze nu voor de 4e keer verkeerd liep.

Verderop liepen we over de camping van Bakkum. Men was hier druk bezig met het verslepen van sta-caravans. Toen we deze camping verlieten hadden we een korte rust op een bankje in de zon. Nu volgden we een traject dat we ook vaak liepen met de voormalige bos-, duin- en strand wandeltocht van de LAT. Na de kruising met een asfaltweg voerde de officiële route over een duintop. Coos, die niet meer zo graag over zo’n duintop met trappen loopt, maakte ik attent op een alternatieve route om de duintop heen. Ikzelf liep wel naar boven voor het prachtige uitzicht.

Nu was het min of meer recht toe recht aan naar zee waarbij de duinovergang vrij steil zowel omhoog als omlaag verliep. Op het strand was het prachtig weer. We troffen het hier met een strakblauwe lucht terwijl alle kanten op in de verte wolkenpartij te zien waren. We liepen zuidwaarts, dus tegen de zon in. Op het strand lagen talrijke schuimkopjes waar we tussendoor zigzagden. Een km verderop werd het strand verlaten en op de top van de duinovergang hadden we op een bank een rust voor onze lunch. We lieten de nabijgelegen restaurantjes links en rechts liggen.

Het NoordHollands Duin Reservaat werd weer betreden. Over talrijke bospaden omzoomd met bomen en planten in hersttooi werd weer koers gezet naar de finish. Nabij Huize Kijk Uit werd het Noord Hollands Duin Reservaat definitief verlaten. Het was weer een prachtige wandeltocht geworden en we danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Er waren 226 deelnemers. 108 liepen de 20 km en 118 de 40 km.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor