Hofjes wandeltocht

Op zaterdag 6 november 2021 organiseerde de FLAL een wandeltocht vanuit Pieterburen. Omdat wij daar op zaterdagochtend met het openbaar vervoer niet op tijd kunnen komen, besloten we de voorgaande vrijdag al naar Pieterburen af te reizen en daar te overnachten. Op onze reis daar naartoe wilden we een stadsrondwandeling door Groningen niet onbenut laten. Op www.wandelenrondroden.nl vonden we een 7 km lange wandeling. Rond kwart voor é én begaven we ons op pad vanaf station Groningen. Voor het station stond het spierwitte beeld “Peerd van Ome Loeks”. Via een fietsbrug staken we het Verbindingskanaal over. Aan de overzijde besloten we al van de route af te lopen voor een bezoek aan een pannenkoeken restaurant langs de Gedempte Zuiderdiep. Daarna pakten we de route weer op en zagen het Groninger museum fraai in het water weerspiegelen.

We volgden nu de Ubbo Emmiussingel. Daarbij kwamen we langs hele grote herenhuizen. Bij het Tschumipaviljoen stond een standbeeld van een kind op een fietsje dat hulp kreeg van zijn vader voor het evenwicht. Bij het Werkmanmonument Der Baum sloegen we af. Van de Sint-Jozef kathedraal maakten we geen foto omdat deze in de steigers stond. Vervolgens lag aan onze linkerhand het Sint Anthonygasthuis-hofje. Daar maakten we een rondgang door. Verderop was een muur versierd met een mooie graffiti-afbeelding.

Via de Steentilstraat, Gedempte Kattendiep en de Kleine Peperstraat kwamen we in de Peperstraat. Hier maakten we bij het Pepergasthuis-hofje ook een rondwandeling. De Peperstraat uitlopend kwamen we over de Poelestraat en zagen toen het 45 meter hoge gebouw Groninger Forum. We zagen mensen boven op het gebouw lopen.

Daarna staken we door naar de Martinikerk en het Provinciehuis. Voor de ingang van het Provinciehuis stond een politicus een sigaret te roken, zie fotoreportage. Na het park Martinakerkhof werd koers gezet naar de Prinsentuin bij de Prinsenhof. Heel indrukwekkend was de grote zonnewijzer, boven de zonnewijzerpoort.

Nadat de Prinsentuin werd verlaten, liepen we naar de Maagdenbrug en volgden vervolgens het water om deze bij de Ebbingebrug over te steken. Op de Ossenmarkt stond al een oliebollenkraam. Bij het Guyotplein liepen we naar het rechtbankgebouw omdat dit gebouw fotogeniek was.

Verder kwamen we bij de Nieuwe kerk, een achthoekig gebouw. Binnen was veel bedrijvigheid. Naar wij begrepen werden er voorbereidingen getroffen voor beëdiging van een aantal rechters. Vervolgens zetten we koers naar het Noorderplantsoen en maakten we een ommetje om de vijver. We keken eens op ons horloge. Het bleek al even na drie uur te zijn. En drie kwartier later moesten we de trein naar Winsum nemen. Daarop besloten we de rondwandeling af te breken en de kortste weg naar het station te nemen.

Op weg naar het station kwamen we nog langs de Noorderhaven, liepen we langs de A en staken deze over via de Museumbrug. We kwamen eerder dan verwacht aan op station Groningen en konden nog een bezoek brengen bij een grootgrutter. Van de 113 gemaakte foto’s zijn 11 foto’s afgevallen voor publicatie.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor