Landgoederen langs de IJssel tocht
Op zaterdag 16 oktober 2021 organiseerde WS78 de “Landgoederen langs de IJssel” tocht. De start was vanuit Brasserie restaurant Korderijnk te Twello. Na de start kwamen langs een plein waar op ballen biggetjes zaten als standbeelden.



De beeldengroep “Biggetjes” is vervaardigd in opdracht van Van Berlo Ontwikkeling, Apeldoorn, ter gelegenheid van de herontwikkeling van het centrum van Twello. Omdat het Marktplein voetgangersgebied is, besloot Kees Jansen een beeldengroep te vervaardigen en zodanig te plaatsen dat de mensen ertussendoor konden lopen. De beeldengroep “Biggetjes” bestaat uit elf biggetjesbeelden. Acht biggetjesbeelden zijn aan de puntvormige kant van het Marktplein geplaatst, voor de Rabobank, één van de sponsors van deze beeldengroep. De overige drie biggetjesbeelden zijn aan de andere kant van het Marktplein geplaatst, voor de Openbare Bibliotheek.

Bij de Dorpskerk sloegen we af en liepen door een parkje. Met een pad achter het gemeentehuis werd de bebouwde kom van Twello verlaten. Het eerste landgoed dat betreden werd was Hackfort Veenhuis. Na nog een buitenwijk van Twello werd het riviertje Fliert bereikt en gevolgd tot voorbij de A1-snelweg. Na de snelweg volgden we de Sloot Molenbeek naar Huize De Lathmer dat op het gelijknamige landgoed lag. Van dit indrukwekkende huis werden meerdere foto’s gemaakt.

Aan het eind van de Dorpsstraat te Wilp werd nabij de Dorpskerk de gecombineerde soep- en koffiepost bereikt. Er stonden hier ook enige kraampjes zodat het wel wat op een markt leek, voor Wilpse begrippen. Over de lange Weerdseweg werd Wilp verlaten en werd de Uiterwaarden van de IJssel bereikt en gevolgd. Inmiddels bevonden we ons op het grondgebied van Deventer in de provincie Overijssel.

Nu volgden we bijna 2 km een smalle asfaltweg parallel aan de IJssel. Dit was geen fijne weg om over te lopen vanwege het autoverkeer. Een km nadat we onder de IJsselbrug van de A1-snelweg waren gelopen werd de weg verlaten. Nu liepen we echt de uiterwaarden in. Dat bleek later niet de bedoeling maar wandelaars voor ons liepen hier ook verkeerd. Op een gegeven moment kwam een groepje wandelaars teruggelopen en werden wij ons ook bewust van het verkeerd lopen.

Even voor de Bolwerkersmolen werd de verharde weg weer bereikt. Na de Wilhelminabrug, die Twello met Deventer verbindt over de Rijksstraatweg zagen we aan onze linkerhand een heleboel auto’s en vroegen ons af wat er te doen was. Later begrepen we dat dit de gratis parkeerplaats was van bezoekers aan de binnenstad van Deventer. Vanaf de Steenkamer Veerdienst voer elk kwartier een bootje die wandelaars en fietsers het veer overzetten. Wij hielden hier een rust met uitzicht op Deventer. Na het IJsselhotel liepen we langs een parkje met daarin een Worpscape.

Met zijn transparante constructie doet de Worpscape denken aan een futuristisch amfibievoertuig. Het lijkt te kunnen drijven en misschien kan het ook wel vliegen. Binnenin het schip groeit een mini-ecosysteem. Dit groeit uit een stuk grond dat onder meer is samengebracht door de bewoners van de wijk. Zij zullen het kunstwerk namelijk vullen met aarde en stekjes uit hun tuinen.

Aan het einde van het parkje stond nog een fraai betegelde zitbank. Gelukkig waren 2 wandelaars voor ons net uitgerust. Na de IJsselspoorbrug volgden we het Zwarte pad, een grintweg parallel aan de spoorlijn.

Nu werd koers gezet naar landgoed Het Hunderen. Hier was op ongeveer 17 km de fruitpost. Na de fruitpost liepen we over een zandpad langs de meanderende Fliert. In het begin liepen we langs een boomgaard waar de appels van de bomen werden geknipt. Er zat een heel modderig stuk in. Vlak nadat de Twellose Beek in de Fliert was gevloeid, verlieten we het pad langs de Fliert. Door het Bruggenbosch werd de finish bereikt.

De finish werd om 14:20 uur bereikt zodat we nog de uurtrein van 14:30 uur konden halen omdat de start en finishlocatie naast het station was gelegen. Er waren 203 deelnemers. 91 liepen de 20 km en 112 de 40 km.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor