Wiericke tocht
Op zaterdag 2 oktober 2021 organiseerde WS78 een tocht vanuit Bodegraven. Oorspronkelijk was deze tocht gepland voor 14 maart 2020. Maar door de uitbraak van de coronapandemie is deze toch toen afgelast. Later waren er nog wel plannen om de tocht op 28 november 2020 te organiseren, maar die datum kon uiteindelijk ook niet doorgaan.

Nu lukte het wel om de tocht te organiseren. Wel met beperkingen. Er moest vooraf worden ingeschreven en er werd met tijdsblokken gewerkt om te starten. Na de start liepen we eerst naar de spoorlijn waar we onderdoor liepen. Daarop werd de Oude Rijn bereikt, die we ongeveer een km volgden.

Bij Fort Wierickeschans sloegen we af en volgden het omringende water. Door het bladerdek was van de Wierickeschans bijna niets te zien. We liepen nu op een traject van het Romeinse Limespad. Wij zijn met dit pad begonnen bij de alternatieve startplaats Voorburg. Dit omdat we hier gewoond hebben en getrouwd zijn. En we zijn tot aan Wijk bij Duurstede gekomen.

Na de spoorlijn ging ons pad over in een lang graspad. Daarbij moesten we wel over een overstapje in het hekwerk. We liepen hier op de grens van Bodegraven met Nieuwerbrug aan de Rijn. Bij de A12 snelweg aangekomen verlieten we even het Romeinse Limespad omdat we een andere tunnel onder de A12 snelweg namen. Dit was een veel lagere en smalle tunnel.

Na kruising met een asfaltweg vervolgden we ons pad over een grasdijk. Bodegraven was hier inmiddels ingeruild voor Reeuwijk en Nieuwerbrug aan de Rijn was ingeruild voor Driebruggen. Na een bocht in de Enkele Wiericke verlieten we de Prinsendijk en liepen over een alleraardigst pad over de Kippenkade. Reacties op dit pad was van “mooiste pad van de wandeling“ en mooiste pad van Zuid-Holland”.

Op 9 km werd aan de rand van de Reeuwijkse plassen de gecombineerde soep- en koffiepost bereikt. Voor de 40 km was dit alleen de soep post bij de eerste doorkomst. Hieruit kan je afleiden dat wij de 20 km route liepen.

Na deze verzorging post liepen we veel over smalle asfaltwegen die ook een grote aantrekkingskracht voor (race-)fietsers had. Daarbij liepen we langs de plassen ’s-Gravenkoop, Nieuwenbroek, Groot- en Klein Vogelenzang, Ravenberg. Surfplas en Sloene. We bevonden ons inmiddels in Reeuwijk en liepen langs het huis van de eigenaar van pannenkoekenrestaurant Princenhof te Driebergen. Maar we zagen hem nu niet. De vorige keer toen we hier langsliepen met het Romeinse Limespad vroeg hij voor de grap of we vanuit Driebergen kwamen lopen. Over het terrein van Landal Greenparks liepen we in de richting van de Grote rust bij Restaurant Paviljoen ’t Reeuwijkse Hout. Wij kozen ervoor om te rusten bij het iets ervoor gelegen Mercatu. Wij troffen hier nog 6 andere wandelaars. We lieten ons de Latte Macchiato goed smaken.

Over een heus strand langs de Surffplas vervolgden we ons pad. Door het Reeuwijkse Hout liepen we naar de A12-snelweg. Na de A12 moest ook de N11 gekruist worden. Het laatste deel van de route voerde over de Emmakade, een rustige weg langs het water met aan de overzijde van het water voorbij razend verkeer. Al met al was het een mooie wandeldag geworden. Er waren 203 deelnemers. 91 liepen de 20 km en 112 de 40 km.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor